Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρονιά λαϊκής συσπείρωσης

Σε θέση μάχης, λοιπόν, όλοι τους: Οι πράσινοι, γαλάζιοι, ροζ υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες, που επιλέγει η άρχουσα τάξη, για να επικυρώσουν με την ενδεχόμενη νίκη τους όχι απλά την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αλλά γενικότερα την πολιτική που ανεξαρτήτως κυβερνήσεων αξιώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση να ασκείται ασφυκτικά και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Αξίωση που ικανοποιείται ήδη από μεγάλο αριθμό αιρετών, κάνοντας το τοπίο στην Αυτοδιοίκηση ακόμα πιο καταθλιπτικό, παρά τα λαμπιόνια και τα "καθρεφτάκια" που πρόβαλαν στα μάτια των ιθαγενών με μεγάλη ένταση τις γιορτινές αυτές μέρες. Πιστεύοντας, ίσως, πως η βιτρίνα που προβάλλουν οι διαχειριστές της τοπικής εξουσίας είναι ικανή να απαλύνει ως εντύπωση την μεγάλης έντασης πίεση που ασκείται ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα με το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε ένα τέτοιο τοπίο δεν είναι τυχαίο ότι και οι ανακηρύξεις διαφόρων υποψηφίων, που γίνονται αυτή την περίοδο από τα διάφορα κόμματα του κατεστημένου, φέρουν τη σφραγίδα ενός παζαριού στην κορυφή, μακριά από τις ανάγκες του λαού. Αντίθετα, τα λαϊκά στρώματα υπόκεινται ήδη σε μία πρόσθετη πολύπλευρη επίθεση, με κύρια χαρακτηριστικά τον εκβιασμό, τις πελατειακές σχέσεις, την εξαγορά συνειδήσεων, την επανάληψη ψευτοδιλημμάτων για "δεξιά" και "αντιδεξιά", την προβολή μιας κατασκευασμένης ανάγκης για "κεντροδεξιές" ή "κεντροαριστερές" συσπειρώσεις, που θα εξυπηρετούν το μόνο κατά την άρχουσα τάξη υπαρκτό όραμα, αυτό που καθορίζει το πρόγραμμα σύγκλισης.

Από αυτήν την άποψη, η ανάγκη άμεσης συγκρότησης δημοτικών κινήσεων, στη βάση λαϊκών αγωνιστικών συσπειρώσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα διάφορα μέτωπα πάλης αυτήν την πολύπλευρη επίθεση, αναδεικνύεται και σε ανάγκη ύπαρξης μιας ασπίδας υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων και των μέχρι τώρα κατακτήσεων. Για το λαϊκό κίνημα οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι πρόβλημα που αφορά την ανάδειξη αυτών ή εκείνων των διαχειριστών της σημερινής πολιτικής, αλλά πρόβλημα που αφορά την ενίσχυση ή όχι εκείνων των δυνάμεων που θα φέρουν στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, θα προτείνουν λύσεις γι' αυτά, θα βρεθούν συμπαραστάτες στους αγώνες που αναπτύσσονται. Οι δυνάμεις αυτές υπάρχουν. Σε αντίθεση με τις συμφωνίες κορυφών, αναδεικνύονται μέσα από μία βασανιστική μεν, ελεγχόμενη όμως από τα ίδια τα λαϊκά στρώματα διαδικασία, αυτήν της καθημερινής πάλης.

Η συμμετοχή σ' αυτή τη διαδικασία είναι αυτόματα και το κριτήριο για την ανακήρυξη αυτού ή του άλλου, σε υποψήφιο ικανό να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα, να παλέψει γι' αυτά. Από την πλευρά τους οι κομμουνιστές έχουν κάνει καθαρό πως όχι μόνο θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία των αγώνων, αλλά και θα λειτουργούν ως πόλοι συσπείρωσης όλων αυτών των δυνάμεων που συναντώνται καθημερινά στα μέτωπα του αγώνα. Η φετινή χρονιά, με αφορμή και τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μπορεί να αναδειχτεί και σε μία χρονιά όπου θα τίθενται καθημερινά οι βάσεις για μέτωπα διεκδίκησης, με ορίζοντα και στόχους πέρα και πάνω από αυτούς που θέτουν οι εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ