Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέες πολύνεκρες επιθέσεις κατά αμάχων

Σε εξέλιξη μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση του αλγερινού στρατού κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Οι σφαγές αθώων δεν έχουν τελειωμό στην Αλγερία, που και αυτό το Σαββατοκύριακο βάφτηκε από το αίμα αμάχων. Την ίδια στιγμή, ο αλγερινός στρατός βρίσκεται στην ενδέκατη ημέρα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών στις νότιες περιοχές της χώρας.

Δεκάδες ήταν οι νεκροί των τελευταίων 24ώρων από 5 διαφορετικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη νότια Αλγερία από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές 16 μαθητές και ο οδηγός του λεωφορείου που τους μετέφερε έχασαν τη ζωή τους, όταν ένοπλοι τους επιτέθηκαν την Κυριακή στο χωριό Μπουινάν κοντά στην πόλη Μπλίντα. Οπως υποστηρίζουν, πάντα οι ίδιες πηγές, ο τελικός απολογισμός της επίθεσης με ρουκέτες που δέχτηκε η πόλη Μπλίντα το βράδυ της Παρασκευής ήταν 10 νεκροί και 20 τραυματίες.

Αλλοι 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα χωριά Ουλέντ Σίντι Γιαχία, Ντράα Τμαρ και Μπουανγκούν, νότια του Αλγερίου κοντά στη συνοριακή γραμμή με το Μαρόκο. Και στις τρεις επιθέσεις, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, οι άγνωστοι ένοπλοι εισβολείς είχαν ως πρωταρχικό στόχο τους την εξόντωση ανδρών που αποτελούσαν τις ομάδες περιφρούρησης των χωριών, τα ονόματα των οποίων φαίνεται ότι είχαν καταγεγραμμένα. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη της ευθύνης, οι υποψίες όλων στρέφονται στην "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα", που διαφώνησε, εξ αρχής, με την εκεχειρία που κήρυξε το "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας".

Την ίδια στιγμή, ισχυρές δυνάμεις πεζικού του αλγερινού στρατού υποστηριζόμενες από ελικόπτερα και τανκς προχωρούν προς τις νότιες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό τον έλεγχό τους περιοχές, όπως η Μπλίντα, που θεωρούνται προπύργια των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Αν και η επιχείρηση του αλγερινού στρατού συνεχίζεται για 11η ημέρα, ανώτεροι αξιωματικοί, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τόνιζαν ότι το έργο των Αλγερινών στρατιωτών δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς οι εξτρεμιστές ισλαμιστές έχουν υπόγεια καταφύγια που εκτείνονται αρκετές δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος, ενώ τόσο ο οπλισμός τους όσο και οι προμήθειές τους σε τρόφιμα είναι αρκετές, για να τους βοηθήσουν να αντισταθούν επί αρκετές μέρες στην πολιορκία του στρατού. Η προέλαση των τελευταίων ημερών είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει εξαπολύσει ο αλγερινός στρατός κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών, από το 1992, οπότε και άρχισε ο εμφύλιος σπαραγμός που έχει στοιχίσει, μέχρι σήμερα, τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ