Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάχαλο με τους αριθμούς

Με βάση, το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα (ΔΚΚ), σε κάθε νέο δήμο λειτουργεί Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) με αριθμό μελών ανάλογο με το πληθυσμιακό μέγεθος του δήμου. Ομως, το νομοσχέδιο ορίζει πως, πλέον, ο αριθμός των μελών του κάθε ΔΣ θα αυξάνεται κατά 1 μέλος για κάθε πρώην κοινότητα με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων, που καταργείται και εντάσσεται στο νέο δήμο ως Δημοτικό Διαμέρισμα (εξαιρείται από τη ρύθμιση η έδρα του νέου δήμου). Σ' αυτά τα Δημοτικά Διαμερίσματα (ΔΔ) εκλέγονται 5μελή Τοπικά Συμβούλια (ΤΣ) δίχως ουσιαστικές αρμοδιότητες, εφόσον καταργείται παλαιότερη ρύθμιση που προέβλεπε ότι αυτά τα ΤΣ είναι νομικά πρόσωπα. Ο πρόεδρος του κάθε ΤΣ θα είναι και δημοτικός σύμβουλος. Για τις πρώην κοινότητες - τώρα ΔΔ - με πληθυσμό μέχρι 300 κατοίκους θα εκλέγεται πάρεδρος που θα έχει δικαίωμα ψήφου στο ΔΣ μόνο για θέματα που αφορούν το ΔΔ, όπου εκλέχτηκε.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι για δήμους ίσου πληθυσμού θα έχουμε διαφορετικά ΔΣ, από άποψη αριθμού μελών, ανάλογα με το πόσες κοινότητες έχουν ενταχθεί σ' αυτούς.

Για παράδειγμα, δήμος με πληθυσμό 50.000 κατοίκους, βάσει του Δημοτικού Κοινοτικού Κώδικα, πρέπει να έχει 25μελές ΔΣ. Ομως, αυτή τη στιγμή φημολογείται ότι ο Δήμος Δράμας θα συνενωθεί με 11 κοινότητες, εκ των οποίων οι 10 έχουν πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων (βάσει της τελευταίας απογραφής) και ο πληθυσμός του νέου Δήμου Δράμας θα φτάσει τις 50.000 κατοίκους. Εκεί, αντί για 25μελές ΔΣ θα έχουμε 35μελές, καθώς στους 25 δημοτικούς συμβούλους θα προστεθούν και 10 από τις αντίστοιχες μεγάλες κοινότητες.

Υποψήφιοι ως και τα δέντρα

Το νομοσχέδιο ορίζει πως οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού για δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσοι όσα τα μέλη του ΔΣ, αριθμός που καθορίζεται από το ΔΚΚ, σύμφωνα με τον πληθυσμό του νέου δήμου. Μπορούν, μάλιστα, να αυξηθούν κατά 50%.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι κάθε συνδυασμού για κάθε ΔΔ πρέπει να είναι από 5 μέχρι 7. Σ' αυτό το σημείο να διευκρινιστεί πως άλλη παράγραφος του νομοσχεδίου αναφέρει πως ο αριθμός αυτός πρέπει να είναι τουλάχιστον 3! Αυτή η αντίφαση (με τα νούμερα 3, 5 και 7 να "παίζουν" στις σελίδες 11 και 12 του νομοσχεδίου) αφήνει τα περιθώρια στους κυβερνώντες να προχωρήσουν σε περίεργες ερμηνείες του νομοσχεδίου και να προωθήσουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τις προϋποθέσεις υποψηφιότητας στα ΤΣ.

Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες πάντως, απαιτείται και η υποψηφιότητα μέχρι 2 παρέδρων από κάθε συνδυασμό για κάθε ΔΔ με πληθυσμό μέχρι 300 κατοίκους.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως για το νέο Δήμο Δράμας (που χρησιμοποιήσαμε πριν ως παράδειγμα), κάθε συνδυασμός θα πρέπει να έχει: 25-37 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, 50-70 υποψήφιους τοπικούς συμβούλους και 1-2 υποψήφιους παρέδρους. Δηλαδή, ο συνολικός αριθμός υποψηφίων, για ένα δήμο 50.000 κατοίκων με 11 συνενωμένες σ' αυτόν κοινότητες και 10 ΤΣ, θα κυμαίνεται από 76 μέχρι 109!

Επομένως θα προκύψει μεγάλη δυσκολία κατάρτισης ψηφοδελτίων για τους μικρότερους συνδυασμούς, που θα έχουν να καλύψουν έναν τεράστιο απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων. Επίσης, θα πρέπει κάθε συνδυασμός να αντιμετωπίσει και τεράστιο κόστος, καθώς θα πρέπει να τυπώσει διαφορετικό ψηφοδέλτιο για κάθε ΔΔ, όπου θα αναγράφονται οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι ή πάρεδροι του ΔΔ αυτού.

Στο νομοσχέδιο, βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει "τρίμπλα" και ορίζει πως ο κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει υποψήφιους τοπικούς συμβούλους μόνο για το 50% των ΔΔ. Ομως, ποιος συνδυασμός θα κατέβει στον εκλογικό στίβο με αξιώσεις και δε θα προσπαθήσει να έχει ψηφοδέλτια παντού; Σε ποιο ΔΔ υποψήφιος δήμαρχος θα λάβει ψήφους, αν ο συνδυασμός του δεν έχει σ' αυτήν την περιοχή υποψήφιους τοπικούς συμβούλους;

Κοροϊδία

Επιπρόσθετα, δεν ισχύει ούτε η "δυνατότητα" που δίνει η κυβέρνηση για τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων στο ΔΣ (τόσοι όσα τα μέλη του Σώματος, που καθορίζονται ανάλογα με τον πληθυσμό του νέου δήμου). Οι παρατάξεις με βάση το νέο δημοτικό χάρτη, που προσπαθεί να καταρτίσει η κυβέρνηση, θα είναι υποχρεωμένες, εκ των πραγμάτων, να έχουν υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στο μέγιστο αριθμό.

Και αυτό αποδεικνύεται από το εξής παράδειγμα: Εστω δήμος με 16 μεγάλες κοινότητες συνενωμένες, συνολικού πληθυσμού 25.000. Το ΔΣ θα είναι 19μελές, λόγω πληθυσμού, συν άλλους 15 δημοτικούς συμβούλους από τα ΔΔ. Σύνολο 44 και επειδή βάσει της νομοθεσίας ο αριθμός πρέπει να είναι περιττός, 45.

Ο επιτυχών στις εκλογές συνδυασμός, βάσει της νομοθεσίας, αναδεικνύει τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων. Δηλαδή από τους 45 αναδεικνύει τους 27. Αν δεν έχει δυνατότητα να κατεβάσει 27 συμβούλους και έχει κατεβάσει μόνο τους 19, χάνει τις 8 έδρες. Είναι δηλαδή μειοψηφία σε δήμο όπου έχει κερδίσει!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ