Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Απολογισμός συνενόχων

Στη λογική του "κοινωνικού διαλόγου" και του... οράματος της "ευρωπαϊκής σύγκλισης" κινήθηκαν ο απολογισμός και το πρόγραμμα δράσης της πλειοψηφίας του ΕΚΑ, κατά την έναρξη του 22ου Απολογιστικού Συνεδρίου του

Στο "φόντο" της σαρωτικής επίθεσης που δέχονται τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της Αθήνας και γενικότερα της χώρας, ξεκίνησε τις εργασίες του, χτες το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 22ο Απολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,στο οποίο φάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση της πλειοψηφίας της διοίκησής του, να κατευθύνει ξανά το ΕΚΑ στο δρόμο της συναίνεσης και της στήριξης των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών.

"Ανοίγοντας" τις εργασίες του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Φελώνης,αρκέστηκε στη διαπίστωση των προβλημάτων και υπερθεμάτισε της ευρωπαϊκής σύγκλισης,παρουσιάζοντας τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΑ. Παίζοντας το "παιχνίδι" της κυβέρνησης, αναφορικά με την υπαγορευμένη "έκθεση Σπράου" για το ασφαλιστικό, έκανε λόγο για "τεχνοκράτες που πιέζουν να διαμορφώσουν την κυβερνητική πολιτική" και υπεραμύνθηκε της συμμετοχής στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, που "είναι στάση ευθύνης του συνδικαλιστικού κινήματος". Ωστόσο, κάτω απ' το βάρος των αντιδράσεων, πέταξε και "κορόνες" περί αγώνων.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο Δ. Κουμπούρης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,ο οποίος επισήμανε ότι "το συνέδριο γίνεται σε μια περίοδο που κανείς δεν αμφισβητεί ότι η εργατική τάξη δέχεται επίθεση στα δικαιώματά της, που έδωσε το αίμα της για να κατακτήσει". Σημείωσε πως αυτή η επίθεση δεν είναι προσωρινή, αλλά μια γενικευμένη επίθεση που εκφράζει το μονόδρομο των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Υπογράμμισε πως "ο "κοινωνικός διάλογος" που επιβάλλουν δεν έχει στόχο μόνο να αφαιρέσει κατακτήσεις, αλλά να ενσωματώσει πλήρως ιδεολογικά και πολιτικά την εργατική τάξη".Επισήμανε πως στο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν δυνάμεις που έχουν αποδεχτεί το μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονοπωλίων και του "κοινωνικού διαλόγου".

Πρόσθεσε επίσης ότι όλοι διαπιστώνουν τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων και ρώτησε: "Τι συμπέρασμα βγάζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες γι' αυτή τη δυσαρέσκεια, έχουν ευθύνη με τις επιλογές και τη στάση τους;". Ο Δ. Κουμπούρης κάλεσε τους εργαζόμενους να μην εκφράσουν τη δυσαρέσκεια με αποχή και απομαζικοποίηση των συνδικάτων, αλλά "με συσπείρωση, με πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Καταλήγοντας τόνισε ότι "λύσεις μπορούν να δοθούν μέσα από μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες" και κάλεσε "τους αντιπροσώπους μέσα απ' τις αποφάσεις τους και την εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να συγκροτήσουν ένα λαϊκό μέτωπο αγώνα, που θα αμφισβητεί τις πολιτικές που επιβάλλουν τα μονοπώλια, που θα παλεύει για την εφαρμογή άλλων πολιτικών, προς όφελος του λαού και των εργαζομένων".

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος εμφανίστηκε να απορρίπτει την "έκθεση Σπράου", αλλά υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο", παρ' όλο που η κυβέρνηση έχει επιβάλει τη συζήτηση της περιβόητης έκθεσης σ' αυτόν.

Ο Β. Γεωργαντάς,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ,απηύθυνε "θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους των συνταξιούχων". Κατάγγειλε την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της, δε συμπαραστάθηκε στους εργατικούς αγώνες και συναίνεσε στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη για την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. "Ηδη - είπε - πάρα πολλά έχουμε χάσει απ' τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Οι προτάσεις Σπράου είναι η φωνή του Σημίτη που προσπαθεί να δοκιμάσει την αντίδραση εργαζομένων και συνταξιούχων για τις αντιλήψεις της κυβέρνησης". Καταλήγοντας τόνισε πως "εμείς κάναμε στο ακέραιο το καθήκον μας και στεριώσαμε την κοινωνική ασφάλιση. Σταματήστε την υποταγή στην κυβέρνηση, διότι η εργατική τάξη και η ιστορία της δε θα σας το συγχωρήσει ποτέ".

Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Γ. Σουλαδάκης απ' το ΠΑΣΟΚ, ο Β. Μιχαλολιάκος απ' τη ΝΔ, ο Δ. Παπαδημούλης απ' το ΣΥΝ και ο Π. Μαντάς απ' το ΔΗΚΚΙ. Ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,απουσίαζε από το Συνέδριο, στο οποίο απευθύνθηκε με επιστολή του.

Στη συνέχεια, κατά την τοποθέτηση των παρατάξεων, ο Α. Στασινόπουλος απ' τη ΔΑΚΕ, αφού επιτέθηκε στην "έκθεση Σπράου" καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, αλλά και τον Γ. Σουφλιά,είπε ότι θα παραμείνει η παράταξή του στον "κοινωνικό διάλογο" για να "παλέψουμε απ' τα μέσα".

Ο Δ. Γκοτζαμάνης παρουσιάζοντας τις θέσεις της "Αυτόνομης Παρέμβασης" - μεταξύ άλλων - είπε ότι ο "κοινωνικός διάλογος" είναι γενικά αποδεκτός γι' αυτόν, σαν μέθοδος συζήτησης και σημείωσε πως "είναι λάθος πολιτικό, για λόγους "αρχής", η καταγγελία του".

Να περιφρουρήσουμε τη γνησιότητα

Παρέμβαση για το θέμα της νομιμοποίησης αντιπροσώπων που προέρχονται από σωματεία στα οποία σημειώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις των διαδικασιών,έκανε με την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, η ΕΣΑΚ.

Ο Β. Δανέζης,εκ μέρους της παράταξης, επισήμανε πως η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ, στη "λογική του να μη φανούν αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης", προχώρησε σε νομιμοποίηση αντιπροσώπων από δεκάδες (150) σωματεία στα οποία έγιναν παραβιάσεις, όπως ψηφοφορία με αλληλογραφία, διπλοψηφίες, ελλείψεις καταστατικών κλπ. Πρόσθεσε πως "δε θα ανεχτούμε τέτοιες παραβιάσεις στο επόμενο συνέδριο" και τόνισε ότι "πρέπει όλοι να περιφρουρήσουμε τη γνησιότητα έκφρασης των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ