Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΑ
Πρόταση για απαλλαγή

Απαλλακτική πρόταση για τους 68 συνολικά κατηγορούμενους στην περίφημη υπόθεση προμήθειας 1.100.000 ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, το Μάρτη του 1994 από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ, κατέθεσε στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας, που είχε ασκήσει και την ποινική δίωξη (!), Λ. Καράμπελας, προϊστάμενος σήμερα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Στην 58σέλιδη πρότασή του ο Λ. Καράμπελας αναφέρει ότι οι ενδείξεις ενοχής, που είχαν προκύψει στο προκαταρκτικό στάδιο της εισαγγελικής διερεύνησης, δε μετατράπηκαν σε σοβαρές κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης, που διενήργησαν οι εφέτες, ειδικοί ανακριτές Γ. Ναυπλιώτης και Χρ. Γεωργαντόπουλος και, συνεπώς, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη. Βαρύνουσα σημασία για τη διαμόρφωση της τελικής άποψης του εισαγγελέα είχε, όπως σημειώνει ο ίδιος, η ομόφωνη γνώμη πέντε εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη προμήθεια ψηφιακών παροχών ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές της σύγχρονης τεχνολογίας και ήταν η πιο επωφελής για τον ΟΤΕ. Στην έκθεση 1.000 σελίδων των εμπειρογνωμόνων στηρίχτηκαν, άλλωστε, και οι ανακριτές, οι οποίοι διαπίστωσαν εκ των υστέρων ότι δε θα έπρεπε να είχαν καλέσει ούτε καν σε απολογία τους κατηγορουμένους, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδίδονταν (απιστία, απάτη, ψευδείς βεβαιώσεις, παράβαση καθήκοντος, δωροδοκία).

Υπενθυμίζεται ότι είχαν κληθεί τελικά μόνο 13 άτομα σε απολογία για το αδίκημα της απιστίας (πλημμέλημα), μεταξύ των οποίων τα μέλη της τότε διοίκησης του ΟΤΕ, καθώς και ένα άτομο για ψευδορκία μάρτυρα. Επίσης, οι Σωκρ. Κόκκαλης, πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και Η. Γεωργίου, πρόεδρος της θυγατρικής της ίδιας εταιρίας στην Ελλάδα, που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στην απιστία.

Τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή όχι της υπόθεσης στο ακροατήριο του Πλημμελειοδικείου έχει το Συμβούλιο Εφετών, που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ