Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ματιές στις εκθέσεις

Νεκρές φύσεις παρουσιάζει η Ερη Μαστορίδου στην αίθουσα "Σκουφά" (Σκουφά 4). Η έκθεση (η πρώτη ατομική της καλλιτέχνιδας) θα διαρκέσει έως τις 21/10. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: "Οι μορφές των ανθρώπων δε μας αποκαλύπτονται ποτέ, αλλά τα πάντα παραπέμπουν σ' αυτούς. Αλλού κυριαρχεί η αίσθηση ότι ένα χέρι μόλις αποτραβήχτηκε διακριτικά, κι αλλού τα μαξιλάρια και τα κούτσουρα κάθονται υπομονετικά και περιμένουν μια δύναμη για να τα κινήσει. Ο θεατής υποχρεώνεται πάντοτε σχεδόν να κοιτάξει χαμηλά, να καθίσει ή και να γονατίσει για να παίξει σωστά το ρόλο του. Από τη στιγμή όμως που θα "υπακούσει" στις σκηνικές οδηγίες, μπορεί να φτιάξει την απόλαυσή του στα μέτρα του".

  • Απόπειρα οριοθέτησης του χρόνου είναι τα έργα της Εφης Μάνου,(10 - 30/10), στον εκθεσιακό χώρο της Ενωσης Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός, Πλάκα). Παρουσιάζονται σε 12 πίνακες οι 12 μήνες. Ενας νέος άνδρας καταγράφεται όλο το χρόνο, περιστοιχισμένος από σύμβολα που αναδύουν τις μνήμες και τα συναισθήματα που προκύπτουν από κάθε μήνα. Ο χώρος είναι νοητός, συναισθηματικός και καλύπτει το χρωματικό κύκλο, εξελισσόμενος σταδιακά από το μπλε στο μοβ. Τα σύμβολα είναι εμφανή και αναγνωρίσιμα, άλλοτε διαχρονικά και διαπολιτισμικά και άλλοτε εμφανώς τοπικά.
  • Μία σειρά από χαλκογραφίες, επιζωγραφισμένες πάνω σε σχέδια, παρουσιάζει ο Παναγιώτης Γράββαλος στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Πρόκειται για ντοκουμέντα διαφόρων πόλεων και προσώπων, που συγκέντρωσε στη διάρκεια της συνεργασίας του με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για την έκδοση γραμματοσήμων. Στη μέθοδο και τεχνική της επιχρωματισμένης χαλκογραφίας, είχαν προηγηθεί οι ξένοι περιηγητές στη χώρα μας κατά τον 19ο αιώνα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31/10. Θα λειτουργεί καθημερινά 10πμ - 1.30μμ και 6 - 9μμ. Σάββατο απόγευμα, Κυριακή και Δευτέρα πρωί κλειστά.
  • Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στις "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9), έκθεση της Αιμιλίας Παπαφιλίππου.Και σ' αυτά τα έργα, η ζωγράφος εξετάζει τις σχέσεις των αντιθέτων. Οπως υποδηλώνει ο τίτλος του "σκακιστικού συνεχούς", με μια μονοκονδυλιά περιγράφεται οριακά η σκακιέρα ως χάρτης της μάχης των αντιθέτων αλλά και συμπληρωματικών δυνάμεων του ποιητικού δράματος, της συνεχούς ροής της ζωής. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21/10.
  • Εγκαινιάζεται στις 15/10 (8μμ) στο Μουσείο "Μαρίκα Κοτοπούλη" (Αλ. Παναγούλη 17) του Δήμου Ζωγράφου, έκθεση με εικαστικά έργα των μελών του ART STUDIO "EST".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ