Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΜΕ
Στη "συχνότητα" των διαπλοκών

Ενας ακόμη χρόνος ανομίας και αδιαφάνειας

Τα σύννεφα, για μια ακόμη χρονιά, δεν απομακρύνθηκαν από το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αντίθετα, μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις "πύκνωσαν" ακόμη περισσότερο, διατηρώντας και εντείνοντας την αδιαφάνεια, τα στημένα "δράματα", τις κατασκευασμένες ειδήσεις και τα κάθε είδους ριάλιτι "σόου", που"χτυπούν" στα τηλεβαρόμετρα της αμφισβητούμενης AGB, "διαπλάθοντας" και επιβραβεύοντας τη φτώχεια και την ευτέλεια προγραμμάτων και εκπομπών. Το διάστημα που πέρασε, για πρώτη φορά το υπουργείο Τύπου κάτω από πιέσεις, κυρίως των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι φανερό ότι προσπάθησε να κάνει ορισμένα βήματα, για να εφαρμόσει το νόμο που η ίδια η κυβέρνηση συνέταξε. Η διαμόρφωση, όμως, του χάρτη συχνοτήτων ή τα ΠΔ που επιτέλους εκδόθηκαν, δεν έλυσαν το μακροβιότατο πρόβλημα της αναρχίας και ανομίας που και αυτό το χρόνο επικράτησαν στο ραδιοτηλεοπτικό χάρτη.

Ενα από τα πλέον σημαντικά ΠΔ, το οποίο αναφέρεται στην υποχρέωση της ονομαστικοποίησης των μετοχών, καθώς και η δημιουργία του τμήματος διαφάνειας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραμένουν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα την έλλειψη διαφάνειας στο επιχειρησιακό καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Συγχρόνως για έναν ακόμη χρόνο, δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί "συνωστίζονται" στα ερτζιανά και λειτουργούν χωρίς άδεια, παρότι από πέρυσι το Δεκέμβρη είχε γίνει η προκήρυξη ραδιοφωνικών αδειών. Το ίδιο καθεστώς επικρατεί και στην πληθώρα των ιδιωτικών καναλιών, που η συντριπτική πλειοψηφία τους εξακολουθεί να εκπέμπει παράνομα. Μία, όμως, από τις πιο βαθιές "πληγές" της τηλεοπτικής εικόνας ήταν και πάλι τα "παράθυρα", που παρέμειναν ορθάνοιχτα στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, στην καταρράκωση της αξιοπρέπειας και στην κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Αντίθετα, έμειναν ερμητικά "κλειστά" στα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας. Εμειναν "σφαλισμένα" στον πολιτισμό και το βιβλίο, αλλά ορθάνοιχτα, για να διαλαλήσουν και να διαφημίσουν το βιβλίο της Δ. Λιάνη - Παπανδρέου και τη "βόλτα" της στην Εκθεση Βιβλίου.

Η χρονιά που μόλις έφυγε, μπορεί όμως να χαρακτηριστεί και χρονιά της ΕΡΤ. Μιας ΕΡΤ, που παρά τις αντίθετες διακηρύξεις των ιθυνόντων της, παραμένει αγκυλωμένη στα δεσμά των κυβερνητικών νουθεσιών. Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση έμεινε εγκλωβισμένη στα "τείχη" και στις επιδιώξεις αυτών που ελέγχουν την ΕΡΤ, ξεπερνώντας κάθε έννοια αντικειμενικής πληροφόρησης και ισότιμης μεταχείρισης των κομμάτων. Η δημιουργία του ενημερωτικού καναλιού ΝΕΤ γεννά πολλά ερωτηματικά και για το μέλλον της ΕΡΤ, ενώ, όπως αποδεικνύεται, η ΝΕΤ χρησιμοποιείται σαν μοχλός ανάδειξης του πρωθυπουργικού και κυβερνητικού έργου. Απόδειξη για του λόγου το αληθές είναι και οι εκ των "έσω" καταγγελίες για άνωθεν παρεμβάσεις, όπως έγινε στην περίπτωση του διευθυντή σύνταξης Θεοδώρου Στίνη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του. Τη χρονιά που μας πέρασε, επίσης, έληξε η θητεία του προηγούμενου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τοποθετήθηκε το νέο. Συνοπτικά τα γεγονότα, που σημάδεψαν ανά μήνα το χώρο των ΜΜΕ το 1997, είναι:

Γενάρης: Ο καινούριος χρόνος ξεκίνησε με την έγκριση από το ΕΣΡ της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ. Την ίδια στιγμή 16 υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, με επικρατέστερο στις κυβερνητικές προτιμήσεις τον Παναγιώτη Παναγιώτου. Με αφορμή την υπόθεση Χαρτοφύλακα και την εκπομπή "Επιτέλους μαζί" τα ριάλιτι σόου, μπαίνουν ως θέμα και στο ΕΣΡ."Πρόσωπο της χρονιάς" σε ειδική εκπομπή του MEGA αναδεικνύεται, ποιος άλλος; Ο... Κώστας Σημίτης. Ο μήνας κλείνει με την προκλητική "Συνέντευξη" της Αννας Παναγιωταρέα που προσκάλεσε για... μονόλογο τον Χρήστο Λαμπράκη.Φλεβάρης: Μήνας μεγάλων κινητοποιήσεων καθηγητών και αγροτών. Στις 4 του μηνός και επίσημα πρόεδρος της ΕΡΤ ο Παναγιώτης Παναγιώτου. Η κρατική ραδιοτηλεόραση δείχνει το αληθινό της "πρόσωπο", προβάλλοντας τις θέσεις των υπουργών και της κυβέρνησης για την απεργία των καθηγητών και τους αγώνες των αγροτών. Τα ιδιωτικά κανάλια επιδίδονται σε "κυνομαχίες", με ρεπορτάζ από τη Βέροια. Ανακοινώνεται η επίσημη συνεργασία ΣΚΑΪ και NEW με δελτία ειδήσεων και ανταλλαγές εκπομπών.

Μάρτης: Εκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία. Απ' ευθείας συνδέσεις με συνοδεία ήχων από καλάσνικοφ. Καταγγελίες για "στημένα" ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Αλβανία. Το ΕΣΡ αποφασίζει την ανάκληση της άδειας του NEW. O Δ. Ρέππας μιλά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για "νονούς" και "καθεστώς μαφίας" στις ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις στον Υμηττό. Ασκείται ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος κατά της εταιρίας του MEGA "Τηλέτυπος" για την εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Απρίλης: Οι θάνατοι από ναρκωτικά γίνονται θέαμα. Ο "μακελάρης" Δημήτρης Βακρινός γίνεται πρώτη είδηση σε όλα σχεδόν τα κανάλια. Το ΕΣΡ με την προηγούμενη σύνθεσή του βάζει τα τελευταία του πρόστιμα, στις εκπομπές "συνοικεσίων", στο "Ερωτοδικείο", στις "Αληθινές ιστορίες" και σε "κρυφές κάμερες". Η Αννα Παναγιωταρέα είρων και αγενής με τους προσκεκλημένους της, μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας του Πάρκου, με σθένος υπερασπίζεται τον Χρήστο Λαμπράκη προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο υπουργός Μεταφορών ανακοινώνει το χάρτη τηλεοπτικών συχνοτήτων. Κεντρικό θέμα των δελτίων ειδήσεων η διένεξη της Λιάνη με τα παιδιά του Παπανδρέου για το σπίτι του Ψυχικού. Ο Γιώργος Λιάνης από παράθυρο σε παράθυρο και "Ενώπιος ενωπίω" διαφημίζει το βιβλίο του για τον πρώην πρωθυπουργό.

Μάης:.Η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη σύνθεση του ΕΣΡ και το ΔΗΚΚΙ μένει εκτός. Στάση εργασίας στην ΕΡΤ με απόφαση των ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΠΟΣΠΕΡΤ, που αντιδρούν στα σχέδια μεταρρύθμισης. Η κάμερα του ΣΚΑΪ στο δελτίο ειδήσεων παρακολουθεί κατά βήμα την Δ. Λιάνη, στην έκθεση βιβλίου. Στημένο ρεπορτάζ στο ΣΚΑΪ με θέμα την παιδεραστία. Ο Β. Ραφαηλίδης καταγγέλλει ότι του πρόσφεραν χρήματα για να βγαίνει στο γυαλί και να κοντράρεται με καλεσμένους.

Ιούνης:.Το σημαντικότερο θέμα του μήνα είναι το "Κεντρί", που αναφερόταν σ' ένα ανήμπορο κοριτσάκι από το Αίγιο, που όπως ειπώθηκε στην εκπομπή το κακοποιούσε ο πατέρας της. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της εκπομπής ο πατέρας έδινε τέλος στη ζωή του. Στις 26 Ιουνίου γίνεται η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΡ στο Ζάππειο με την παρουσία του πρωθυπουργού.

Ιούλης: Ο ΣΚΑΪ, από τα δελτία ειδήσεων κατηγορεί γιατρούς του "Ευαγγελισμού" για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, προκαλώντας την άμεση αντίδραση και διαμαρτυρία των εργαζομένων στο νοσοκομείο, καθώς και της ΕΙΝΑΠ. Το νέο ΕΣΡ διαπιστώνει "πληθώρα παραβάσεων" για την εκπομπή "Κεντρί" και βάζει πρόστιμο στον ΑΝΤΕΝΝΑ 100 εκ. και προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του για 10 λεπτά επί πέντε ημέρες. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ από την πλευρά του αρχίζει εκστρατεία κατά του ΕΣΡ, επιστρατεύοντας βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο Αντονι Κουήν διεκδικεί τα οικόπεδά του, χορεύοντας σχεδόν καθημερινά, συρτάκι στο MEGA. Ανακοινώνεται νέος χάρτης τηλεοπτικών συχνοτήτων και ακυρώνεται ο προηγούμενος. Εξελίξεις στο MEGA με την απομάκρυνση του διευθυντή ειδήσεων Αγγελου Στάγκου και την επανατοποθέτηση του Γιώργου Λεβεντογιάννη. Η ΕΡΤ παίρνει νέο δάνειο ύψους 10 δισ.

Αύγουστος: Ο Ακης Πάνου σκοτώνει το φίλο της κόρης του. Ευκαιρία εν μέσω διακοπών για τα ιδιωτικά κανάλια, να "εμπλουτίσουν" τα δελτία ειδήσεων με ένα ακόμη "καυτό" θέμα που έγινε σίριαλ. Η είδηση γίνεται πρώτο θέμα και στο... σοβαρό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Η Νταϊάνα στα ελληνικά νησιά και οι ρεπόρτερ γίνονται ντετέκτιβ, προσπαθώντας να την ανακαλύψουν. Την τελευταία ημέρα του μήνα η Νταϊάνα σκοτώνεται και αρχίζουν καινούρια "επεισόδια" στο σίριαλ, που συνεχίζεται και τον επόμενο μήνα.

Σεπτέμβρης: Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου αναγγέλλει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις Τύπου που δίνει, τις αλλαγές στην ΕΡΤ. Δημοσιεύεται η πρώτη προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών που βρίσκει αντίθετους τους ιδιοκτήτες των περιφερειακών καναλιών. Τηλεμαραθώνιος στο MEGA για τα άτομα με νοητική υστέρηση και διαμαρτυρία φορέων, με πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Τέλος του μηνός κάνει "πρεμιέρα" το βιβλίο της Δ. Λιάνη Παπανδρέου που γίνεται "ανάρπαστο" (!) από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

Οκτώβρης: Μήνας προστίμων, αφού το ΕΣΡ για παραβιάσεις, έβαλε στα κανάλια συνολικά πρόστιμα ύψους 215 εκ. Μήνας, όμως και με "βροχή" από χαστούκια, που δέχτηκαν οι τηλεθεατές, με αφορμή το χαστούκι που έδωσε η Α. Αθήνη στην Δ. Λιάνη. Το νέο κανάλι της ΕΡΤ, η ΝΕΤ, κάνει πρεμιέρα δίνοντας από την πρώτη κιόλας στιγμή το κυβερνητικό του στίγμα. Αρχίζει η κρίση στην ΕΡΑ, αφού η ρήξη Γιάννη Τζαννετάκου - Θ. Γεωργακόπουλου είναι πλέον ανοιχτή. Νοέμβρης: Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη ΝΕΤ για αντικομμουνισμό και εργατικά σωματεία κάνουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Τύπου. Λίγες ημέρες αργότερα έρχεται η καταγγελία του Θ. Στίνη για άνωθεν παρεμβάσεις στα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ. Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΣΚΑΪ με τον Στ. Τσοτσορό να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο.

Δεκέμβρης: Παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου του MEGA, Αντώνη Θεοχάρη. Η παραίτηση δεν είναι άσχετη με τα "παιχνίδια" και τις "επιρροές" των ιδιοκτητών του MEGA. Πρόβλημα με τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, οι συμβάσεις των οποίων δεν ανανεώνονται από την 1η Γενάρη του '98. Τετράωρη στάση διαμαρτυρίας στην ΕΡΤ κηρύσσουν ΠΟΣΠΕΡΤ και ΕΣΗΕΑ, για το σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης. Τηλε-επιληψία χτυπά 600 παιδιά στην Ιαπωνία που παρακολουθούν τα "τερατάκια της τσέπης". Ο τηλεοπτικός χρόνος, έκλεισε, με τις πολύωρες και πολυήμερες καλύψεις των δύο τραγικών αεροπορικών δυστυχημάτων. Ο χρόνος έφυγε δραματικά και πικρά, τη στιγμή που οι κάμερες αναζητούσαν την "τροφή" τους στα συντρίμμια και στην οδύνη των προσώπων των συγγενών και φίλων των θυμάτων...

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ