Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Μουσείο ο θησαυρός

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται από χτες τα 54 χρυσά αντικείμενα των τελικών, πιθανώς, νεολιθικών χρόνων, που βρέθηκαν στα χέρια αρχαιοκάπηλων στις αρχές της βδομάδας. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,κατά την τελετή παράδοσης εξήρε τη συνεργασία του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας με το ΥΠΠΟ,ενώ ο προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης, Γιώργος Τζάλλας,ανήγγειλε ότι μέσα στο 1998 θα υπάρχουν κι άλλες ανάλογες "επιτυχίες".

Βέβαια, η έκθεση του αρχαιολογικού θησαυρού στο κοινό δε θα γίνει νωρίτερα από το Δεκέμβρη, αφού τα αντικείμενα θα περάσουν από το στάδιο των μετρήσεων στα εργαστήρια του "Δημόκριτου".Διαδικασία άκρως απαραίτητη προκειμένου να γίνει γνωστή η σύσταση του χρυσού και επομένως η γνησιότητα των αντικειμένων και η ακριβής προέλευσή τους.Πρόβλημα που απασχολεί διαρκώς τους αρχαιολόγους, δεδομένου ότι ανάλογα ευρήματα και το κυριότερο χρυσά έχουν βρεθεί ελάχιστα στον ελλαδικό χώρο, όχι όμως και στα Βαλκάνια (βλ. Βάρνα) και δεν υπάρχουν ανασκαφικά δεδομένα.

Χτες, πάντως, ο διευθυντής των ανασκαφών Διρού, Γιώργος Παπαθανασόπουλος,έλεγε ότι ο συγκεκριμένος τύπος ειδωλίων, που κατασκευάζονταν από πέτρα, όστρακο, άργιλο ή χρυσό, απαντάται στον ελλαδικό χώρο παλαιότερα από την τελική νεολιθική, όπου χρονολογούνται αυτά τα αντικείμενα.Το νέο δεδομένο είναι η βεβαιότητα ότι αναπαριστούν γυναικεία μορφή,ίσως θεότητα, και το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το μεγαλύτερο σε μέγεθος ειδώλιο, στο οποίο είναι ευδιάκριτο το γυναικείο στήθος. Το υλικό κατασκευής (χρυσός) δηλώνει ότι πρόκειται για κορυφαία στιγμή της νεολιθικής περιόδου. Από κει κι ύστερα αρχίζει η μετάβαση σε μία νέα εποχή. Για το θέμα της προέλευσης ο Γιώργος Παπαθανασόπουλος λέει ότι ο νεολιθικός πολιτισμός ήταν ενιαίος από τη Μακεδονία και τα Βαλκάνια ως την Κρήτη, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγεια και τα απέναντι παράλια. Επιπλέον, τα ποτάμια κατέβαζαν ψήγματα χρυσού. Εντούτοις ο ίδιος εικάζει ότι προέρχονται από τη Μακεδονία και ίσως στόλιζαν νεκρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ