Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ούτε βήμα πίσω απ' τις κατακτήσεις μας"

Από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΣΑΚ, Γ. Σκιαδιώτη, στο συνέδριο

"Ούτε βήμα πίσω απ' τις κατακτήσεις μας".Αυτό το μήνυμα κάλεσε τους αντιπροσώπους του 22ου απολογιστικού συνεδρίου του ΕΚΑ να στείλουν, με τις αποφάσεις τους, ο Γ. Σκιαδιώτης,παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΕΣΑΚ κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου.

Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι παγκόσμια και στη χώρα μας, σημειώνοντας - μεταξύ άλλων - ότι 55 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν κάτω απ' το όριο φτώχειας, η ανεργία αυξάνεται αλματωδώς και στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 12% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ενώ πάνω από 250 χιλιάδες στη χώρα μας δεν έχουν καν στέγη. Επισήμανε ότι το 1996, 400 μόνο άνθρωποι συγκέντρωσαν το ίδιο εισόδημα που συγκέντρωσαν μαζί 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων αυξήθηκαν από 500 ως 3.000%. "Αυτά οφείλονται - είπε - αποκλειστικά στην ένταση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο" και συμπλήρωσε πως αυτή την αδίστακτη βουλιμία των πολυεθνικών και βιομηχάνων υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση Σημίτη, πως αυτό το στόχο εξυπηρετεί η ΕΕ, το Μάαστριχτ και η "Λευκή Βίβλος" "που είναι το ευαγγέλιο και το σημείο αναφοράς απ' την ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση".

Συνέχισε, επισημαίνοντας πως η ένταση της υπερεκμετάλλευσης συνοδεύεται από έναν έντονο ιδεολογικό πόλεμο φθοράς των εργατικών συνειδήσεων, ενώ η τρομοκρατία αποδεικνύεται το άλλο πρόσωπο της λιτότητας, καθώς τα ΜΑΤ είναι"παρών" σε κάθε κινητοποίηση. Η Ελλάδα, συνέχισε, μετατράπηκε σε απέραντο "αγροτοδικείο" και το "Συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας αναβιώνει.

"Δεν υπάρχει όμως - συνέχισε - μόνο η παραπάνω ζοφερή πραγματικότητα. Οι εκπαιδευτικοί, οι ναυτεργάτες, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στο ΜΙΝΙΟΝ, στην ΠΥΡΚΑΛ, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι Ιταλίας, Γαλλίας, Βελγίου και δεκάδες άλλοι δείχνουν την πραγματικότητα της λαϊκής αντεπίθεσης".

Επισήμανε πως οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ - ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ αντί να ενθαρρύνουν τους αγώνες, κάθισαν στον "κοινωνικό διάλογο", στον οποίο τέθηκε το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η ασφάλιση και όσα δικαιώματα δεν έχουν πάρει ακόμα πίσω. Σημειώνοντας ότι αποδείχτηκε η απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", τόνισε ότι "η απάτη αυτή πρέπει να τελειώνει τώρα ".

Σημείωσε ότι η ΕΣΑΚ όλο το προηγούμενο διάστημα πάλεψε ενάντια στις προσπάθειες να μετατραπούν τα συνδικάτα σε ιμάντες περάσματος της κυβερνητικής πολιτικής, ενάντια στις προσπάθειες των άλλων παρατάξεων να αμβλύνουν ευθύνες Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης και να περιορίσουν τους αγώνες και πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και του συντονισμού των αγώνων.

"Η ΕΣΑΚ - συνέχισε - θα συνεχίσει αταλάντευτα την πάλη της" και κάλεσε τους αντιπροσώπους να υπερψηφίσουν τις προτάσεις της παράταξης και τόνισε την ανάγκη "στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων, στους καθημερινούς αγώνες να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να δυναμώσει η ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ