Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓIA TH ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Τα πρόσφατα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα ήρθαν να "ταράξουν" την επιφαινόμενη ηρεμία και τάξη των αθλητικών πραγμάτων και να μαράνουν τις δάφνες που στόλιζαν τη βιτρίνα του 2004. Γι' αυτό και προκάλεσαν μια σειρά "αντιδράσεις" και ερωτήσεις βουλευτών (123 εξ όλων των κομμάτων πλην ΚΚΕ).

Η αλήθεια είναι ότι οι 123 δεν έκαναν τον κόπο να απευθυνθούν στους βουλευτές του ΚΚΕ, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική του παραγκωνισμού απόψεων δυσάρεστων στην καθεστηκυία τάξη. Η αλήθεια επίσης είναι ότι και να απευθύνονταν, οι βουλευτές του ΚΚΕ συνηθισμένοι να "ξύνουν το λούστρο" δε θα συναινούσαν ότι φταίνε μόνο οι "πληρωμένοι διαιτητές" για τις εκρήξεις στα γήπεδα.Και μάλιστα, όπως τονίζεται στην ερώτηση των 123, "κάθε αναζήτηση άλλης αιτίας είναι εκ του πονηρού"...

****

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι όσα διαδραματίζονται μέσα στην αρένα των γηπέδων και στις κερκίδες είναι όλα όσα προγραμματίζουν οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, συνεπικουρούμενοι χρόνια τώρα από τη σημερινή και τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Τον ανήξερο δεν μπορεί να τον κάνει κανείς. Οι οπαδοί και ταραξίες είναι τμήμα της ελληνικής νεολαίας που τη στύβει το νέο εκπαιδευτικό σύστημα Αρσένη, που εγκαταλείπει την υποχρεωτική δήθεν εκπαίδευση σε ποσοστό 20%, που δεν έχει δουλιά, που το μάθημα της Φυσικής Αγωγής το έχει διδαχθεί όχι ως άσκηση, υγεία, άμιλλα, ήθος, αλλά ως ανταγωνισμό, εκτόνωση και φανατισμό.

Το στημένο παιχνίδι είναι η ίδια η ζωή, το μέλλον και τα όνειρα χιλιάδων νέων. Είναι η επιδίωξη της άρχουσας τάξης ο αθλητισμός να είναι όργανο υποταγής του σώματος, του μυαλού και της ψυχής και όχι μέσον αντίστασης στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Οποιος κοιτάξει το φετινό προϋπολογισμό και ψάξει, πίσω από τα νούμερα, τις πολιτικές επιδιώξεις, θα καταλάβει γιατί ο Ιωνικός "πλακώθηκε" με τον Ολυμπιακό και ας μη βιαστεί κανείς να μιλήσει για υπερβολές.

Γιατί, για τι άλλο μπορεί να είναι υπερήφανοι οι νέοι αυτοί, που η πολιτική της κυβέρνησης τούς πετά καθημερινά στο περιθώριο; Μήπως για τη μόρφωσή τους, για τον πολιτισμό τους ή για τη δουλιά που δεν έχουν;

Είναι λοιπόν υπερήφανοι για τη συμμορία στην οποία ανήκουν, για τα σπασμένα καθίσματα, για την εξόντωση του αντιπάλου. Ο "πουλημένος διαιτητής" πληρώνει τα σπασμένα από τα πουλημένα όνειρά τους. Και τα πληρώνει επίτηδες αυτός, γιατί εάν στραφούν στον πραγματικό ένοχο θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση η άρχουσα τάξη και τα όργανά της.

***

Αυτού του είδους τη βία, το σύστημα την επιδιώκει! Τυφλή και με ξεσπάσματα. Η οργανωμένη παρέμβαση και η διεκδίκηση είναι ό,τι τους φοβίζει.

Γιατί αν φέτος ο προϋπολογισμός είχε κονδύλια για τη φυσική αγωγή στα σχολεία, για άσκηση και θεωρία της ιδεολογίας του αθλητισμού, για αγωγή υγείας, ειρήνης, φιλίας. Αν είχε κονδύλια για αθλητισμό για όλους, για εργασιακό αθλητισμό. Αν οι νέοι πριν ανέβουν στην εξέδρα είχαν ιδρώσει τη φανέλα οι ίδιοι ως αθλούμενοι, τότε τι θα περίσσευε να ξεκοκαλίζουν οι μεγαλοΠΑΕ;

Ποιο έδαφος θα είχαν να κουβαλούν "αυτιστικούς" οπαδούς στις εξέδρες, πιόνια στις επιδιώξεις των υπερπροέδρων και άλλων μεγαλοπαραγόντων;

Ολα αυτά οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν τα παρακολουθούν παθητικά. Τα ενισχύουν φανερά ή υπόγεια. Τόσο με την έλλειψη της θετικής πρότασης που αντικειμενικά ενισχύει τη φαυλότητα, όσο και με παρεμβάσεις και πολιτικοοικονομικά συνοικέσια (βλέπε πρόσφατες εκλογές ΕΠΟ).

***

Οσα "μέτρα" κατά καιρούς λένε ότι παίρνουν, είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Κάγκελα, διαχωρισμός οπαδών, ισχυρή αστυνομική παρουσία, σωματική έρευνα, έχουν ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Και οι υπεύθυνοι το ξέρουν. Χειρότερη λοιπόν από την κλοτσοπατινάδα, είναι η υποκρισία και οι συσκέψεις προς αντιμετώπιση της βίας.

Και τι συσκέψεις μάλιστα! Καλεί ο υπουργός το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Οι ΠΑΕ να μαζέψουν τα ξεστρατισμένα παιδιά τους, λες και είναι σε τελευταία ανάλυση ιδιοκτησία τους. Την ίδια ώρα η ΕΠΑΕ διαπραγματεύεται την παρουσία της στη σύσκεψη με τα πανωπροίκια που ζητάει από το ΠΡΟΠΟ και εκβιάζει.

Γι' αυτό το ΚΚΕ λοιπόν ισχυρίζεται ότι και στα γήπεδα, αντί να συγκρούονται οι οπαδοί των ομάδων, πρέπει να συγκρουστούν οι δύο αντιλήψεις για τον αθλητισμό, αλλά και την εξέλιξη της κοινωνίας ολόκληρης. Δεν ξεγελιόμαστε ότι σ' αυτό το σύστημα το καπιταλιστικό, χωρίς παιδεία, πολιτισμό, υγεία, θα φτιαχτεί το ιδανικό μοντέλο αθλητισμού.

Ομως η καθημερινή πάλη για να αλλάξουν πράγματα και στον αθλητισμό, βοηθάει στην ανατροπή αυτού του συστήματος που φανερά επιδιώκει τον εκμαυλισμό της ανθρώπινης υπόστασης με κάθε μέσον.

****

Ας σηκώσουν φωνή διαμαρτυρίας οι σύλλογοι γονέων, τα αθλητικά σωματεία - που έτσι κι αλλιώς φυτοζωούν στη σκιά των ΠΑΕ - οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι εργαζόμενοι και ας διεκδικήσουν αυτό που τους αναλογεί. Ας διεκδικήσουν ουσιαστικά το δικαίωμα στην άθληση. Με αύξηση αποφασιστική των κονδυλίων του προϋπολογισμού. Με άμεσα θεσμικά μέτρα για περιορισμό τουλάχιστον της ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών που λυμαίνονται το χώρο του αθλητισμού και αμαυρώνουν αυτή τη σημαντική κοινωνική λειτουργία. Ωστε να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση, ότι ο λαός και η νεολαία δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν απαθείς τις συσκέψεις κυβέρνησης - ΠΑΕ, αλλά συνειδητοποιούν ότι και τα θέματα του αθλητισμού θα προχωρήσουν στο στίβο της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα και όσους τα υπηρετούν.

Λούλα ΚΑΡΑΤΖΑ

Το στημένο παιχνίδι είναι η ίδια η ζωή, το μέλλον και τα όνειρα χιλιάδων νέων. Είναι η επιδίωξη της άρχουσας τάξης ο αθλητισμός να είναι όργανο υποταγής του σώματος, του μυαλού και της ψυχής και όχι μέσον αντίστασης στην παγκόσμια Νέα Τάξη Πραγμάτων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ