Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΠΑΡΙΑ ΛΙΘΟΣ"
Αρχαία λατομεία σε κίνδυνο

"Είναι υποκρισία να πραγματοποιείται συνέδριο αφιερωμένο σε αρχαιότητες, που καταστρέφονται στη διάρκεια των εργασιών".Την παραπάνω επισήμανση έκανε ο αρχιτέκτονας - αναστηλωτής Μανόλης Κορρές,μιλώντας προχθές στο Α' Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο Πάρου και Κυκλάδων "Παρία Λίθος",αναφερόμενος σε αρχαία λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι Πάρου.Τόνισε δε ότικινδυνεύουν από τις εργασίες των σύγχρονων λατομείων που έχουν επεκταθεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.Τα λατομεία κηρύχτηκαν ως αρχαιολογικός χώρος το 1974, αλλά από τότε παραμένει ιδιόκτητος (!).

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Νησιωτικού Συμβουλίου Πάρου ισχυρίζεται ότι πριν δύο χρόνια το τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εξετάζοντας το θέμα "δε διαπίστωσε παρανομία". Χρειάστηκαν και οι σχετικές αποκαλυπτικές παρεμβάσεις του αρχαιολόγου Γ. Δεσπίνη και του φυσικού Γ. Μανιάτη,για να υποσχεθεί η υπουργός Αιγαίου ότι "θα ερευνήσει τις καταγγελίες".

Οι προχθεσινές ανακοινώσεις αναφέρθηκαν και στη χρήση του μαρμάρου στην Πάρο και τη Νάξο από τα τέλη της 5ης π.Χ. χιλιετίας έως τα μυκηναϊκά χρόνια, στη γεωγραφική διανομή του παριανού μαρμάρου και τη χρήση του στην Αρχιτεκτονική του 6ου αι. π.Χ. και στην αρχαιότερη ταφική στήλη της Πάρου (7ου π. Χ. αιώνα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ