Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η εκμετάλλευση ενός παιδιού και ενός λαού

Δυο καλές ταινίες που προβάλλονται την ίδια μέρα, την Παρασκευή συγκεκριμένα, αποσπούν την προσοχή μας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ίσως δεν υπάρχουν και άλλες καλές και πιθανόν καλύτερες ταινίες. Εμείς όμως θα μιλήσουμε γι' αυτές τις δυο.

Από την ΕΤ-1 στις 23.35 θα παρουσιαστεί η ιστορική πολιτικοκοινωνική ταινία αγγλικής παραγωγής του 1992 "Ο Λόρενς της Αραβίας - μετά την Αραβία" του Κρίστοφερ Μενόλ. Είναι χωρίς αμφιβολία μια φιλόδοξη παραγωγή του Ντέιβιντ Πάτναμ και της αγγλικής τηλεόρασης, η οποία αποκαλύπτει τη μυστική διπλωματία και τις μηχανορραφίες των Δυτικών Δυνάμεων, για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους στο μαύρο χρυσό. Ο Τ. Ε. Λόρενς, που έχει ήδη αποκτήσει μυθική φήμη και αποκαλείται ως "Λόρενς της Αραβίας", πηγαίνει στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι μετά το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου το 1919. Είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τον πολεμικό σύντροφο, τον Εμίρη Φεϊζάλ να γίνει βασιλιάς της Συρίας και συγχρόνως να επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία των Αράβων. Ομως, ακόμη μια φορά θα αποδειχτεί πως τα "ειρηνικά" τραπέζια των διαπραγματεύσεων είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τα πεδία των μαχών. Ο Λόρενς αντιμετωπίζει με έκπληξη τα διαφορετικά μυστικά σχέδια των ιδιοκτητών μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και θεωρείται από τους άλλους, από όλους τους λευκούς συμπατριώτες του και "συμμάχους" του, ως ένας επικίνδυνος άνδρας. Με τον Ραλφ Φάινς.

Και πάλι από την ΕΤ-1 την ίδια μέρα, την Παρασκευή, στη 01.15 η ταινία "Το μωρό της Μακόν" του Πίτερ Γκριναγουέι. Πρόκειται για μια φανταστική παραβολή του 1993, που θα μας γυρίσει στον 17ο αιώνα. Στον αιώνα της πείνας. Μια μεσόκοπη, χοντρή και τρομερά άσχημη γυναίκα ετοιμάζεται να γεννήσει. Ολοι περιμένουν ότι θα γεννηθεί ένα τέρας, όμως κάνουν λάθος και βλέπουν να γίνεται ένα μικρό "θαύμα". Το νεογέννητο είναι ένα ουράνιο πλάσμα με πανέμορφα γαλάζια μάτια... Η μεγάλη αδελφή του βρέφους οικειοποιείται το θαύμα, αλλά υπερβάλλει στον τρόπο που το εκμεταλλεύεται και προκαλεί την οργή της εκκλησίας. Αναπόφευκτα, η εκκλησία θα κερδίσει τη μάχη. Η μάχη και η σύντομη ζωή του παιδιού εξιστορούνται μέσα από ένα θεατρικό έργο. Οσο όμως τα γεγονότα προχωράνε, η διάκριση μεταξύ των ηθοποιών και χαρακτήρων αρχίζει να υποχωρεί και η ηθοποιός που υποδύεται την αδελφή του μικρού αναγκάζεται να υποστεί τις ταπεινώσεις του θεατρικού της χαρακτήρα, ενώ το κοινό γίνεται συνένοχο σε αληθινά εγκλήματα και σεξουαλικούς βασανισμούς. Το "Μωρό της Μακόν" είναι η ιστορία της εκμετάλλευσης ενός παιδιού, όπως λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης γι' αυτή του την ταινία, που παρουσιάστηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών το '93. Παίζουν οι: Τζούλια Ορμοντ, Ραλφ Φάινς και Φιλίπ Στόουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ