Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιστροφή του Γιασίν στη Γάζα

Σιωπά η ισραηλινή κυβέρνηση στις ιορδανικές βολές και τις καναδικές κατηγορίες για τους δύο πράκτορες της ""Μοσάντ"", οι οποίοι επέστρεψαν μυστικά στο Ισραήλ

ΓΑΖΑ - ΑΜΜΑΝ .-

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα επέστρεψε, χτες, στην πόλη της Γάζας ο απελευθερωθείς πνευματικός ηγέτης της "Χαμάς", Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, μετά από την ολιγοήμερη παραμονή του στην Ιορδανία.

Περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι με πανό, που καλωσόριζαν τον "σεϊχη της εξέγερσης" και σημαίες, υποδέχτηκαν τον 61χρονο τετραπληγικό ηγέτη της "Χαμάς" στο στάδιο της Γάζας χτες το απόγευμα. Ο Γιασίν έφτασε με ιορδανικό ελικόπτερο στα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής, όπου τον περίμεναν η σύζυγός του και η σύζυγος του Γιασέρ Αραφάτ, Σούχα, συνοδευόμενες από πολλούς αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγετικά στελέχη της "Χαμάς", γεγονός που σχολιάστηκε ως σαφής προσπάθεια προβολής της παλαιστινιακής ενότητας. Η άφιξη του Γιασίν στη Γάζα συνοδεύτηκε και από την απελευθέρωση 22 Παλαιστινίων κρατουμένων, που αναμένονταν να φτάσουν στα αυτόνομα εδάφη αργά το βράδυ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν παραβρέθηκε στην τελετή επειδή είχε διαρκείς συνομιλίες και επαφές ενόψει της άφιξης, χτες βράδυ, του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, προκειμένου να γίνουν κάποιες πρώτες προσπάθειες επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

Ο Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν,εμφανώς καταβεβλημένος αλλά και ικανοποιημένος, έδωσε συνέντευξη Τύπου, πριν αναχωρήσει από το Αμμάν, στην οποία τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρήνης και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται την "ειρηνευτική διαδικασία". Εντούτοις, ο Γιασίν είπε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία αν δε λάβει τέλος η κατοχή της παλαιστινιακής γης, την οποία βέβαια δεν μπορούμε να ανεχθούμε" και άφησε να εννοηθεί ότι η "Χαμάς" δεν πρότεινε στην ισραηλινή κυβέρνηση 10χρονη εκεχειρία, με αντάλλαγμα να συμμετάσχει ως ισότιμο μέλος στις "ειρηνευτικές συνομιλίες", φήμη που κυκλοφόρησε έντονα τις τελευταίες μέρες.

Ιορδανικές βολές κατά του Ισραήλ

Σε μια μυστική αεροπορική στρατιωτική βάση του Ισραήλ επέστρεψαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, χτες το απόγευμα, και οι δύο συλληφθέντες από τις ιορδανικές αρχές για την απόπειρα δολοφονίας του ηγετικού στελέχους της "Χαμάς" Κχαλέντ Μεσχάλ. Κανένα σχετικό σχόλιο, επιβεβαίωση ή ανακοίνωση δεν έγινε από την ισραηλινή ή την ιορδανική ηγεσία για την επιστροφή και την τύχη των δύο υπόπτων, που φέρονται να είναι πράκτορες της "Μοσάντ". Ο Ιορδανός βασιλιάς, αν και επέμεινε ότι οι συλληφθέντες είχαν καναδικό διαβατήριο, άφησε σαφή υπονοούμενα κατά του Ισραήλ σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ".

Ο βασιλιάς Χουσεϊν χαρακτήρισε την επίθεση κατά του Μεσχάλ "επικίνδυνη ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε από κάποιον που δεν πιστεύει στην ειρήνη ενώ η Ιορδανία τη σέβεται" και συμπλήρωσε ότι "θα έπαιρνε αυστηρότατα μέτρα κατά των ενόχων αν δεν έβρισκε το αντίδοτο για τη θεραπεία του Μεσχάλ". Την ίδια στιγμή που ο Χουσεϊν απέφευγε να κατονομάσει το Ισραήλ αλλά δήλωνε ότι "δεν μπορεί να καταλάβει πώς σκέφτεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου", ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόιντ Ακσγοούρθι τόνιζε ότι έχει αποδείξεις για την ανάμειξη του Ισραήλ στην υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ