Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑΑ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης
  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό, κατήγγειλε την υποταγή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ
  • Προκλητικός ο πρωθυπουργός αθώωσε το ΝΑΤΟ, όχι μόνο για όσα κάνει σήμερα, αλλά και για όσα έκανε στο παρελθόν
  • Αμυντικός οργανισμός για την προστασία των χωρών από τη Σοβιετική Ενωση, ήταν για τον Κ. Σημίτη το ΝΑΤΟ

Την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στο θέμα της "νέας δομής του ΝΑΤΟ" κατήγγειλε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για το θέμα.

Ο Κ. Σημίτης ήταν προκλητικός στην τοποθέτησή του, καθώς φρόντισε όχι μόνο να διαφημίσει τη "νέα δομή του ΝΑΤΟ", αλλά αναδρομικά να αθωώσει το ΝΑΤΟ για όλα τα χρόνια της δράσης του, κάνοντας λόγο για έναν "αμυντικό οργανισμό που εξυπηρετούσε τις ανάγκες άμυνας των χωρών - μελών στην αντιπαράθεση με τη Σοβιετική Ενωση"!Επίσης ο πρωθυπουργός, δέσμιος των υποχρεώσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση στα αφεντικά του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι δε θα φέρει στη Βουλή για κύρωση την πρόσφατη συμφωνία, γιατί δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά για "εσωτερική διοικητική διαρρύθμιση του ΝΑΤΟ, όπως κάνουν διάφορα υπουργεία όταν καταργούν υπηρεσίες"!

Αθωώσατε το ΝΑΤΟ

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή για κύρωση τη συμφωνία γιατί, όπως είπε, έχει ηθική και ουσιαστική υποχρέωση να το κάνει και μέσω μίας δημόσιας συζήτησης να πει μπροστά στον ελληνικό λαό αυτά που είπε για το χαρακτήρα και το ρόλο του ΝΑΤΟ. Και σημείωσε:

"Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, καθώς όχι μόνο αθώωσε το ΝΑΤΟ λέγοντας ότι έγινε γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ενωση. Το ΝΑΤΟ δεν έγινε μόνο για τη Σοβιετική Ενωση και για το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Εγινε για να αντιμετωπίσει τα λαϊκά κινήματα και τους λαούς. Και αθωώσατε αυτό το ΝΑΤΟ, που ξέρετε πολύ καλά ότι ευθύνεται όχι μόνο για επεμβάσεις".

Αφού υπενθύμισε το ρόλο του ΝΑΤΟ τόσο στη χούντα όσο και στο Κυπριακό, εγκλήματα που έγιναν στο όνομα του "σοβιετικού κινδύνου", κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αθωώνει το ΝΑΤΟ και για τα σημερινά, παρόλο που είναι γνωστός ο ρόλος του και στο Αιγαίο και στο Κυπριακό.

Εχετε βεβαρημένο παρελθόν, είπε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε: "Πριν τις εκλογές του 1981 το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του είχε πει ότι θα φέρει τη συμφωνία Ρότζερς στη Βουλή, γιατί άνοιγε παράθυρο για την ακεραιότητα της χώρας και τις τουρκικές παραβιάσεις. Σήμερα είπατε ότι ουδέποτε υπήρχε πρόβλημα με το ΝΑΤΟ στο παρελθόν, πολύ περισσότερο που σήμερα άλλαξε το ρόλο του και έγινε "ανθρωπιστικός"". Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: "Η ευθύνη που παίρνετε σήμερα να μη γίνει συζήτηση στη Βουλή είναι πολύ μεγάλη. Είναι επικίνδυνη η πολιτική σας και η κυβέρνησή σας".

"Χρήσιμη" η νέα δομή

Στη δευτερολογία του ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να ψελλίσει κάτι για το ρόλο του ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για τη στήριξη στη χούντα, κατά τη διάρκεια της οποίας, όλο "μετριοφροσύνη", δήλωσε ότι ήταν στην παρανομία, αλλά υπήρξε το ίδιο μαχητικός όσον αφορά τη σημερινή δομή του ΝΑΤΟ, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη για τα εθνικά συμφέροντα.

Κατά τα άλλα ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα περί παρουσίας της Ελλάδας στις εξελίξεις που συντελούνται στο ΝΑΤΟ, για να δικαιολογήσει τη συμφωνία της κυβέρνησης στη νέα δομή. Εκανε λόγο για κέρδος της χώρας μας με τη λειτουργία του Στρατηγείου στη Λάρισα και είπε ότι με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα. Μάλιστα, τόνισε ότι με την παλιά δομή η Ελλάδα ήταν "απούσα" και "κυριαρχούσε η Τουρκία" στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και ισχυρίστηκε ότι τώρα η Ελλάδα θα έχει λόγο στις όποιες ασκήσεις θα γίνονται εκεί. Οσον αφορά την ενημέρωση που προηγήθηκε, είπε ότι η νέα δομή συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και παρέπεμψε όσους έχουν αντίθετη άποψη στα ρεπορτάζ των εφημερίδων, οι οποίες ασχολήθηκαν με το θέμα! Απαντώντας στην κριτική που γίνεται έσπευσε για μία ακόμα φορά να συκοφαντήσει όσους αντιδρούν κάνοντας λόγο για πολιτική "εθνικιστικού απομονωτισμού".

  • Στη χτεσινή συνεδρίαση μαζί με την Ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα συζητήθηκαν και ανάλογες των Ν. Κωνσταντόπουλου και Δ. Τσοβόλα, με τον πρώτο να επιμένει κυρίως στο θέμα της ενημέρωσης για τη συμφωνία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχονται οι «εφαρμοστικοί» του νέου στρατηγικού δόγματος (2011-07-06 00:00:00.0)
Αμεση προσαρμογή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2010-07-18 00:00:00.0)
Δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν οι δύο λαοί (1998-04-16 00:00:00.0)
Πλήρης σύμπλευση για ΝΑΤΟ - ΟΝΕ (1997-12-09 00:00:00.0)
Η Ελλάδα, χώρα με περιορισμένη κυριαρχία (1997-11-22 00:00:00.0)
ΔΕΣΜΙΑ Η ΧΩΡΑ της νέας δομής του ΝΑΤΟ (1997-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ