Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Αναπαράγει το δικομματισμό

Με μια εκλογική διαδικασία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του δικομματισμού και με κύριο στόχο την αναπαραγωγή του, η κυβέρνηση επαληθεύει όλους όσοι αποκάλεσαν το νομοσχέδιο "Καποδίστριας" εξάμβλωμα και εκτρωματικό. Μέσα από το νομοσχέδιο αναγκαστικής κατάργησης των κοινοτήτων περνά μια σειρά διατάξεων για την εκλογή των αιρετών, που όλες έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: Το πέταμα στο καλάθι των αχρήστων, για άλλη μια φορά, του αιτήματος για απλή αναλογική και γνήσια αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος.

Η κυβέρνηση επιμένει στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Και μάλιστα, το ενισχύει ακόμα περισσότερο, μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες εκλογής, προκειμένου να "πνίξει" τις φωνές αντίστασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις μικρές πολιτικές δυνάμεις και τους συνδυασμούς ανεξαρτήτων και κάνει πολύ δύσκολη τη συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές.

"Κλέβει" από τις μικρότερες παρατάξεις θέσεις που κερδίζουν στα Δημοτικά Συμβούλια. Και αυτό, προκειμένου να μην ανατραπούν οι σημερινές, βολικές για τα δύο μεγάλα κόμματα, ισορροπίες, ακόμα και αν φιμώνονται έτσι οι κάτοικοι των χωριών, που άλλους ψηφίζουν και άλλοι τους "εκπροσωπούν". Επιμένει σε ένα καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής των αιρετών, γιατί φοβάται την έκφραση της ολοένα και διογκούμενης λαϊκής αντίδρασης στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα, ένα προς ένα, τα επίμαχα σημεία του νοσηρής σύλληψης νομοσχεδίου. Ολες τις βολικές για την κυβέρνηση και τους συνεταίρους της ρυθμίσεις. Ολες τις διατάξεις, που αιρετοί και κάτοικοι πρέπει να αγωνιστούν και να ανατρέψουν. Να ανατρέψουν, απλά και μόνο, τουλάχιστον για να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους να εκφράζονται ελεύθερα με την ψήφο τους και αυτή να έχει αντίκρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ