Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θρίαμβος η ... εκχώρηση

Τη λογική της "εθνικής νίκης" επιχείρησε να μεταφέρει ο ΥΠΕΘΑ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Τη λογική της θριαμβολογίας, για τη νέα συμφωνία που διαμορφώνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ακολούθησε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος,κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για το θέμα της νέας δομής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, της Βουλής.

Αναφερόμενος στα όσα προβλέπει η νέα συμφωνία στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξήγησε ότι δημιουργούνται 4 "ισότιμα" στρατηγεία (Σμύρνη, Νάπολη, Λάρισα, Μαδρίτη), καθώς και 2 μονοκλαδικά στρατηγεία - ναυτικού και αεροπορίας - με έδρα τη Νάπολη και δευτερευόντως τη Βερόνα της Ιταλίας. Θριαμβολόγησε αναφέροντας πως για πρώτη φορά η Ελλάδα διασφαλίζει συγκεκριμένο χώρο ευθύνης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, στόχο που έχει ήδη από την περίοδο της επανένταξης της χώρας στον οργανισμό. Εστιάζοντας συγκεκριμένα στο θέμα των ασκήσεων που θα διεξάγονται και στο Αιγαίο, ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι με τη συμφωνία που καταλήχθηκε "διασφαλίσαμε έναν μηχανισμό που αποκαθιστά το δικαίωμα της αρνησικυρίας", εξηγώντας ότι σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται τη διενέργεια μιας άσκησης προσφεύγει στα όργανα του ΝΑΤΟ, όπου μπορεί να ασκήσει "βέτο". Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αρνήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει Τούρκος διοικητής σε περίοδο ασκήσεων καθώς και το ότι υπάρχει ενιαίος χώρος άμυνας.

Ειδικά για το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο ζητήθηκε να προσκομιστεί στην επιτροπή από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι για λόγους ασφάλειας δεν προτίθεται να το δώσει στη δημοσιότητα, όμως - είπε - σε μερικές μέρες θα βρίσκεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για όποιον θέλει να ενημερωθεί. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες εφαρμογής της συμφωνίας καθώς και όποιες άλλες λεπτομέρειες, θα καθοριστούν ως το 1999.

Επίσης, υπεραμύνθηκε του "νέου ρόλου" του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντάς το "σύμπραξη ειρήνης", που θα εκτελεί μόνο αποστολές "τύπου Βοσνίας" και θα "στηρίζει την ΕΕ και τη ΔΕΕ". Απαντώντας δε σε ερώτηση της ΝΔ υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης του άρθρου 5 στα πλαίσια του ΝΑΤΟ (αναφέρεται στο ενδεχόμενο επίθεσης τρίτης χώρας), προκαλώντας την παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψή, που είπε ότι επί της υπουργίας του είχε τεθεί η πρόταση για να προβλεφτεί και επίθεση μέλους του ΝΑΤΟ προς άλλο μέλος, με αρνητικές ψήφους αυτές της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που δεν εφαρμόστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ