Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αφαντη η απλή αναλογική

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, στο νομοσχέδιο, πως η εκλογή των ΤΣ "γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται". Επομένως, το δικαίωμα καθόδου στις εκλογές, για το ΤΣ, μεμονωμένου - ανεξάρτητου υποψηφίου καταργείται.

Επίσης, λέγεται πως η εκλογή των Τοπικών Συμβουλίων και των προέδρων τους, που θα είναι και δημοτικοί σύμβουλοι, θα γίνεται με απλή αναλογική. Πρόκειται για άλλο ένα παραμύθι της κυβερνητικής Χαλιμάς.Πρόεδρος ΤΣ δε θα εκλέγεται εκείνος με το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στο ΔΔ. Αντίθετα, η εκλογή του θα εξαρτάται από τη συνολική πορεία του συνδυασμού του και ειδικότερα από το αν αυτός έχει καταφέρει να αναδείξει τουλάχιστον 2 έδρες στο ΔΣ του νέου δήμου. Αν δεν το έχει καταφέρει, ο πρόεδρος θα προέλθει από το δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό στο ΔΔ, αρκεί αυτός να έχει 2 έδρες στο ΔΣ. Αν ούτε αυτός το έχει καταφέρει, στο "παιχνίδι" μπαίνει ο τρίτος στο ΔΔ συνδυασμός και πάει λέγοντας.

Και το πόσο δύσκολο είναι οι μικρές πολιτικές δυνάμεις να επιτύχουν την εκλογή υποψηφίων τους ως προέδρων ΤΣ και άρα δημοτικών συμβούλων, ακόμα και αν έχουν επιτύχει μεγάλες εκλογικές νίκες σε κάποια ΔΔ, αποδεικνύεται από τα όσα ορίζει ο ΔΚΚ.

Αυτός ξεκαθαρίζει πως ο πρώτος συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 ή το 60% των εδρών του ΔΣ, ενώ τα υπόλοιπα 2/5 μοιράζονται μεταξύ των υπολοίπων παρατάξεων. Σε ένα δήμο με 20.000 κατοίκους και 21μελές ΔΣ, οι συνδυασμοί - πέραν των δύο πρώτων που θα αναμετρηθούν και τη δεύτερη Κυριακή - για να βγάλουν τουλάχιστον μια έδρα στο ΔΣ θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 8,3% των ψήφων. Αν θέλουν και δεύτερη έδρα, τότε θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 16,6% των ψήφων. Σε δήμο με 70.000 κατοίκους και 33μελές ΔΣ, ο τρίτος συνδυασμός θα πρέπει να έχει πάρει 5,5% για να βγάλει 1 έδρα και 11% για 2 έδρες.

Αν ένας μικρός συνδυασμός δεν πετύχει τα παραπάνω - μεγάλα για τις δυνάμεις του - ποσοστά και άρα δεν έχει 2 έδρες στο ΔΣ, χάνει την προεδρία ΤΣ, ακόμα και αν έχει λάβει στο αντίστοιχο ΔΔ το 90% των ψήφων!

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως μια μεγάλη πολιτική δύναμη μπορεί να εκλέξει πρόεδρο ΤΣ σε ΔΔ, στο οποίο η εκλογική της δύναμη θα είναι ελάχιστη, αρκεί αυτή η παράταξη να έχει μεγάλο αριθμό ψήφων σε άλλα ΔΔ του δήμου. Πως η γνώμη των κατοίκων ΔΔ δε θα εκφράζεται, καθώς άλλον θα έχουν ψηφίσει για πρόεδρο και πραξικοπηματικά άλλος θα εκλέγεται. Πως όλη αυτή η δαιδαλώδης διαδικασία εκλογής αποσκοπεί στο να μην αλλάξει η ουσία του αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος και να μη διαταραχτούν οι "ισορροπίες" των 3/5 και 2/5 στο ΔΣ, που συμφέρουν τα δύο μεγάλα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ