Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τακτική "Δούρειου Ιππου"

Είναι γνωστή η τακτική του Συνασπισμού, της λεγόμενης προγραμματικής αντιπολίτευσης που ασκεί στην κυβέρνηση. Αφήνει στο απυρόβλητο την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής που εκπορεύεται από τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, τις δεσμεύσεις της ΟΝΕ και του προγράμματος "σύγκλισης", στην οποία και συμφωνεί ο ΣΥΝ. Επίσης συμφωνούν στα προγράμματα σκληρής λιτότητας για να πιάσουμε τους στόχους της ΟΝΕ, στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων κλπ.

Οι όποιες διαφωνίες του ΣΥΝ περιορίζονται σε επιμέρους, δευτερεύοντα, από άποψη ουσίας, ζητήματα, που αφορούν στη διαχείριση και όχι στον προσανατολισμό της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Μιλούν για διαφάνεια και επιτροπές, για διάλογο και σύγκληση συμβουλίων αρχηγών και άλλα τέτοια εύηχα, αλλά δε λένε τι μπορεί να αλλάξουν αυτά, αφού η πολιτική κατεύθυνση και οι στόχοι είναι δεδομένοι και αποφασισμένοι από τα κόμματα του Μάαστριχτ, ερήμην των εργαζομένων και του λαού. Παραδείγματος χάριν, ενώ αποδέχεται όλες τις ντιρεκτίβες και τους κανονισμούς της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα - νέα ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ - που οδηγούν στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής μέσω ποσοστώσεων, μειωμένων τιμών παραγωγού και δαπανών στη γεωργία, ομάδων παραγωγών κλπ., δημαγωγεί κάνοντας "κριτική" για κακή διαχείριση της πολιτικής αυτής από τον υπουργό Γεωργίας, για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κλπ.

***

Στη βάση αυτή ο ΣΥΝ συμμετέχει στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, δίνοντας άλλοθι στην κυβέρνηση να προωθήσει την αντιλαϊκή, αντιδραστική πολιτική της για καρατόμηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων και προβάλλει απλώς το να μη θιγούν τα περιβόητα κονδύλια για τα ΛΑΕΚ (επιμόρφωση). Παρομοίως, αφού συμφωνεί στο αντιδραστικό σχέδιο "Καποδίστριας", που συμβάλλει συμπληρωματικά με την καταστροφική αγροτική πολιτική στην ερήμωση της υπαίθρου και, ταυτόχρονα, για να αποπροσανατολίσει, "διαμαρτύρεται" για τον τρόπο που προωθείται, τις μικροκομματικές εκλογικίστικες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Την ίδια τακτική "ήξεις - αφήξεις" ακολούθησε στο γνωστό νομοσχέδιο για τους διορισμούς, αλλά και για το νομοσχέδιο Αρσένη, που διαλύει και υποβαθμίζει παραπέρα την παιδεία.

***

Στη βάση αυτής της γενικής συμφωνίας με την κυβερνητική πολιτική επί της ουσίας, ο ΣΥΝ εργάζεται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς με ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Προετοιμάζει το κλίμα για "προγραμματική" συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, με δεδομένη την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική απέναντι στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και στηρίζοντας, ουσιαστικά, και τις αναγκαστικές συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων όπως τις προωθεί ο Κ. Σημίτης. Μ' αυτόν τον τρόπο υπονομεύει και τον αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των δήμων και κοινοτήτων, που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, βάζοντας "πλάτες" για να περάσει αυτή η πολιτική.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ