Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
"Μοντέλο" διάλυσης η ΠΥΡΚΑΛ

Την ΠΥΡΚΑΛ απ' ό,τι φαίνεται επιλέγει η κυβέρνηση σαν "πιλότο" για την εφαρμογή των σχεδίων της για διάλυση συνολικά της αμυντικής βιομηχανίας.Η οξύτητα με την οποία αναδεικνύονται αυτή την περίοδο τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, είναι η ευκαιρία για το πέρασμα των κυβερνητικών αυτών σχεδίων. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων που παρουσιάστηκαν και αναμένεται να επανεμφανιστούν πιο έντονα το επόμενο διάστημα, είναι ενδεικτικές του οικονομικού αδιεξόδου και του παραγωγικού μαρασμού στα οποία σκόπιμα έχει οδηγηθεί η επιχείρηση.

Αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και έντεχνα "διαρρέοντα" δημοσιεύματα, σκιαγραφούν άδηλο το μέλλον της. Η συγχώνευση της επιχείρησης με την άλλη αμυντική βιομηχανία, την ΕΒΟ,επανέρχεται στο"τραπέζι", ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - σχεδιάζεται το κλείσιμο του εργοστασίου της Ελευσίνας και των εμπορικών τμημάτων στο εργοστάσιο του Υμηττού, όπως και η ιδιωτικοποίηση σε πρώτη φάση του εργοστασίου στο Λαύριο που μπορεί να λειτουργήσει σαν αυτόνομη μονάδα.

Παράλληλα, σε μια πορεία, προωθείται και η συνολική ιδιωτικοποίηση με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και την εισαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Κοινός παρονομαστής όλων των σεναρίων είναι η απόλυση 600 εργαζομένων,με την εφαρμογή και εδώ των λεγόμενων μέτρων "κοινωνικής προστασίας".

Και όλα αυτά όταν έχει αποφασιστεί πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα άνω των 4 τρισ. δραχμών.Οταν η αύξηση μόνο κατά τρεις μονάδες, του ποσοστού συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων θα σημάνει για την ΠΥΡΚΑΛ, 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Παραγωγική συρρίκνωση

Η επιχείρηση έχει οδηγηθεί σε παραγωγική υποβάθμιση και αυτή την περίοδο λειτουργεί με μόλις το 40% των παραγωγικών της δυνατοτήτων, λόγω των ελάχιστων και με αρκετή καθυστέρηση παραγγελιών απ' τις ένοπλες δυνάμεις που τις δίνονται, με ευθύνη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για να μπορέσει να υπάρξει απλώς οικονομική ισορροπία, απαιτούνται ετησίως παραγγελίες της τάξης των 25 δισ. δραχμών. Ενδεικτικό της αντιμετώπισής της από την κυβέρνηση είναι το ότι φέτος της έχουν δοθεί παραγγελίες μόλις 9 δισ. δραχμών. Μετά και τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,υποσχέθηκε ότι θα δοθούν μέχρι τέλος του χρόνου επιπλέον παραγγελίες 3 δισ. δραχμών, που ωστόσο δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν στο ελάχιστο το πρόβλημα.

Η τακτική αυτή ακολουθείται χρόνια τώρα, ενώ είναι συχνό φαινόμενο στις παραγγελίες για προμήθειες του στρατού να μπαίνουν τέτοιοι χρονικοί περιορισμοί, που εκ των πραγμάτων η επιχείρηση να μην μπορεί να αντεπεξέλθει και να μην αναλαμβάνει. Με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει χρόνος, η διοίκηση της επιχείρησης προσανατολίζεται να αντικαταστήσει κάποιες παραγγελίες με εισαγωγές απ' το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση εξωθεί την επιχείρηση με τη στάση της αυτή, να προσφεύγει σε δανεισμό απ' τις τράπεζες με υπέρογκους τόκους και να δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος απ' τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Για να αντεπεξέλθει στις άμεσες λειτουργικές της ανάγκες η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πάρει στις αρχές του χρόνου δάνειο 2 δισ. δραχμών. Ομως τα οικονομικά προβλήματα συνεχίστηκαν και οξύνθηκαν, με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι 1.700 εργαζόμενοι απλήρωτοι για δυο μήνες. Κάτω απ' το βάρος των κινητοποιήσεών τους, η κυβέρνηση παρενέβη ώστε να εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος των οφειλόμενων, αλλά και πάλι με νέο δανεισμό της επιχείρησης, ύψους 2 δισ. δραχμών.

Ταυτόχρονα υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση απ' την κυβέρνηση για την οριστική ρύθμιση των παλιών χρεών της. Δυο χρόνια μετά τη σχετική τροπολογία που ψήφισε η Βουλή, δεν έχει ολοκληρωθεί και παραμένει ανοιχτό αν θα προχωρήσει η ρύθμιση των χρεών προς τον ΟΑΕ που ανέρχονται στα 70 δισ. δραχμές.

Κύρια αιτία για την κατάσταση στην ΠΥΡΚΑΛ, αποτελεί η έλλειψη οποιουδήποτε προγράμματος ανάπτυξης, η μη ανάθεση σημαντικών παραγγελιών και ο εξοβελισμός της στην παραγωγή πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος που φέρνουν και τον μικρότερο τζίρο. Ταυτόχρονα έχουν εγκαταλειφθεί αξιόλογοι παραγωγικοί τομείς, κύρια στο εμπορικό τμήμα, όπως έργα ΔΕΗ, λέβητες κλπ., όπως επίσης και ο τομέας παραγωγής ανταλλακτικών του Στρατού, όπου υπάρχει μεθόδευση οι σχετικές παραγγελίες να κατευθύνονται στο εξωτερικό. Με διάφορες προφάσεις αναβάλλεται συνεχώς η παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος, καθώς και η παραγωγή νέων πυρομαχικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ