Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαγική Κυριακή

Ισως να φταίει ο Νοέμβρης με τα ατελείωτα γκρίζα, μελαγχολικά απογεύματά του, ίσως να φταίει το φως που λιγοστεύει, ίσως να φταίει η νύχτα που μακραίνει. Ισως η κακή διάθεσή μας, που μόνο με μια ταινία μπορεί να διορθωθεί. Κυριακή είναι σήμερα, κάπως ξεκούραστοι νιώθουμε και χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας. Μια ματιά στο τηλεοπτικό πρόγραμμα ρίχνουμε, για να ξέρουμε τι μας περιμένει. Σήμερα, Κυριακή στις 15.15, στη ΝΕΤ θα παρουσιαστεί η βιογραφική ταινία δανέζικης παραγωγής που αφηγείται τη ζωή του Δανού συνθέτη Καρλ Νίλσεν. "Καρλ Νίλσεν: η συμφωνία των παιδικών μας χρόνων".Ο μικρός Καρλ άρχισε να εργάζεται από τα εφτά του χρόνια για να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά του. Είχε δώδεκα αδέλφια. Η μουσική ήταν μέρος της καθημερινής του ζωής, γιατί μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του έπαιζαν σε γάμους και γιορτές, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Η μητέρα του, που είχε διαπιστώσει το ταλέντο του, τον βοήθησε να γραφτεί στη Στρατιωτική Ακαδημία. Εκεί το μεγάλο ταλέντο του είχε την ευκαιρία να αναπτυχθεί και έτσι άρχισε να συνθέτει. Ομως, η μεγάλη αλλαγή έγινε στη μουσική του καριέρα, όταν γνώρισε τον πιανίστα Ούζτσεν, που τον οδήγησε στον κόσμο της μουσικής και τον ανάγκασε να παρουσιάσει και να υπερασπίσει τις μοναδικές, εξαιρετικές ιδέες του για τη σύνθεση. Παίζουν οι: Μόρτεν Γκούντελ και Αντερς Φορσχάιμερ.

Από το MEGA στις 15.20 "Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά" του Τζο Τζόνσον. Εχουμε ανάγκη από μια κωμωδία, που να βγάζει αβίαστα το γέλιο, έστω κι αν είναι λίγο τραβηγμένη από τα μαλλιά. Η κωμωδία φαντασίας που αφηγείται μια ασυνήθιστη κατάσταση, ένα οικογενειακό δράμα. Τη συρρίκνωση τεσσάρων παιδιών, που έχουν την ατυχία να έχουν μεγαλοφυή πατέρα, αλλά κάπως παραγνωρισμένο. Ο καθηγητής με τα πειράματά του κατορθώνει, χωρίς να το θέλει φυσικά, να κάνει τα παιδιά του μικρογραφίες και να μην μπορεί να τα ξαναφέρει στο φυσικό τους μέγεθος... Με τον Τζο Τζόνσον.

Από την ΕΤ-1 στις 19.35 "Σκόνη στον άνεμο" του Τσαρλς Στάριτζ.

Πρόκειται για κοινωνική περιπέτεια αγγλικής παραγωγής, βασισμένη στο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Ιβλιν Bο. Ο σκηνοθέτης ρίχνει φως και ένα διεισδυτικό βλέμμα στη σχέση ενός ζευγαριού της υψηλής κοινωνίας του 1930. Ενα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι, που έχει όλα τα καλά και τα αγαθά του κόσμου, ξαφνικά ρίχνουν τη μάσκα της ευτυχίας, που ούτε και οι ίδιοι γνώριζαν ότι τη φορούσαν. Ενας απένταρος φίλος του συζύγου έρχεται να περάσει λίγες μέρες στο υπέροχο σπίτι, ανταποδίδοντας τη φιλοξενία με την "αρπαγή" της γυναίκας. Εκείνη τον ερωτεύεται και εγκαταλείπει τα πάντα. Ανδρα, παιδί, σπίτι, πλούτη. Ομως, μια κατάρα τους ακολουθεί και τους καταδιώκει. Ο γιος της σκοτώνεται με τραγικό τρόπο. Μόνο η ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής μπορεί να κρύψει τον πόνο και τον παράνομο έρωτα. Μια πυκνή, μυθιστορηματική ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες. Με τους Αντζέλικα Χιούστον και Αλεκ Γκίνες.

Από τη ΝΕΤ στις 21.15 "Το ταξίδι του παππού" του Στέφαν Λαμ.

Πρόκειται για ένα οικογενειακό δράμα του 1992, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό ηθοποιό Μαξ Φον Σίντοφ. Ενα 8χρονο αγόρι ξεκινά με το γέρο καθηγητή του να ανακαλύψουν δυο επιστολές που έχουν τοποθετηθεί σε λανθασμένες φακέλους... Είναι μια ευαίσθητη, τρυφερή, ανθρώπινη ταινία που συγκινεί το θεατή.

Από τη ΝΕΤ στις 23.30 "Μαγική πόλη" του Νίκου Κούνδουρου.

Μια κλασική πια ταινία, που έχει για φόντο τη μαγική πόλη, την Αθήνα. με τους "μαγεμένους" κατοίκους. Ο φακός εστιάζει την προσοχή του στις παράγκες, στα ερείπια, στα υπό ανέγερση πολυτελή κτίρια, στα ανθρώπινα ράκη, αλλά και σε εκείνους που συνεχίζουν να ονειρεύονται, να ερωτεύονται και να ελπίζουν. Με τον Γιώργο Φούντα, τη Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και τον Μάνο Κατράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ