Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να αλλάξει πορεία το Επιμελητήριο

Του Δ. Γιαννούκα, πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου της Λάρισας και μέλους της εκλογικής επιτροπής της "Αγωνιστικής Επιμελητηριακής Ενότητας"

- Τι περιμένετε από τις εκλογές στο Επιμελητήριο;

- Οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για πλατιά συζήτηση, που θα αναδείξει τα αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ και τις προτάσεις για τη λύση τους. Μπορούν, ταυτόχρονα, να αποτελέσουν βήμα καταδίκης της πολιτικής που εφαρμόζεται και στρέφεται σε βάρος των ΕΒΕ, αλλά και ενίσχυσης των δυνάμεων που αγωνίζονται με συνέπεια για τη λύση των προβλημάτων μας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να αποκαλυφτούν εκείνοι που θα επιχειρήσουν να υφαρπάξουν την ψήφο των συναδέλφων στη βάση πελατειακών σχέσεων και εξυπηρέτησης οικονομικών και άλλων επιδιώξεων για να τη χρησιμοποιήσουν τελικά σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των ΕΒΕ.

- Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής που πρέπει να καταδικαστεί;

- Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και το γεγονός ότι τα επιμελητήρια διοικούνται από δυνάμεις που πρόσκεινται στις ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ, είχαν ως αποτέλεσμα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το Επιμελητήριο της Λάρισας να μετατραπεί σε κέντρο διαχείρισης και προπαγάνδισης των προγραμμάτων της ΕΕ, σε κέντρα διαχείρισης σημαντικών πόρων που εξασφαλίζονται από την υποχρεωτική συνδρομή εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ. Οι πόροι αυτοί συγκεντρώνονται υποτίθεται για την ανάπτυξη "επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και γενικότερα ενεργειών υποστήριξης των μελών". Στην πραγματικότητα, όμως, οι ενέργειες εξυπηρετούν μια μικρή μειοψηφία επιχειρήσεων με αποτέλεσμα το επιμελητήριο να έχει γίνει κέντρο επικερδούς δραστηριότητας για λίγους με τα χρήματα των πολλών. Για τους πολλούς είτε δεν υπάρχει καμία παροχή, είτε υπάρχουν ψευτοπαροχές, που δεν αλλάζουν σε τίποτα την κατάσταση.

- Τι προτείνετε για μια διαφορετική λειτουργία του Επιμελητηρίου;

- Ο συνδυασμός της "Αγωνιστικής Επιμελητηριακής Ενότητας" θεωρεί ότι το Επιμελητήριο αξιοποιώντας τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει και μπορεί να παρεμβαίνει για τη λύση των προβλημάτων των ΕΒΕ, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας θέσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Πρέπει να υψώσει φωνή αντίστασης στην πολιτική που θεωρεί μονόδρομο την "ελεύθερη" αγορά και σπρώχνει στο περιθώριο και στη φτώχεια όλο και πιο πολλούς αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

- Πιστεύετε ότι οι θέσεις και οι προτάσεις της "Αγωνιστικής Επιμελητηριακής Ενότητας" θα βρουν απήχηση στην εκλογική διαδικασία;

- Για να υπάρξει στροφή στη δράση και λειτουργία του Επιμελητηρίου απαιτείται εκτός των άλλων και η μαζική συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ στις αρχαιρεσίες και η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης με αποφασιστική ενίσχυση του συνδυασμού της "Αγωνιστικής Επιμελητηριακής Ενότητας". Ο συνδυασμός μας συσπειρώνει τις πιο αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ κι αυτό θα εκτιμηθεί και εκλογικά.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ