Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λίγο παραπάνω από το 0%

Η λιτότητα, που αγγίζει όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, πλήττει και τον πολιτισμό, ο οποίος, άλλωστε, ουδέποτε... "αναβαθμίστηκε" από τη θέση του φτωχού συγγενή στις κρατικές δαπάνες. Ετσι, λοιπόν, το περσινό 0,3% "έπεσε" στο 0,2%. Και την ονομαστική αύξηση των 3 δισ. δε θα τη βρούμε σε πολιτιστικό έργο, αλλά στις αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων!

Και ακόμα την κυβερνητική πολιτική περιορισμού του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις σαφείς κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, προκειμένου να ενισχυθούν οι ιδιώτες και οι εργολάβοι, τη βρίσκουμε να δεσπόζει και στους πίνακες του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠΠΟ και των Δημοσίων Επενδύσεων. Ούτε λόγος να γίνεται για τη λαϊκή δημιουργία και τους δημιουργούς. Στον προϋπολογισμό του 1998 απαλείφτηκαν οι κωδικοί των επιχορηγήσεων των συλλογικών φορέων των καλλιτεχνών. Τα εναπομείναντα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου το 1998 θα πάρουν 26 εκατ. λιγότερα, δηλαδή 1,7 δισ. έναντι 1,2 δισ. το 1997. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο υπουργός Πολιτισμού "κόπτεται" για την καλλιτεχνική παιδεία, τη σύνδεση των ιδρυμάτων με τον πολιτισμό και την εξωτερική πολιτιστική πολιτική, οιεπιχορηγήσεις των επιστημονικών ιδρυμάτων κατεβαίνουν στα 33 εκατ. από 61 εκατ. το 1997.

Αντίθετα στις επιχορηγήσεις των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου θα βρούμε 29 δισ. περισσότερα σε σχέση με το 1997. Οι αυξήσεις βρίσκονται κυρίως σε κωδικούς για "λοιπά" ΝΠΙΔ και φυσικά πρόσωπα. Βέβαια πίσω από τα "λοιπά" κρύβονται τα υπό ίδρυση νομικά πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στο Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ. Επίσης, πίσω από αυτούς τους κωδικούς κρύβεται και η υλοποίηση διάταξης του Πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός με απόφασή του μπορεί να επιχορηγεί φορείς ή φυσικά πρόσωπα και ΝΠΙΔ. Μάλιστα, εδώ υπάρχουν δύο κωδικοί. Οσο περισσότερα... τόσο καλύτερα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο τακτικός προϋπολογισμός δεν είναι ούτε η μόνη, αλλά ούτε η κύρια πηγή των ΝΠΙΔ. Στις δημόσιες επενδύσεις επίσης βρίσκουμε σχετικές επιχορηγήσεις "κρυμμένες" πίσω από κωδικούς για απροσδιόριστα Νομικά Πρόσωπα. Οσο για το ΛΟΤΤΟ, ακόμα δεν ξέρουμε τι προβλέπεται. Είναι όμως γνωστό ότι ήδη από '97 εμφανίζει σημαντική μείωση. Πάντως είναι προφανές ότι "οι λοιποί οργανισμοί Ιδιωτικού Δικαίου" δε θα περιοριστούν στα 42 συνολικά εκατ. (δύο κωδικοί) που αναγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό.

Οσο για τις Δημόσιες Επενδύσεις το βάρος των επιχορηγήσεων δίνεται στη συγχρηματοδότηση των έργων που ήδη χρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς Πόρους. Ετσι το '98 προβλέπονται 25 δισ., ενώ το αντίστοιχο ποσό για το '97 ήταν 16 δισ. Αντίθετα οι πληρωμές για έργα χρηματοδοτούμενα από Εθνικούς Πόρους περιορίζονται στα 6 δισ. από 14 δισ. (!) που προβλέπονταν για το 1997.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ