Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Ηρεμία χτες στο Αιγαίο

Η προγραμματισμένη για χτες τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στις ελληνικές βραχονησίδες Καλόγηροι δεν εκδηλώθηκε. Ωστόσο, η τουρκική άσκηση θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 23 Γενάρη

Ηρεμία επικράτησε και χτες στο Αιγαίο, καθώς η προγραμματισμένη τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα, στα πλαίσια της άσκησης "Σεβίκ Πενσέ" (Ευέλικτη πένσα), η οποία αναμενόταν να αναπτυχθεί στην περιοχή των ελληνικών βραχονησίδων Καλόγηροι,που βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Χίου και Ανδρου,τελικά δεν εκδηλώθηκε. Μάλιστα όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά χτες, μέχρι το μεσημέρι τουλάχιστον, δε βγήκε ούτε πλοίο από τα απέναντι τουρκικά παράλια, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στον εναέριο χώρο.

Παρ' όλα αυτά οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση και είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τυχόν παραβιάσεις. Οι τουρκικές ασκήσεις θα βρίσκονται βέβαια σε εξέλιξη και τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 23 Γενάρη.Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε ζητήσει τη σταδιακή δέσμευση οχτώ περιοχών σε όλο το μήκος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, που όμως ανήκει στην αρμοδιότητα του FIR Αθηνών (έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας), από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο. Ομως για τρεις από τις περιοχές αυτές τυχόν διεξαγωγή της άσκησης θα σήμαινε παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οπότε και οι ελληνικές αρχές (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) δεν εξέδωσαν τη σχετική άδεια (ΝΟΤΑΜ).

Από τις τρεις αυτές περιοχές οι δύο βρίσκονται μεταξύ Ανδρου και Χίου και καλύπτουν τμήμα των χωρικών υδάτων των ελληνικών βραχονησίδων Καλόγηροι και η τρίτη είναι η περιοχή που περικλείεται από τα νησιά Ικαρία, Μύκονος, Νάξος, Αμοργός, Πάτμος,στην οποία η πρόσβαση των τουρκιών αεροσκαφών προϋποθέτει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν. μιλίων, το εύρος του οποίου δεν αποδέχεται η Τουρκία.

Σε διπλωματικό επίπεδο πάντως η Αθήνα προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στην αμερικανική πλευρά, με αφορμή την τουρκική άσκηση, να αναλάβει ρόλο "κατευναστή" μέσω των Αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ