Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγώνας για τη σωτηρία της ΑΓΝΟ

Απλήρωτοι πάνω από πέντε μήνες εργαζόμενοι και παραγωγοί, που διεκδικούν να ανοίξει πάλι η διαδικασία χρηματοδότησης από την ΑΤΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σύσκεψη για τη σωτηρία της ΑΓΝΟ πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία των εργαζομένων. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος,ο οποίος δεσμεύτηκε, αφού ενημερωθεί και από την ΑΤΕ, να μεσολαβήσει για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Η ΑΓΝΟ είναι μια πρότυπη αγροτοβιομηχανική μονάδα με καθετοποιημένη γαλακτοπαραγωγή και κατέχει την τρίτη θέση στον όγκο πωλήσεων φρέσκου γάλατος πανελλαδικά. Η οικονομική κακοδιαχείριση από τη διοίκηση από τη μια και η αντισυνεταιριστική πολιτική των κυβερνήσεων από την άλλη, οδήγησαν την ΑΓΝΟ στο έσχατο σημείο αποδιοργάνωσης και τους εργαζόμενους σε άθλια οικονομική κατάσταση. Παραγωγοί και εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν πάνω από 5 μήνες, ενώ ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε το δώρο των Χριστουγέννων.Από την 1η Γενάρη η ΑΓΝΟ δε θα έχει ούτε το υλικό, για να συσκευάσει τα προϊόντα της, αφού η ελβετική εταιρία, με την οποία συνεργάζεται, ζητά πλέον προπληρωμή των υλικών συσκευασίας.

Κύριο αίτημα των εργαζόμενων, που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, είναι να ανοίξει και πάλι η διαδικασία χρηματοδότησης από την ΑΤΕ, για να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση και να αποδοθούν τα οφειλόμενα.

Τα χρέη της ΑΓΝΟ ξεπερνούν τα 22 δισ. δρχ. Η ομάδα συμβούλων της ΑΤΕ που ανέλαβε να καταθέσει έκθεση για την παραπέρα λειτουργία της ΑΓΝΟ, έκρινε ότι μπορεί να γίνει βιώσιμη, όμως η Διοίκηση της ΑΤΕ δεν τη λαμβάνει υπόψη της, αφού θέλει, με κάθε τρόπο, να την ξεπουλήσει σε ιδιώτες. Η πρόφαση της ΑΤΕ, για να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την ΑΓΝΟ, είναι ότι κρίνει ασύμφορη τη σύμβαση της διοίκησης της ΑΓΝΟ με τη ΔΟΡΚΑΣ ΑΕ, η οποία έχει πλέον τα δικαιώματα των πωλήσεων των προϊόντων της στη Βόρεια Ελλάδα. Οπως κατήγγειλε χτες ο Φ. Γεωργουδάκης,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων η υπογραφή της παραπάνω σύμβασης που καταγγέλθηκε από τους εργαζόμενους, ήταν εν γνώσει της ΑΤΕ και έγινε κατόπιν δικής της έγκρισης. Μάλιστα, η ΑΤΕ γνωρίζει πως αν η ΑΓΝΟ σπάσει τη σύμβαση, θα κληθεί να πληρώσει ποινικές ρήτρες ύψους 3 δισ. δραχμών.

Ο Φ. Γεωργουδάκης αναφέρθηκε και στη ρύθμιση των χρεών που έγινε από την ΑΤΕ, τονίζοντας πως "στα πλαίσια των δήθεν εξυγιαντικών προγραμμάτων συρρικνώθηκε η παραγωγική δραστηριότητα της ΑΓΝΟ και έκλεισαν κερδοφόρα τμήματα όπως των ζωοτροφών κλπ. Ηταν μια καθαρά αντιαναπτυξιακή ρύθμιση που, με τη σειρά της, οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Αυτή την περίοδο πέφτουν οι πωλήσεις και οξύνονται τα προβλήματα σε αγρότες και εργαζόμενους". Τέλος, καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση της Ενωσης και κατήγγειλε ως αναξιόπιστο τον τρόπο εκλογής του ΔΣ. Για την κακοδιαχείριση και τον αναξιόπιστο τρόπο εκλογής του ΔΣ της Ενωσης, έκανε λόγο και ο νομάρχης, ο οποίος μάλιστα αναφερόμενος στην τακτική της ΑΤΕ, τόνισε ότι, αντί να προσπαθεί να βγάλει από το αδιέξοδο την ΑΓΝΟ, ουσιαστικά τη χρησιμοποιεί για να βγάλει ακόμη περισσότερα κέρδη.

Ως μια ακόμη απανθρωπιά της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτηρίζει την τακτική που ακολουθείται στο θέμα της ΑΓΝΟ, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.Μάλιστα, με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι "είναι ντροπή εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ να μένουν απλήρωτοι πάνω από 5 μήνες και η κυβέρνηση να μιλάει για πρόοδο και ευημερία του λαού, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζει το ξεπούλημα της μονάδας και το πέταγμα στο δρόμο όλων των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ