Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο "φτωχός συγγενής" των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Μια ξεκάθαρη αντανάκλαση της εξάρτησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της χώρας γενικότερα, αποτελεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Δεν είναι θύμα όμως μόνο της πολιτικής πρόσδεσης στο αμερικανονατοϊκό άρμα, ταυτόχρονα είναι και παγιδευμένη, εξαιτίας της πολιτικής της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας που συνεπάγεται η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η αιτία του κακού. Ενός κακού που έχει πολλαπλά αρνητικές συνέπειες, ιδιαίτερα όμως στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων οι επιπτώσεις έχουν μεγαλύτερο βάθος και προοπτική. Γιατί ο βαθμός ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί μέγεθος ευθέως ανάλογο της αμυντικής ικανότητας της χώρας και της απεξάρτησης των Ενόπλων Δυνάμεων από ξένες πηγές προμήθειας εξοπλισμών.

Οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ήταν και είναι ο "φτωχός συγγενής", το "αποπαίδι" των προμηθειών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αντί να αποτελούν ένα προνομιακό συνεργάτη τους, αναγνωρίζοντάς τους ρόλο οργανικά ενταγμένο στην αμυντική στρατηγική τους.Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από τη "Λευκή Βίβλο", την έκδοση του υπουργείου Αμυνας για την κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις.

"Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες, αναφέρεται στη "Λευκή Βίβλο", για την εξυγίανση και ανάπτυξη του κλάδου, το ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στους εξοπλισμούς και τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Ενώ δαπανούμε περίπου ένα δισ. δολάρια κάθε χρόνο για εισαγωγές στρατιωτικού υλικού, μόνο ένα 5% αυτών διοχετεύεται στην αμυντική βιομηχανία, η οποία παραμένει ουσιαστικά προβληματική".

Ωστόσο, ακόμα και με τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας της, όπως τονίζεται, η ελληνική αμυντική βιομηχανία προσφέρει τις ακόλουθες δυνατότητες:

- Συντήρηση - επισκευή αεροσκαφών, ελικοπτέρων.

- Κατασκευές ηλεκτρονικών συστημάτων.

- Παραγωγή ελαφρού οπλισμού, βαρέων όπλων πεζικού, αντιαεροπορικών συστημάτων κλπ.

- Κατασκευή απορριπτομένων δεξαμενών από αεροσκάφη.

- Παραγωγή στρατιωτικού ιματισμού.

- Κατασκευή πυρομαχικών διαφόρων τύπων και γομώσεις ειδικών βλημάτων.

- Συναρμολόγηση οχημάτων διαφόρων τύπων και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

- Παραγωγή σύγχρονων συσκευών τηλεπικοινωνίας.

- Ναυπηγικές κατασκευές σκάφους μηχανημάτων.

- Συντήρηση - εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης - πυροβόλων και οπλικών συστημάτων.

- Παραγωγή ανταλλακτικών.

Η τάση ανάκαμψης, που διαπιστώνεται στη "Λευκή Βίβλο" για τον προηγούμενο χρόνο, δίνει την εντύπωση ότι ηχεί αντιφατικά σε σχέση με τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η αμυντική βιομηχανία. Παρ' όλα αυτά οι διαπιστώσεις της "Λευκής Βίβλου" είναι ενισχυτικές του ρόλου που μπορεί να παίξει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. "Παρά το γεγονός, σημειώνεται, ότι οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες παραμένουν, ως επί το πλείστον, προβληματικές, η πορεία των οικονομικών μεγεθών τους, ιδίως κατά τα δύο τελευταία χρόνια, δείχνει μια τάση ανάκαμψης. Ο κύκλος των εργασιών τους τόσο συνολικά όσο και ανά βιομηχανία αυξάνεται. Θετική πορεία ακολουθούν και οι εξαγωγές, ενώ το ύψος των ζημιών χρήσεως βαίνει μειούμενο. Ενδεικτική της τάσης ανάκαμψης στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εξέλιξη του ύψους των παραγγελιών - τόσο στο σύνολό τους όσο και ανά βιομηχανία - οι οποίες αυξάνονται σταθερά κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση κατά το 1995. Η πορεία αυτή δε δίνει απλώς το στίγμα μιας θετικής πορείας των οικονομικών μεγεθών των αμυντικών βιομηχανιών, στο άμεσο μέλλον, αλλά καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, προκειμένου να μπορέσει η παραγωγή να ανταποκριθεί στο ύψος των παραγγελιών".

Παράλληλα διαπιστώνεται ότι "ο τομέας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ακόμα, ανταγωνιστικός, όμως οι προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης της συμμετοχής τους στις προμήθειες εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντικές".

Ειδικότερα τονίζεται ότι σημαντικές προοπτικές για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου μπορούν να ανοιχτούν με τη στροφή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας:

- Στην παραγωγή συγκεκριμένων - εξειδικευμένων προϊόντων, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στη διεθνή αγορά και

- στην αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη επικερδών εμπορικών δραστηριοτήτων.

Στόχος αναφέρεται πως είναι "να μετατραπεί βαθμιαία η ελληνική αμυντική βιομηχανία σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς, με βάση τη διεθνή εμπειρία, μπορεί να αποτελέσει πεδίο υλοποίησης τεχνολογιών και ερευνητικών προγραμμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να έχουν εφαρμογή και σε τομείς εκτός της Εθνικής Αμυνας".

Ιδιαίτερο κεφάλαιο υπάρχει στην ίδια έκδοση για την "ελληνοποίηση των προμηθειών" των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε η χώρα μας να μετατραπεί βαθμιαία από πελάτη σε συνεταίρο στην ανάπτυξη αμυντικών εξοπλισμών.

Ως αποτελέσματα της "ύπαρξης υγιούς και ανταγωνιστικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας" επισημαίνονται:

- Η μείωση των υπέρογκων συναλλαγματικών εκροών που προορίζονται για τις προμήθειες αμυντικού υλικού.

- Η εξασφάλιση θέσεων εργασίας και η συσσώρευση εμπειρίας στην εγχώρια βιομηχανία.

- Η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και η γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τα κείμενα έγραψαν: Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ - Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ