Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
"Καρότο και μαστίγιο" προς Τεχεράνη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.- Την ώρα που με εντολή του Αμερικανού υπουργού Αμύνης, Μπιλ Κοέν, το αεροπλανοφόρο Νίμιτς βρίσκεται καθ' οδόν προς τον Περσικό Κόλπο (γεγονός που προκαλεί αλματώδη αύξηση της τιμής του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές) και η Ουάσιγκτον απειλεί να καταρρίψει οποιοδήποτε αεροσκάφος του Ιράν παραβιάσει τη ζώνη "απαγόρευσης πτήσεων" του 36ου παραλλήλου στο Ιράκ, όσον αφορά την οικονομική συμφωνία της "Total" με την Τεχεράνη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να δείχνει "διαλλακτική".

Από τη μια, λοιπόν, η αμερικανική διπλωματία απειλεί με "χρήση μαστιγίου" το Ιράν του Χαταμί, αν οι αεροπορικές του δυνάμεις επιχειρήσουν ξανά να πλήξουν βάσεις αντικαθεστωτικών Μουτζαχεντίν στο Ιράκ - όπως έπραξαν την Παρασκευή - χωρίς πάντως να διακόπτεται ο διάλογος των δύο μερών και οι δηλώσεις περί "καλής θελήσεως", η οποία είναι "αναγκαία" προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ουάσιγκτον Ποστ", η αμερικανική διπλωματία δείχνει να "ξεχνά" την απειλή της να επιβάλει κυρώσεις στη γαλλική εταιρία πετρελαίου "Total", για τη σύναψη συμφωνίας με το Ιράν (ύψους 2 δισ. δολαρίων), κάτι που "απαγορεύει" ο νόμος Ντ' Αμάτο (1996). Για δύο λόγους: α) για να αποφύγει έναν "εμπορικό πόλεμο" με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και β) για να ανταλλάξει τη "διαλλακτικότητά" της με πιέσεις στον Χαταμί να πατάξει την τρομοκρατία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ