Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητούνται "τρικ" εξαπάτησης

Σενάρια για το χρόνο που θα γίνει ανασχηματισμός, επεξεργάζονται στο πρωθυπουργικό γραφείο

Στην αναζήτηση των πολιτικών "τρικ", τα οποία θα περιορίζουν το μέγεθος του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται η ακολουθούμενη πολιτική, έχουν επιδοθεί τα κυβερνητικά επιτελεία. Οπως έλεγαν χτες υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο "Ρ", μετά τις γιορτές, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των κυβερνητικών χειρισμών για την "αντιστροφή του αρνητικού κλίματος".

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, η μια πλευρά των "συμβουλατόρων" θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει ανασχηματισμός εντός του πρώτου διμήνου του 1998, ώστε να αντιμετωπιστεί, τόσο η άσχημη εσωκομματική κατάσταση, όσο και να ξεπεραστούν μέσω μιας εικόνας "νέου ξεκινήματος" τα προβλήματα που πολλαπλασιάζονται σε όλα τα επίπεδα της ασκούμενης πολιτικής (εξωτερικά θέματα, δημοτικές, οικονομική πολιτική κλπ.). Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προβεί σε ανασχηματισμό μετά τις δημοτικές εκλογές και αυτό διότι σε περίπτωση που τον πραγματοποιήσει νωρίτερα, εφόσον αυτή η αναδομημένη κυβέρνηση υποστεί ήττα στις δημοτικές, θα γίνουν εξαιρετικά δυσχερείς οι μετέπειτα χειρισμοί του. Βέβαια, επισήμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού...

Το σημαντικό από τα παραπάνω δεν είναι βέβαια οι ασκήσεις επί χάρτου των πρωθυπουργικών συμβούλων και των "μακιγιέρ" του κυβερνητικού προσώπου, αλλά το γεγονός ότι αυτοί οι σχεδιασμοί γίνονται στη βάση της αναμενόμενης "πολιτικής ήττας" στις δημοτικές... Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μετριάσει το κόστος, αναζητώντας μεθόδους περιορισμού της ήττας, δηλαδή περιορισμού των δυνατοτήτων έκφρασης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Είναι πιθανό οι πρωθυπουργικοί χειρισμοί, που θα επιδιώκουν να αποτυπώνουν "άνοιγμα" προς τις διάφορες πτέρυγες του κόμματος, να εκδηλωθούν ταυτόχρονα με τις αρχαιρεσίες στις Νομαρχιακές Οργανώσεις του κόμματος και τις εργασίες του συνεδρίου της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, όπου οι "εκσυγχρονιστές" επιδιώκουν να "αλώσουν" την πλειοψηφία.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης θεωρεί "κομμένο" τον Γερ. Αρσένη από τον επόμενο ανασχηματισμό. Χτες ο Δ. Ρέππας, αφού βέβαια υπογράμμισε ότι η διαφωνία Αρσένη περιορίζεται σε θέματα τακτικής, δήλωσε έμμεσα ότι οποιαδήποτε νέα διαφοροποίηση του υπουργού θα σημάνει και την αποπομπή, ενώ αρκετά στελέχη και βουλευτές του κόμματος τού επιτέθηκαν, λέγοντας ότι "δεν είναι νοητό" να μην παραιτείται εφόσον διαφωνεί (Ιωαννίδης, Μανίκας) και τον κατηγόρησαν για τη δημόσια έκφραση των διαφωνιών του (Τζουμάκας, Τσούρας κ.ά.). Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι η εικόνα "αρχηγού της εσωκομματικής αντιπολίτευσης", που φιλοτεχνεί για τον εαυτό του ο Γερ. Αρσένης, τους διευκολύνει, αφού πρόκειται για "αρχηγό χωρίς στρατό"...

Συνεδρίαση ΕΓ

Σε κλίμα "όποιος με προκαλέσει για το ΝΑΤΟ θα απαντήσω σκληρά", το οποίο είχε καλλιεργηθεί έντεχνα από την Κυριακή εκ μέρους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο Κ. Σημίτης προήδρευσε χτες της συνεδρίασης του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, με κατ' αρχήν θέμα τις υποψηφιότητες στις δημοτικές και ειδικά τις περιπτώσεις Δαμανάκη και Λαζαρίδη σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, προσερχόμενος ο Π. Οικονόμου δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα του ΝΑΤΟ, γιατί "του αρέσουν οι σκληρές απαντήσεις"... ενώ ο Μ. Δασκαλάκης υποστήριξε ότι "διαμορφώνεται ένα κλίμα που οδηγεί στην απαγόρευση έκφρασης ιστορικών στελεχών του κινήματος", που όποιοι το μεθοδεύουν "θα αποτύχουν". Σε δηλώσεις του, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι εισαγωγικά έθεσε το θέμα της επιστολής Παναγιωτακόπουλου (που με αφορμή τις εγγραφές νέων μελών στη Νομαρχιακή Α Αθήνας χαρακτήριζε ως "απόβρασμα" τον Θ. Τσουκάτο) και πως στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης το ΕΓ ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό του κόμματος ενόψει των δημοτικών. Οσο για το θέμα Αρσένη, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της συλλογικότητας.

Η συνεδρίαση, που αναμενόταν να ασχοληθεί με όλα τα "επίμαχα" ζητήματα, συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ