Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβαίνουν στις ΗΠΑ...

Μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η εντεινόμενη συνεχώς εκμετάλλευση των εργαζόμενων προσθέτει όλο και περισσότερη πίεση και άγχος, ενώ η όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια - λόγω των αυξανόμενων απολύσεων - συμπληρώνει την εικόνα.

Χαρακτηριστική απόδειξη των προαναφερόμενων αποτελούν τα τελευταία στοιχεία, σχετικά με το παραδοσιακό μεσημβρινό διάλειμμα - το περιβόητο "lunch break" - του οποίου η τήρηση ήταν για τους περισσότερους εργαζόμενους ζήτημα τιμής, πριν ελάχιστα μόνο χρόνια. Σε έρευνα των "Αμερικανικών Νέων" αναφέρεται, ότι η διάρκεια του γεύματος έχει πέσει τώρα στα 15 λεπτά, από μισή ώρα που ήταν μέχρι πρόσφατα, ενώ άλλη έρευνα ισχυρίζεται ότι το 55% των εργαζόμενων καταπίνουν το γεύμα τους μέσα σε 12 λεπτά και το 63% παραλείπει εντελώς - τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα - την επίσκεψη στην καντίνα.

"Η δουλιά έχει καταντήσει τόσο πιεστική, που η ώρα του γεύματος έχει γίνει ώρα άγχους" εξηγεί ένας υπάλληλος. Και είναι η διαπίστωση αυτή, κοινή για όλους τους εργαζόμενους σημειώνουν οι σχετικές έρευνες.

Βλέπετε, οι "νόμοι της αγοράς" και η καπιταλιστική υπερεκμετάλλευση δε λογαριάζουν ούτε παραδοσιακά διαλείμματα, ούτε ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ