Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Καιρός για αντίσταση και αγώνα

Τη λογική του αγώνα αντιπαραθέσανε οι σύνεδροι της ΕΣΑΚ Τραπεζών, στη λογική της συναίνεσης της πλειοψηφίας, για τη δράση της ΟΤΟΕ, κατά δεύτερη μέρα του 24ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας

Να στείλουν μήνυμα αντίστασης,καταψηφίζοντας τον προτεινόμενο από την πλειοψηφία προγραμματισμό δράσης της Ομοσπονδίας για την επόμενη τριετία, κάλεσε η ΕΣΑΚ Τραπεζών τους συνέδρους του 24ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΟΤΟΕ,χτες, δεύτερη μέρα των εργασιών του, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα με την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Δίνοντας βάρος στο τι συνδικαλιστικό κίνημα, τι ΟΤΟΕ έχει ανάγκη ο κλάδος στις σημερινές συνθήκες, οι σύνεδροι της ΕΣΑΚ Τραπεζών ανέπτυξαν τις θέσεις της παράταξης για την ανάγκη μεταστροφής της μέχρι τώρα δράσης της Ομοσπονδίας, με επίκεντρο τον αγώνα των εργαζομένων και την ανάπτυξη της πάλης, κόντρα στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, εργοδοτών και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφερόμενη στον προγραμματισμό δράσης που προτείνει η πλειοψηφία της διοίκησης, η Α. Μπαλού,στέλεχος της ΕΣΑΚ Τραπεζών,τόνισε μιλώντας στο Συνέδριο ότι "αποτυπώνει τη μέχρι τώρα πορεία της, που χαρακτηρίζεται από τη συναίνεση και την υποταγή στην κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πορεία που έχει ξεκόψει την ΟΤΟΕ από τις αγωνίες και τα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων".

Σχετικά με τα ειδικότερα σημεία του προγραμματισμού, η συνδικαλίστρια σημείωσε ότι "κι αυτά που προτείνει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δεν πρόκειται να γίνουν πράξη. Από τη μέχρι τώρα στάση της αποδεικνύεται ότι είναι αναξιόπιστη και τις όποιες προτάσεις τις χρησιμοποιεί σαν μανδύα προκειμένου να κρύψει το ρόλο τους".

Σχετικά με ορισμένες από τις θέσεις της πλειοψηφίας, επισημάνθηκε επίσης ότι η πρόταση για το 35ωρο, ουσιαστικά αποτελεί "προπέτασμα καπνού" για να διευκολύνουν το πέρασμα της κυβερνητικής αντίληψης περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Αποκρύπτεται η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων που έρχεται στο όνομα του ανταγωνισμού και που θα οδηγήσει στην "ελαστικοποίησή" τους και στη μερική απασχόληση, με πρώτα θύματα τις γυναίκες εργαζόμενες.

Δεν υπάρχει πρόθεση όσον αφορά το ασφαλιστικό, να αναπτυχθεί αγωνιστικό μέτωπο για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

Η Α. Μπαλού,επισήμανε πως είναι "ξεκάθαρο ότι μ' αυτές τις παρατάξεις που διεκδικούν την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ), οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα" και υπογράμμισε ότι η "αναγκαιότητα της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων και ενίσχυσης της ΕΣΑΚ είναι επιτακτική".Για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να πάρει η δράση της ΟΤΟΕ την επόμενη τριετία, υπογραμμίστηκε: "Η αντίληψη της ΕΣΑΚ φέρνει στο προσκήνιο την ταξική αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, τη μη αποδοχή της αντίληψης του μονόδρομου και της διευθέτησης της κρίσης σε βάρος των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου. Στη λογική του παζαριού και της συνυπευθυνότητας, αντιπαραθέτει τη λογική της διεκδίκησης και του αγώνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ