Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Σαντάμ Χουσε'ϊν

Στην πρώτη θέση της διεθνούς επικαιρότητας βρίσκεται πάλι ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν, με τη νέα ένταση στις σχέσεις του Ιράκ και των Ηνωμένων Εθνών. Η απαγόρευση εισόδου στο ιρακινό έδαφος που επέβαλε το ιρακινό καθεστώς στους Αμερικανούς αξιωματούχους, που συμμετέχουν στην επιτροπή ελέγχου του αφοπλισμού, πυροδότησε σειρά αντιδράσεων στους κόλπους του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η άμεσα θιγόμενη Ουάσιγκτον κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, τις Γαλλία, Ρωσία, Κένυα, Κίνα και Αίγυπτο ότι με την αποχή τους από την ψηφοφορία επιβολής ταξιδιωτικών κυρώσεων σε Ιρακινούς αξιωματούχους, έδωσαν στον Χουσεϊν το περιθώριο να δράσει "για άλλη μια φορά περιφρονητικά προς τη διεθνή κοινότητα". Ανάλογη στάση τήρησε και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν την ιρακινή απόφαση αποφεύγοντας, όμως, να προβούν σε ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απειλεί με λήψη "άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων" σε περίπτωση μη άρσης της ιρακινής απόφασης, μην αποκλείοντας ακόμα και το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης. Από την άλλη, η Ρωσία δηλώνει ότι τάσσεται κατηγορηματικά κατά της λήψης οποιουδήποτε αυστηρού μέτρου. Η νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσα στα επόμενα 24ωρα, αναμένεται θυελλώδης.

Παράλληλα, Ιρακινοί αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές ότι η Βαγδάτη δεν πρόκειται να υποχωρήσει "μέχρις ότου οι ΗΠΑ πάψουν να ακολουθούν την επιθετική τακτική τους απέναντι στο Ιράκ", ενώ υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον ΟΗΕ με τρόπο τέτοιο που "δε θα προσβάλλει την εθνική κυριαρχία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια του Ιράκ".

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ