Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ψαλιδίζουν" και τους φόρους υπέρ τρίτων

"Πλώρη" για τη συρρίκνωση των λεγόμενων "φόρων υπέρ τρίτων", είτε με άμεση κατάργηση είτε μέσω της προωθούμενης συγχώνευσης και κατάργησης μιας σειράς φορέων του δημοσίου, έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες καταγραφής των πόρων που έχουν θεσπιστεί υπέρ τρίτων φορέων και οδεύουν προς κατάργηση.

Η διαδικασία αυτή βασίζεται στην πρώτη προσπάθεια καταγραφής που είχε γίνει το 1995 όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Αλ. Παπαδόπουλος, ενώ σχετικός κατάλογος είχε δοθεί στη δημοσιότητα μαζί με τον προϋπολογισμό του 1996. Οι "φόροι υπέρ τρίτων" είναι ποσά που εισπράττει το δημόσιο από διάφορες πηγές (εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, κρατήσεις σε εισαγωγές εμπορευμάτων, φόρος εισοδήματος κλπ.), με την υποχρέωση να τα αποδίδει σε τρίτους φορείς (ΟΤΑ, ασφαλιστικά και επικουρικά ταμεία, πανεπιστήμια, επαγγελματικά σωματεία κλπ.) και όχι να τα χρησιμοποιεί για δικό του λογαριασμό.Στο συγκεκριμένο χώρο επικρατεί στην κυριολεξία ένα χάος, καθώς κανείς - ούτε οι ίδιες οι αρμόδιες υπηρεσίες - δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια πόσοι είναι και σε τι ποσά ανέρχονται οι "φόροι υπέρ τρίτων" που έχουν θεσπιστεί. Εκτιμήσεις που έχουν γίνει και έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς κάνουν λόγο για ποσά που ανέρχονται σε 500-700 δισ. δρχ.

Πάντως αυτή τη στιγμή η κατεύθυνση που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι η συρρίκνωση των λεγόμενων "φόρων υπέρ τρίτων". Αυτό αναμένεται να γίνει αφ' ενός μεν με άμεση κατάργηση ορισμένων από αυτούς, αφ' ετέρου δε έμμεσα μέσω της προωθούμενης κατάργησης και συγχώνευσης μιας σειράς οργανισμών και φορέων του δημοσίου, υπέρ των οποίων έχουν θεσπιστεί ξεχωριστά πόροι που πρέπει να εισπράττονται από το δημόσιο και να τους αποδίδονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ