Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η εξάρτηση της Ελλάδας "εκσυγχρονίζεται"!

Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου

Την κορυφή μόνο του παγόβουνου, που λέγεται "νέο" ΝΑΤΟ και εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτό, αποτελεί η κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, που επιβάλλει η νέα δομή του. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Ζάππειο Μέγαρο, όχι μόνο επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τον νέο φαύλο κύκλο, στον οποίο εγκλωβίζεται η χώρα, αλλά και τις ενίσχυσε με όσα είπε, παρ' όλη την προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στρέφοντας την προσοχή στα δευτερεύοντα, αλλά και θριαμβολογώντας κάνοντας λόγο για ήττα της Τουρκίας.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος με όσα υποστήριξε έδωσε το στίγμα του εκσυγχρονισμού της εξάρτησης και της υποτέλειας. Εμφανίστηκε σαν ντελάλης του "νέου" ΝΑΤΟ του "καλού", το οποίο, όπως είπε "δεν είναι το ΝΑΤΟ του παρελθόντος που είχε να κάνει απλά και μόνο με τη στρατιωτική άμυνα των χωρών". Το "νέο" ΝΑΤΟ, το "μετεξελιγμένο", είναι αυτό των διευρυμένων ορίων, σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα για την επιβολή της "νέας τάξης" ή όπως είπε ο υπουργός Αμυνας για την "αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων", με τη συγκρότηση και την αποστολή των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Και κατηγόρησε όσους αντιτίθενται στη νέα δομή ότι "σκέφτονται και αντιμετωπίζουν το θέμα του ΝΑΤΟ με όσα έζησαν στο παρελθόν".

Με τα όσα υποστήριξε ο Α. Τσοχατζόπουλος συνάγεται καθαρά ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ οδηγεί στον εγκλωβισμό της Ελλάδας σ' ένα νέο φαύλο κύκλο, με τα κυριαρχικά της δικαιώματα της στο έλεος της λυκοσυμμαχίας και το έδαφός της ορμητήριο των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις ανησυχίες. Η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στη νέα δομή αποτελεί στην ουσία σύμφωνο μετατροπής της σε "εκσυγχρονισμένο" προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ.

Δεδομένη η άνευ όρων παράδοση

Η άνευ όρων παράδοση στα ΝΑΤΟικά επιτελεία είναι δεδομένη και άσχετη από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα στην πορεία εφαρμογής της νέας δομής. Η μόνο δικλείδα ασφαλείας που εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση είναι αυτή του "βέτο", όταν θίγονται τα ελληνικά συμφέροντα. Ο υπουργός Αμυνας σκόπιμα επικέντρωσε την προσοχή σε μια υποθετική άσκηση του "βέτο", ενώ αποσιώπησε το κύριο ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο, με βάση το οποίο τα ΝΑΤΟικά όργανα θα αποφασίζουν και η Ελλάδα απλά θα... αποκρούει τις συνέπειες της πρόσδεσής της στο ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε ότι τα... δύσκολα θα είναι από δω και πέρα. "Εδώ θα ήθελα, είπε, να είμαι πάρα πολύ σαφής και ειλικρινής. Προβλέπω αρκετές δυσκολίες στην εξειδίκευση ρυθμίσεων σε επιμέρους σημεία, τα οποία άλλοι θα θελήσουν να διευθετήσουν, με σκοπό να διεκδικήσουν προνόμια ή πλεονεκτήματα έναντι της Ελλάδας". Βέβαια αυτά τα "επιμέρους σημεία" έχουν να κάνουν με όλο το πλέγμα της άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με τη νέα δομή, όπως ισχυρίστηκε η Ελλάδα διασφαλίζονται τα ελληνικά συμφέροντα. Δε διευκρίνισε, όμως, πέρα από τις γενικόλογες διαβεβαιώσεις,πώς αυτό θα γίνεται συγκεκριμένα. Η εθνική κυριαρχία, είπε, και η άμυνα παραμένουν αποκλειστική ευθύνη της χώρας μας. Το πώς όμως αυτό διασφαλίζεται, τη στιγμή που ο εθνικός χώρος, και ιδιαίτερα ο κρίσιμος χώρος του Αιγαίου, θα είναι υπό πλήρη ΝΑΤΟικό έλεγχο και ο κύριος κορμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ενταγμένες στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μένει ένα ερωτηματικό.

Οσον αφορά το αν η νέα δομή "ανοίγει τις πόρτες" στα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι δε συνδέονται μεταξύ τους, καθώς η νέα δομή αποσκοπεί μόνο "στη λειτουργία του ΝΑΤΟ για να μπορέσουμε η Ελλάς να παίξει το ρόλο της". Αναφερόμενος στις αντιδράσεις, κυρίως από το χώρο του κυβερνητικού στρατοπέδου, μίλησε για "επιμέρους ανησυχίες" και "ρητορική αντιμετώπιση" που οδηγεί σε απομόνωση και επισήμανε ότι η επιλογή της ένταξης στη νέα δομή του ΝΑΤΟ "είναι ενταγμένη στην πάγια εθνική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαφωνίες αφορούν μόνο τις τακτικές κινήσεις. Ιδιαίτερα για τον Γερ. Αρσένη είπε ότι η πρότασή του να μπλοκαριστεί η απόφαση του ΝΑΤΟ είναι αδιέξοδη.

Η τελική φάση της επικύρωσης της συμφωνίας θα γίνει το Γενάρη του 1999. Πάντως, ο υπουργός όταν ρωτήθηκε αν η συμφωνία δοθεί στη δημοσιότητα είπε ότι αυτό θα γίνει όταν υπάρξει συνολική κατάληξη και μέχρι τότε παρέπεμψε στην πολιτική ενημέρωση, καθώς τα "έντυπα και τα επίσημα χαρτιά του ΝΑΤΟ είναι άλλη υπόθεση".

Κ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΕ και ΝΑΤΟ οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (2001-04-07 00:00:00.0)
Αντιρρήσεις της Τουρκίας στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ (2000-12-06 00:00:00.0)
Το Αιγαίο θυσία στο βωμό του ΝΑΤΟ (2000-10-14 00:00:00.0)
Εμπρός για νέες «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» (2000-09-14 00:00:00.0)
Αναμένεται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; (1997-10-24 00:00:00.0)
Εξάρτημα του ΝΑΤΟ οι Ενοπλες Δυνάμεις (1997-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ