Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο φόβος των "δεκαπέντε"

Δεν είναι φυσικά ο πόνος για τους άνεργους που κάνει τους "δεκαπέντε" της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συζητούν για την ανεργία, να δείχνουν ότι ψάχνουν τρόπους για την αντιμετώπισή της. Είναι ο φόβος για την επερχόμενη έκρηξη. Η αγανάκτηση των ανέργων, αλλά και των υποψήφιων ανέργων, των εργαζομένων, είναι η συσσωρευμένη εκρηκτική ύλη που μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα της Ενωσης.

Είναι επόμενο να αναζητούν τρόπους για να ελέγξουν και να προλάβουν οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να είναι η σπίθα γι' αυτή την έκρηξη. Για το σκοπό αυτό συμπεριέλαβαν τη Συνθήκη Σένγκεν στη Συνθήκη του Αμστερνταμ.Η Σένγκεν θα είναι πλέον, αν επικυρωθεί η Συνθήκη του Αμστερνταμ, κοινοτικό δίκαιο και θα υπερισχύει των ελληνικών νόμων, ακόμη και του Συντάγματος της χώρας. Ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να χαρακτηρίζεται εχθρός της "ασφάλειας" του συστήματος και θα μπαίνει στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών όχι μόνο της χώρας του αλλά και όποιας άλλης χώρας πιστεύει ότι απειλείται. Αστυνομικές αρχές, κρατικές και κοινοτικές υπηρεσίες, ακόμη και επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν και να μαθαίνουν τα πάντα γι' αυτόν. Από τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα, ως την κατάσταση της υγείας του, την προσωπική ακόμα και τη σεξουαλική του ζωή. Ενας πραγματικός εφιάλτης.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της προσβολής των δικαιωμάτων, σημειώνουμε ότι με τη Συνθήκη Σένγκεν καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας που θεωρείται βάση του νομικού συστήματος. Ετσι ενώ μέχρι τώρα ο κάθε πολίτης θεωρείται αθώος μέχρι την απόδειξη του αντιθέτου, τώρα με τη Συνθήκη Σένγκεν ο οποιοσδήποτε μπορεί να θεωρείται και να χαρακτηρίζεται ένοχος χωρίς αποδείξεις, χωρίς μάλιστα να έχει και το δικαίωμα να αποδείξει την αθωότητά του. Δεν υπάρχει επομένως καμιά εγγύηση για τα ατομικά δικαιώματα αφού το άτομο μετατρέπεται σε απλό αντικείμενο εξυπηρέτησης σκοπών που αφορούν την"προστασία της τάξης και της ασφάλειας". Και βέβαια ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει "τάξη" και "ασφάλεια".

Ηδη άρχισαν να γίνονται ορατές οι συνέπειες από την εφαρμογή της Σένγκεν. Η ένταση των παρακολουθήσεων πολιτικών και συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων (παράδειγμα ο εντοπισμός των ασφαλιτών στη σύσκεψη της ΕΣΑΚ), σε συνδυασμό με έναν συνεχώς εντεινόμενο αυταρχισμό είτε των αστυνομικών αρχών, είτε της κυβερνητικής, ακόμη και της δικαστικής εξουσίας αποτελούν πλέον στοιχεία καθημερινά.

Για τους εργαζόμενους, αλλά και για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τώρα που η Σένγκεν ενσωματώθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, γίνεται επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη μετώπου πάλης ενάντιά της και η υποστήριξη του αιτήματος για δημοψήφισμα όπου ο ελληνικός λαός θα πει τη γνώμη του, αν δέχεται ή όχι μια τέτοια ζωή.

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να πιστεύουν ότι με αυτό το μηχανισμό θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν εξαιτίας της νέας μεγάλης επίθεσης που θα δεχτούν τα δικαιώματά τους τα επόμενα χρόνια. Ομως και σ' αυτή την περίπτωση αγνοούν ότι τέτοια κατασκευάσματα σαν τη Συνθήκη Σένγκεν η πάλη των εργαζομένων τα έστειλε στο καλάθι των αχρήστων. Γιατί η πάλη αυτήείναι στοιχείο της ίδιας της κοινωνικής εξέλιξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ