Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι δημότες θα πληρώσουν ξανά

Οι ΟΤΑ εξαναγκάζονται στην επιβολή νέων φόρων και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών τους

Στο πρόσθετο χαράτσωμα του λαού από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ξεπούλημα δημοτικών υπηρεσιών οδηγεί ο προϋπολογισμός του '98, που συνέταξε η κυβέρνηση. Η πενιχρή χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αυθαίρετες παρακρατήσεις πόρων της, σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της. Και με δεδομένη την υποταγή αρκετών αιρετών, προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, στα αντιλαϊκά κελεύσματα της κυβέρνησης και των Βρυξελλών, οδηγούν στην επιβολή νέων φόρων από τους δήμους.

Τα ίδια τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προαναφερομένων: Τον επόμενο χρόνο η ΤΑ θα πάρει από τα κρατικά ταμεία, συνολικά ως Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, 393,500 δισ. Το ποσό αυτό αναλογεί στο "ιλιγγιώδες" 2,555% του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακρατά αυθαίρετα θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους.

Ειδικότερα, παρακρατά και τον επόμενο χρόνο, από το 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων που δικαιούται η ΤΑ, 77,1 δισ. Από το 20% του Φόρου Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών, 84,7 δισ. Και από το 20% του Φόρου Εισοδήματος Προηγουμένων Ετών, 16,5 δισ.

Συνολικά, οι απώλειες της ΤΑ για το '98 φτάνουν τα 178,3 δισ. Συνολικά, οι απώλειες του θεσμού, για την περίοδο '90 - '98, αγγίζουν το 1,051 τρισ. Το ποσό αυτό είναι σε ονομαστικές τιμές. Αν μεταφραστεί σε πραγματικές, προσεγγίζει τα 2 τρισ.

Χαράτσωμα

Ο οικονομικός στραγγαλισμός της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση, οδηγεί νομοτελειακά στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και στο παραπέρα χαράτσωμα των δημοτών από τους δήμους. Και αυτό γιατί οι ΟΤΑ θα ψάχνουν εναγωνίως πόρους, όχι για να καλύψουν τις τεράστιες λαϊκές ανάγκες για πράσινο, παιδεία, αθλητισμό και πολιτισμό, αλλά απλά και μόνο για να λειτουργήσουν. Και οι κυβερνήσεις φρόντισαν να δώσουν στους αιρετούς εκτός από την αφορμή (την πενιχρή χρηματοδότηση των ΟΤΑ) και τα "μέσα" για την εξεύρεση των αναγκαίων, αυτών πόρων. Εσπευσαν να καταρτίσουν ένα αντιλαϊκό πλέγμα νόμων για το θεσμό, που επιτρέπει στους αιρετούς να χαρατσώνουν άγρια τους εργαζομένους για την παροχή κάθε υπηρεσίας από τους δήμους.

Μάλιστα, αυτό το χαράτσωμα, τα τελευταία χρόνια, παίρνει τραγικές διαστάσεις, λόγω της άρνησης αρκετών αιρετών να αντιδράσουν στην αντιλαϊκή, κυβερνητική πολιτική και να διεκδικήσουν όσα οφείλονται στο θεσμό. Λόγω της "πρεμούρας" αρκετών αιρετών, προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, να αναδειχτούν σε "δήμους - πιλότους", στην προσπάθεια παραπέρα αφαίμαξης των ήδη ισχνών λαϊκών εισοδημάτων.

Η μόνη λύση

Αντίδοτο στο φορολογικό παροξυσμό και μονόδρομος για μια ΤΑ συμμέτοχη στην ανάπτυξη, με κέντρο τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του, είναι η αντίσταση στις κυβερνητικές επιλογές από δημότες και κύρια αιρετούς - αγωνιστές. Είναι η ενίσχυση των δυνάμεων αυτών στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Είναι ο αγώνας για την απόδοση των παρακρατημένων. Είναι η απαίτηση για μια ΤΑ, επαρκή σε πόρους και προσωπικό, ενισχυμένη με ένα σημαντικό ποσοστό από το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού και αυξανόμενο ανάλογα με τις ανάγκες και τις αρμοδιότητές της.

Θ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ