Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στήριξη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής

Εννέα μήνες μετά την ανάδειξη του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ, οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η άρχουσα τάξη, μέσω και των συγκροτημάτων Τύπου, δικαιώνονται πλήρως. Η νέα ηγεσία έχει τροχιοδρομήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ακραιφνείς νεοφιλελεύθερες θέσεις, προκειμένου να εκφράσει αυθεντικά τις επιθυμίες και τα σχέδια της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά και των ΗΠΑ και της ΕΕ και να κερδίσει έτσι την εμπιστοσύνη τους σε μια προοπτική εξουσίας.

Παράλληλα, με την αντιπολιτευτική τακτική που έχει χαράξει προσφέρει πολιτική συναίνεση και έμπρακτη στήριξη στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ, ταυτόχρονα, πιέζει μέσω συγκεκριμένων υποδείξεων, προτάσεων, αλλά και "κριτικής" υψηλών τόνων, για την άμεση υλοποίηση των πλέον σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών. Εχοντας υιοθετήσει πλήρως τις θέσεις του ΣΕΒ και των Βρυξελλών για την πορεία πλεύσης της χώρας, προπαγανδίζει και νομιμοποιεί την αντιλαϊκή επέλαση ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση! Είναι τέτοια η αντιπολιτευτική δράση της ΝΔ, ώστε από το δικό της χώρο έχει ομολογηθεί ότι λειτουργεί ως "πολιτική ασπίδα της κυβέρνησης Σημίτη". Η γραμμή πλεύσης της ηγεσίας της ΝΔ έχει αντίκτυπο στις εσωκομματικές ισορροπίες, οι οποίες πλέον αλλάζουν με κυριότερο γνώρισμα τη "θριαμβευτική" επιστροφή του Κ. Μητσοτάκη στη Ρηγίλλης.

Από την άλλη, όμως, οι ελπίδες που υποτίθεται ότι ενσάρκωσε ο Κ. Καραμανλής, με την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος, για να θέσει το κόμμα "σε τροχιά εξουσίας", φαίνεται ότι δύσκολα θα πραγματοποιηθούν, ακριβώς λόγω του αποκρουστικού αντιλαϊκού προσώπου της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία δε διστάζει να περιφρονεί επιδεικτικά τη λαϊκή βάση του κόμματος.

Στην απόφασή της η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 4 Οκτώβρη 1997, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Η δυσκολία της ΝΔ να παίξει το γνωστό της για 15 χρόνια ρόλο της αντιπολίτευσης και μάλιστα της αξιωματικής, γίνεται ακόμα πιο έντονη και μετά την εκλογή του νέου αρχηγού. Είναι ολοφάνερο ότι η πλήρης ταύτιση της πολιτικής των δύο κομμάτων σε θέματα στρατηγικής οδηγεί σε μια ανούσια αντιπαράθεση... Η ηγεσία της ΝΔ δε θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει μέτρα και στόχους που το σύστημα σήμερα έχει ζωτική ανάγκη να προχωρήσουν". Η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορούσε βέβαια να διαψεύσει αυτές τις εκτιμήσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ