Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΠΟ
Υπουργός... "Βοναπάρτης"

Διαφάνεια, διάλογος, δημοκρατικές διαδικασίες, συμμετοχή... Πριν λίγο καιρό υπεραμυνόταν όλων αυτών ο υπουργός Πολιτισμού, αποκρούοντας τις διαμαρτυρίες όλων των ενδιαφερομένων σωματείων, ακριβώς γιατί δεν τους δόθηκε η δυνατότητα διαλόγου και κατάθεσης των προτάσεών τους για το πολυνομοσχέδιο, που πλέον είναι νόμος. Χτες ο υπουργός απέδειξε των λόγων του το αναληθές,παρουσιάζοντας τον ψηφισμένο πια νόμο. Δήλωσε, μάλιστα, ενοχλημένος γιατί η παρουσίαση των ρυθμίσεων στις εφημερίδες "δεν ήταν αντικειμενική". Κι ενώ ουδέποτε μέχρι σήμερα ανακοίνωσε τι θα πρόβλεπε ο νόμος, το έκανε εκ των υστέρων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χτες, επιτέθηκε κατά των αρχαιολόγων χάνοντας κάθε αίσθηση του μέτρου και της θέσης του.Κατηγόρησε τη διοίκηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για "διανοητική ανικανότητα" να καταλάβει το νόμο. Για "ενσυνείδητη παραποίηση των γεγονότων και της αλήθειας" και... διέταξε: "Οι αρχαιολόγοι είναι υπάλληλοι του κράτους και θα εφαρμόσουν το νόμο" (!).Αλλά δε σταμάτησε εκεί... Συλλήβδην ακύρωσε το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που "δεν έχει κάνει εισηγήσεις για πολιτιστικές παρεμβάσεις".Ωστόσο, προ μηνών έλεγε "οι υπηρεσίες οφείλουν να υλοποιούν τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας".Είπε κι άλλα: "Οι αρχαιολόγοι να κάνουν τη δουλιά τους και να αφήσουν την αδράνεια και την επανάπαυση", "ξεχνώντας" - ηθελημένα - ότι οι "αδρανείς" και "επαναπαυμένοι" αρχαιολόγοι είναι μόλις 400 για τους χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους.

Η χτεσινή παρουσίαση του νόμου υπήρξε σχεδόν μονόλογος,αφού τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων "διέκοψε" η άφιξη της υπουργού Πολιτισμού της Αλβανίας.

Πάντως, οι αντιδράσεις σωματείων και φορέων συνεχίζονται. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι "δε γίνεται πουθενά αναφορά στους φορείς που, κυρίως, εκφράζουν το λαϊκό πολιτισμό και αποτελούν τον πιο γνήσιο και αξιόπιστο θεματοφύλακα και εκφραστή της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.Αντ' αυτών εκχωρείται ο εΘνικός μας πλούτος σε ανώνυμη εταιρία. Γι' αυτό ζητάμε να αναγνωριστεί η λειτουργία των σωματείων και όλων των σχετικών φορέων, ώστε και θεσμοθετημένα να ενισχυθούν υλικά και ηθικά στη συνέχιση του έργου τους.Να υπαχθούν, αντί της αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας ιδιωτικής εταιρίας, στην άμεση φροντίδα της πολιτείας και με ανάλογες θεσμοθετημένες ρυθμίσεις να διασφαλίζεται η αξιοκρατική διαδικασία των επιλογών". Και βέβαια η Συνομοσπονδία ζητάει ουσιαστικό διάλογο, τον οποίο αρνείται ο υπουργός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάσχα με κλειστά μουσεία: Η αποτυχία του Νόμου 5021 στην πράξη (2024-04-30 00:00:00.0)
Μαζική καταδίκη της μαφιόζικης επίθεσης σε αρχαιολόγο (2023-03-29 00:00:00.0)
Οι υπουργοί αλλάζουν, τα προβλήματα μένουν (2013-07-12 00:00:00.0)
Υπόσχεση αντιδραστικής συνέχειας και συνέπειας (2012-07-29 00:00:00.0)
Απεργούν οι αρχαιολόγοι (2012-04-03 00:00:00.0)
Οξύνονται τα μακρόχρονα προβλήματά της (2009-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ