Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Ηρωική πορεία ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Απελπισμένοι από τις μόνιμες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και τη συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου, οι ανθρακωρύχοι της πόλης Κεντάου (Νότιο Καζαχστάν) με τις γυναίκες και τα παιδιά τους ξεκίνησαν την 1 Οκτώβρη πορεία διαμαρτυρίας προς την πρωτεύουσα Αλμά - Ατά. Τους ξεπροβόδισε ολόκληρη η πόλη. Ενώ είχαν διανύσει 32 χλμ., κοντά στη διώρυγα Τουρκαστάν - Αρίς τους έφραξαν το δρόμο πάνω στη γέφυρα οι "σιδηρές αλυσίδες" των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και φορτηγά, εμποδίζοντάς τους να περάσουν στην απέναντι πλευρά.

"Τώρα μπροστά στη γέφυρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 άτομα και καταφθάνουν συνέχεια και άλλα. Οι ανθρακωρύχοι είναι αποφασισμένοι και δεν προτίθενται να επιστρέψουν στην πόλη. Αρνήθηκαν να συναντηθούν με σύμβουλο του Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση καταβολή των μισθών, την αλλαγή της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, την επαναφορά των διευκολύνσεων προς τους ανθρακωρύχους που υπήρχαν στη σοβιετική περίοδο, καθώς και την τήρηση από τις αρχές του συνταγματικού δικαιώματος διεξαγωγής συγκεντρώσεων, πικετοφοριών, διαδηλώσεων. Οι μετέχοντες στην πορεία είναι καλά οργανωμένοι και συσπειρωμένοι. Αν οι αρχές δεν αποσύρουν τη Δευτέρα οικειοθελώς τις αστυνομικές δυνάμεις και δεν αφήσουν να περάσει ελεύθερα η φάλαγγα, τότε την Τρίτη είναι πολύ πιθανό οι ανθρακωρύχοι να προχωρήσουν στη διάσπαση της αλυσίδας των αστυνομικών δυνάμεων. Ο κόσμος από τις γύρω πόλεις και οικισμούς βοηθάει τους διαδηλωτές με τρόφιμα. "Οι συνταξιούχοι της πόλης Στάλινσκ - Κουζνέτσκ τραγουδούν τα τραγούδια της Πρώτης Ρωσικής Επανάστασης του 1905 "Βαρσαβιάνκα" και "Με θάρρος, σύντροφοι, στο πόδι". Η διάθεσή τους είναι μαχητική", ανέφερε στο "Ρ" στις 4 Οκτώβρη ο πρόεδρος του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν Μαντέλ Ισμαϊλοφ.

Τη Δευτέρα ανέβηκε η ένταση στις δυο πλευρές της διώρυγας Τουρκεστάν - Αρίς. Στο μεταξύ, κατόπιν επικοινωνίας με τον Ορινμπασάρ Χίσικοφ, μέλος του προσωρινού επιτελείου της πορείας στην πόλη Κεντάου, μάθαμε ότι ο αριθμός των μετεχόντων στην πορεία έφτασε τους 1.300 και έρχονται συνεχώς και άλλοι. Αποφάσισαν από κοινού να επιστρέψουν στην πόλη οι γυναίκες και τα παιδιά, αλλά 15 μέλλουσες μητέρες, παρά την κατάστασή τους, αρνήθηκαν να φύγουν, δηλώνοντας ότι θα μείνουν μέχρι το τέλος με τους άντρες τους. Στην πόλη ξέσπασε χολέρα, φάρμακα δεν υπάρχουν και το επιτελείο της πορείας έδωσε το σήμα "SOS". Οι ανθρακωρύχοι ζητούν τώρα να έρθει στον τόπο της αντιπαράθεσης ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Κορζοβόι. Για την ώρα δεν υπάρχει απάντηση από την Αλμά - Ατά, αλλά στον τόπο της πορείας κατέφθασαν πυροσβεστικά αυτοκίνητα με αντλίες νερού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ