Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η Ελλάδα, χώρα με περιορισμένη κυριαρχία

Η κυβέρνηση στα κρυφά αποφασίζει και υλοποιεί την εφαρμογή της νέας δομής της "Συμμαχίας" που προβλέπει την κατάργηση των εθνικών ορίων στο Αιγαίο. Στις αρχές Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες η τυπική επικύρωση

Σε χώρα υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ με την ουσιαστική αλλά και με την τυπική σημασία της λέξης, μετατρέπεται η Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει εν κρυπτώ τις οριστικές αποφάσεις της για την ένταξη της χώρας, με όποιο τίμημα στα κυριαρχικά της δικαιώματα, στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ενώ τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της "Συμμαχίας" στις Βρυξέλλες, αναμένεται και η τελική, τυπική πλέον, συγκατάθεσή της, καθώς θα οριστικοποιηθεί η νέα δομή και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Χτες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αμυνας σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών και της κοινής ομάδας εργασίας των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, όπου πήραν την τελική μορφή τους οι ελληνικές θέσεις. Οι αποφάσεις βέβαια, πέρα από οποιαδήποτε επιμέρους σημεία, έχουν από καιρό ληφθεί και έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Η επιλογή της ελληνικής πλευράς να αποδεχτεί τη νέα δομή και την κατάργηση των εθνικών ορίων στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, είναι δεδομένη, εξάλλου έχει προαναγγελθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Βουλή όταν προκλήθηκε σχετικά.

Παρ' όλα αυτά, τηρείται πλήρης μυστικότητα στους χειρισμός, με προφανή στόχο να προληφθούν οι αντιδράσεις, ή έστω να μετριαστούν, που προέρχονται ακόμα και μέσα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό της προσπάθειας αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης του ελληνικού λαού οι χτεσινές δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου και του Θ. Πάγκαλου,όπου ο μεν υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο στη Μαδρίτη και είπε ότι ελπίζει σε θετικά αποτελέσματα, χαρακτηρίζοντας το "νέο" ΝΑΤΟ ως "ένα νέο οργανισμό συλλογικής ασφάλειας ευρωατλαντικής εμβέλειας", ο δε υπουργός Εξωτερικών μίλησε για ανάδειξη του "ρόλου της χώρας μας" μέσα στις "νέες συνθήκες".

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και η αποδοχή της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, είναι ειλημμένες αποφάσεις για την κυβέρνηση, άσχετα από το πότε θα οριστικοποιηθεί η τελική επικύρωση. "Η Ελλάδα συμμετέχει στη νέα δομή του ΝΑΤΟ", είπε στις τελευταίες σχετικές του δηλώσεις ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.Μάλιστα απέδωσε αυτή την επιλογή στην... "αλλαγή των συνθηκών" που έχουν επηρεάσει και το... "χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, που από αμυντικό σύμφωνο, αποτελεί πλέον ένα συλλογικό οργανισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων που προκαλούν αστάθεια σε διάφορες περιοχές του κόσμου". Στο όνομα λοιπόν αυτής της "αλλαγής" δεν προβλέπονται όρια επιχειρησιακής ευθύνης, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης "δεν υπάρχει εχθρός, ώστε να οριστούν και όρια επιχειρησιακής ευθύνης". Το ερώτημα είναι, αφού παραδέχονται ότι δεν υπάρχει εχθρός, ποιος ο ρόλος ύπαρξης του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει

Η εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για τα σύνορά της, για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή.Παρ' όλα αυτά οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται ερήμην του ελληνικού λαού και της Βουλής. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση, υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη αλλά και των άλλων κομμάτων, που αποδέχονται τις επιλογές της και απέδειξε ότι η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας, ενώ το Αιγαίο έχει διανεμηθεί και απλώς αναζητείται η φόρμουλα της κατανομής.

Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε να τοποθετηθεί η ελληνική Βουλή σε ειδική συνεδρίαση στο αν και γιατί συμφέρει την Ελλάδα να συμμετάσχει στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα επείγον. "Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, είπε, με ό,τι αυτή συνεπάγεται (επίσημη και θεσμοθετημένη αλλαγή της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης από Ελλάδα - Τουρκία - Ιταλία, με έδρα το στρατηγείο της Νάπολης, κατάργηση των εθνικών επιχειρησιακών ορίων, άρα και των συνόρων, συγκρότηση μισθοφορικών στρατών, εξοπλισμοί μαμούθ κάτω από την άμεση καθοδήγηση του ΝΑΤΟ), αποτελεί σήμερα τον πρώτο και υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για τα σύνορά της, για την υπόθεση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η νέα δομή του ΝΑΤΟ προσφέρει έδαφος νομιμοποίησης των επιδιώξεων και βλέψεων της ηγεσίας της Τουρκίας. Αποστερεί πλήρως την Ελλάδα από τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Δίνει τη δυνατότητα στο ΝΑΤΟ να καθορίζει ποια στρατιωτική δύναμη και ποιος στρατιωτικός διοικητής, π.χ., Τούρκος ή Ιταλός, θα έχει την ευθύνη ακόμα και στρατιωτικών επιχειρήσεων στο ελληνικό έδαφος ή στον ελληνικό χώρο ευθύνης".

Κ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα εξαιρεθούν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό Αιγαίο - Κύπρος; (2001-06-14 00:00:00.0)
Ο «Δούρειος Ιππος» (2000-10-24 00:00:00.0)
Το Αιγαίο θυσία στον εκσυγχρονισμό της εξάρτησης (1998-01-04 00:00:00.0)
Η εξάρτηση της Ελλάδας "εκσυγχρονίζεται"! (1997-12-09 00:00:00.0)
ΤΟ ΨΕΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ (1997-12-02 00:00:00.0)
Οι κομμουνιστές αποκαλύπτουν (1997-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ