Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Δηλώσεις του Ν. Καραντηνού, μέλους της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, του Χρ. Κυρίτση, μέλους του ΔΣ και του Μ. Μαθιουδάκη, γενικού γραμματέα της ΠΟΕΣΥ

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στο δημοσιογραφικό κόσμο η απαράδεκτη διετής - για πρώτη φορά - ΣΣΕ που υπέγραψε αιφνιδιαστικά, προχτές τη νύχτα, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και δεσμεύει για δύο χρόνια τον κλάδο, ενώ παραμένουν άλυτα τα σοβαρά εργασιακά και άλλα, θεσμικού χαρακτήρα, αιτήματα των δημοσιογράφων. Δηλώσεις σχετικά με το θέμα αυτό έκαναν χτες στον "902 TV" το μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ Νίκος Καραντηνός και το μέλος του ΔΣ Χρήστος Κυρίτσης, που διαφώνησαν και καταψήφισαν, ενώ με γραπτή δήλωσή του ο γγ της ΠΟΕΣΥ, Μανόλης Μαθιουδάκης, καταγγέλλει τη σύμβαση ως απαράδεκτη. Συγκεκριμένα:

Χειρότερη από κάθε άλλη φορά, όσο και απρόσμενη, χαρακτήρισε τη διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε προχτές η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το μέλος της διοίκησης της Ενωσης Νίκος Καραντηνός, ο οποίος διαφώνησε και την καταψήφισε. Ο Ν. Καραντηνός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κλάδος έχει δυναμική και θα πολεμήσει για μια Σύμβαση που θα δίνει λύση στα μεγάλα, οξύτατα και χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου. Ενώ πρόσθεσε ακόμα:

"Ο κλάδος ήταν έτοιμος, συνειδητοποιημένος να αποδυθεί σε αγώνα και να σπάσει αυτή τη φεουδαρχική αλυσίδα που του βαραίνει εδώ και 15 χρόνια. Και είναι έκπληκτος μπροστά σε μια συμφωνία που δε δίνει αυτά που έπρεπε να δώσει στον κλάδο μας. Δεν είναι μόνο το ποσοστό το οποίο είναι χαμηλό, το 6% που υπογράφτηκε, ενώ ήμασταν έτοιμοι να παλέψουμε για το 10%, αλλά και πολλά βασικά αιτήματα, κυρίως θεσμικά, έμειναν απλησίαστα γιατί οι εργοδότες ποτέ δε θέλησαν να τα κουβεντιάσουν. Ακόμη - τονίζει ο Ν. Καραντηνός - υπάρχει και κάτι άλλο, το οποίο το καταγγέλλω: Αιφνιδιαστικά άλλαξε το τοπίο και, αντί να υπογράψουμε Σύμβαση όπως κάθε χρόνο υπογράφουμε για ένα χρόνο, ήρθανε και πλασάρανε μια διετή σύμβαση με ποσοστό αύξησης μισθών 6%, δεσμεύοντας και αφυδατώνοντας κάθε αγωνιστική κινητοποίηση. Αυτή δεν είναι η Σύμβαση που περιμέναμε. Δεν είναι σύμβαση που επιλύει τα ζητήματά μας και κυρίως, δε βοηθάει και δε στηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων που περίμεναν, ήλπιζαν και ήταν έτοιμοι να αγωνιστούν για μια νέα πραγματική σύμβαση, η οποία θα έσπαζε αυτά τα δεσμά, τα φεουδαρχικά και θα ανέτρεπε και τις συνθήκες γαλέρας που έχουν μετατρέψει τους τόπους δουλιάς οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Θα παλέψουμε μέσα στους τόπους δουλιάς, χέρι χέρι, με τους νέους δημοσιογράφους, των οποίων τα αιτήματα δεν προωθήθηκαν καθόλου, ενώ ήταν από τα πιο βασικά και τα πιο κρίσιμα. Το 1997 μπορούσε να είχε γίνει ένας σημαντικός σταθμός αλλά, δυστυχώς, δεν έγινε. Υπάρχουν ευθύνες οι οποίες θα ακουστούν και θα επιμεριστούν κάποια στιγμή".

Δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας

Ο Χρήστος Κυρίτσης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, δήλωσε στον "902 TV":

"Καταψήφισα την πρόταση για 6% - διετή Σύμβαση, διότι δεν ανταποκρινόταν στα οικονομικά δεδομένα των δημοσιογράφων. Είχαμε προτείνει στην Ενωση Ιδιοκτητών ποσοστό αύξησης 10% για φέτος. Αντ' αυτού, η Ενωση Ιδιοκτητών αντιπρότεινε ποσοστό 5% αρχικά και, στη συνέχεια, έφτασε 5,5 και με κάποια πρωτοβουλία του εκπροσώπου των ιδιοκτητών 6%. Δεν έγινε δεκτή κι αυτή η πρόταση και τελικά αποφασίστηκε, οι δύο Ενώσεις των Ιδιοκτητών και η ΕΣΗΕΑ, να σταθούνε στο 6,5% Την πρόταση αυτή, εγώ και ο κ. Καραντηνός, την καταψηφίσαμε διότι, επαναλαμβάνω, δεν είναι το ποσοστό εκείνο που προσδοκούσε το Σώμα των δημοσιογράφων. Διότι έχει υποστεί μείωση το εισόδημά τους, από την εφορία και από την αύξηση των εισφορών του ΕΔΟΕΑΠ (αναγκαίο αυτό). Συνεπώς, ένα ποσοστό 6%, όπως κατέληξε, απέχει πολύ από το στόχο μας, ο οποίος ήτανε 10% και σε κείνο επέμεινα εγώ, όπως και ο κ. Καραντηνός. Αμετακίνητοι 10%.

Θεσμικά αιτήματα τα οποία είχανε δραχμικό αποτέλεσμα δεν έγιναν δεκτά από την Ενωση Ιδιοκτητών. Ενα απ' αυτά ήταν, φέρ' ειπείν, κάποιο ποσοστό για τη χρήση των κομπιούτερ. Ολοι οι δημοσιογράφοι, τώρα πλέον, γράφουν σε κομπιούτερ αλλά δεν παίρνουμε το επίδομα αυτό. Το δεύτερο επίδομα που ζητούσαμε ήτανε το επιστημονικό επίδομα - επίδομα πτυχίου, αλλά ούτε αυτό έγινε αποδεκτό από την Ενωση Ιδιοκτητών. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να ερχόμουνα να εγκρίνω την πρότασή τους για 6,5% που τελικά έγινε 6%.;".

Απαράδεκτη σύμβαση

Με γραπτή δήλωσή του ο Μανόλης Μαθιουδάκης, γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, σχετικά με τη διετή ΣΣΕ που υπέγραψε η ΕΣΗΕΑ, τονίζει:

"Την ώρα που ο κλάδος βρισκόταν σε αγωνιστική ετοιμότητα και η αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων ήταν δεδομένη προκειμένου να διεκδικηθούν λύσεις στα σοβαρότατα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προχώρησε στην υπογραφή μιας απαράδεκτης σύμβασης με τους ιδιοκτήτες διετούς διάρκειας. Συμφώνησε, ουσιαστικά, για τα δύο επόμενα κρίσιμα χρόνια για τον κλάδο, να βάλει "στο γύψο" τα εργασιακά και άλλα θεσμικού χαρακτήρα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Κι ενώ παραμένουν άλυτα αυτά τα σοβαρά προβλήματά μας, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τη διετή ΣΣΕ και την... "εργασιακή ειρήνη" αφήνει τους εργοδότες ασύδοτους να επιβάλουν ακόμα χειρότερο εργασιακό καθεστώς σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

Σημειώνουμε ότι ιδιαίτερα πλήττονται οι εκατοντάδες χαμηλόμισθοι συνάδελφοι και οι νεότεροι συνάδελφοι, μη μέλη της Ενωσης, που αναγκάζονται να δουλεύουν στις "φάμπρικες" τής (παρα)πληροφόρησης σε καθεστώς γαλέρας. Οσο για τους εκατοντάδες συνταξιούχους συναδέλφους, καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την προστασία του εισοδήματός τους.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες για την άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται με την υπογραφή της διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Είναι η χειρότερη Σύμβαση που υπογράφεται στην ιστορία της Ενωσης. Καλούμε, πλέον, τους συναδέλφους να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και αγωνιστικά να διεκδικήσουμε τις λύσεις στα προβλήματά μας - κάτι που δεν εξασφαλίζει η σημερινή πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ