Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το δηλητήριο του εθνικισμού

Μπορεί η κυβέρνηση να αποδοκίμασε με σκληρές εκφράσεις την "ανεύθυνη κινητοποίηση μιας μικρής ομάδας μισαλλόδοξων και υπόπτων προθέσεων ατόμων" στη Θεσσαλονίκη, όμως καλύτερα θα ήταν να κάνει την αυτοκριτική της για το γεγονός ότι επί χρόνια το κυβερνών κόμμα ποτίζει με το δηλητήριο του εθνικισμού την ελληνική κοινωνία. Οι προχτεσινοί "μισαλλόδοξοι" ήταν οι αγνοί πατριώτες, που πρωτοστατούσαν στα συλλαλητήρια μίσους ενάντια στα Σκόπια, χέρι χέρι με τους σημερινούς κυβερνώντες. Επίσης, ο Πάγκαλος επανειλημμένα έχει μιλήσει αφοριστικά και με άθλιους χαρακτηρισμούς για την Τουρκία ("βιαστές, ληστές και δολοφόνοι"), ενώ έχει ταχθεί εναντίον της αδελφοποίησης ελληνικών με τουρκικές πόλεις. Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόλις τις προάλλες, έκανε ουσιαστικά λόγο για λαό απολίτιστο - δεν παράγει πολιτισμό και γι' αυτό δεν μπορεί να τον σεβαστεί - λίγο ακόμα και θα τους αποκαλούσε "βαρβάρους". Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωριστεί ο μεγαλοϊδεατισμός που καλλιεργείται, ιδιαίτερα σε σχέση με τους βόρειους γείτονες.

Με λίγα λόγια, ασφαλώς και είναι καταδικαστέα τα επεισόδια που δημιούργησαν οι θερμοκέφαλοι, αλλά το πρόβλημα δε βρίσκεται εκεί. "Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι".

ΥΓ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη, υλοποιώντας τις επιθυμίες των ΗΠΑ, θέλει χαμηλούς τόνους και συνιστά ψυχραιμία, δεν αλλάζει καθόλου την ουσία, ούτε μειώνει τις ευθύνες της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ