Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΑΤΣΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Ολα κατακτιούνται με αγώνες

- Ποια κατάσταση επικρατεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας (ΚΕΑΤ) αυτή τη στιγμή και τι σας οδήγησε στην κατάληψη; - Καταλάβαμε το κεντρικό κτίριο του ΚΕΑΤ από την Κυριακή 30 του Νοέμβρη. Ηταν η έσχατη μορφή δράσης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων μας. Παλιότερα, τόσο η Μαθητική Κοινότητα, όσο και ο Σύλλογος Γονέων είχαν κάνει γνωστά τα προβλήματα, που αντιμετώπιζε η σχολή, στη Διοίκηση του ΚΕΑΤ και στους συνδικαλιστικούς φορείς (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών). Παρ' όλες τις επαφές μας και τη γνωστοποίηση των αιτημάτων μας στους φορείς, λύσεις δε δίνονταν. Ετσι οδηγηθήκαμε στην κατάληψη του ΚΕΑΤ.

Στην κατάληψη συμμετέχουν οι 21 μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου. Εμείς φοιτούμε στα κοινά σχολεία της περιοχής και παρακολουθούμε μαθήματα σε εξάωρη καθημερινή βάση, στο ΚΕΑΤ κάνουμε κάποιες φροντιστηριακές ώρες για να αποδώσουμε στο κοινό σχολείο. Αυτή τη στιγμή φροντιστήριο κάνουμε με 4 καθηγητές (παλαιότερα ήταν 8), εκ των οποίων οι 3 συνταξιοδοτούνται. Παρ' όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το Κέντρο για τις 3 οργανικές θέσεις που θα μείνουν ακάλυπτες. Ηδη τα τελευταία χρόνια και παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια των 4 καθηγητών μας δεν καλυπτόμαστε όσο θα έπρεπε στον τομέα της ενισχυτικής διδασκαλίας.

- Ποια είναι τα βασικά σας αιτήματα και ποια η στάση της κυβέρνησης και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών;

- Το βασικότερο από τα αιτήματά μας είναι η άμεση πρόσληψη καθηγητών, καθώς και άλλου ειδικευμένου προσωπικού. Επίσης ζητάμε επέκταση του απαρχαιωμένου οργανισμού του ΚΕΑΤ (1979) για να γίνει δυνατή η πρόσληψη προσωπικού, καθώς και την ένταξη του εκπαιδευτικού τομέα του ΚΕΑΤ στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι και αρμόδιο για την εκπαίδευσή μας. Μέχρι στιγμής για το Κέντρο ήταν υπεύθυνο το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών κωφεύουν συστηματικά στα προβλήματά μας. Προβλήματα, που δημιουργεί η "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης, που στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου συρρικνώνει τα ειδικά σχολεία με μόνο σκοπό τη διάλυσή τους. Θιασώτης αυτής της πολιτικής είναι και ο πρόεδρος του ΚΕΑΤ, ο οποίος αν και είναι γνώστης εδώ και χρόνια των προβλημάτων μας, δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι τώρα και μπρος στις κινητοποιήσεις μας έδειξε όψιμα το ενδιαφέρον του.

- Ποια στάση θα κρατήσετε από δω και πέρα;

- Τα μηνύματα που πήραμε από τη δυναμική κινητοποίησή μας την προηγούμενη Τετάρτη, κατά την οποία κλείσαμε και τα δύο ρεύματα της οδού Θησέως για δύο ώρες, ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Είδαμε ότι ο λαός της Καλλιθέας ήταν και θα είναι στο πλευρό μας. Χτες, στις 6 μ.μ. έγινε συγκέντρωση συμπαράστασης από φορείς της Καλλιθέας έξω από τη Σχολή μας. Αμέσως μετά έγινε πλατιά σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της Καλλιθέας και συγκροτήθηκε επιτροπή συμπαράστασης που θα πάρει μέτρα προβολής και υποστήριξης των αιτημάτων μας, παράσταση στο Δήμο για να πάρει θέση κλπ. Εμείς θα συνεχίσουμε την κατάληψή μας, μέχρι να δικαιωθούμε. Χτες μας δόθηκαν κάποιες δεσμεύσεις οι οποίες όμως δεν λύνουν όλα τα προβλήματά μας. Αύριο θα κάνουμε συγκέντρωση στις 11:30 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μέσα διαθέτουμε, προκειμένου να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του Κέντρου και να στείλουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλα τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, ότι τα πάντα κατακτιούνται με αγώνες.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ