Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Λουτρό αίματος

Νέο κύμα φρικτών σφαγών στην Αλγερία τις πρώτες μέρες του Ραμαζανιού

ΑΛΓΕΡΙ.-

Σταματημό δεν έχουν οι αποτρόπαιες σφαγές που συγκλονίζουν τις επαρχίες της Αλγερίας και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 800 άτομα, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του νέου χρόνου. Κύμα προσφύγων από τα ρημαγμένα χωριά συρρέει στις μεγάλες πόλεις. Από την πλευρά της, η αλγερινή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διεθνούς παρέμβασης για τον τερματισμό του εμφύλιου σπαραγμού.

Στα τεμένη και στις πλατείες των μεγάλων πόλεων έχουν αναζητήσει καταφύγιο τρομοκρατημένοι χωρικοί, που επέζησαν από τις φρικτές σφαγές που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στα ορεινά απομακρυσμένα χωριά της Δυτικής Αλγερίας, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν τη ζωή τους.Ο τραγικός απολογισμός των αλλεπάλληλων επιθέσεων αγνώστων ενόπλων αυξάνεται διαρκώς και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον αλγερινό Τύπο, περισσότερα από 400 άτομα σφαγιάστηκαν με τσεκούρια και μαχαίρια, μόνο τις τρεις τελευταίες μέρες, στα χωριά που βρίσκονται στην περίμετρο της πόλης Ρελιζάνε, 250 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου. Δεκάδες είναι οι χωρικοί που συρρέουν στις πόλεις Τσεκάλα και Μεκνάσα, όπου στην πρώτη 412 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, στις 30 του Δεκέμβρη, και στη δεύτερη 117 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή. Μάλιστα, πολλά ερωτήματα εγείρονται από το γεγονός ότι η σφαγή στην πόλη Μεκνάσα έγινε παρά την ισχυρή παρουσία του στρατού στην περιοχή.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε, όπως συνηθίζεται, την ευθύνη για τις αποτρόπαιες σφαγές, τις οποίες οι αλγερινές αρχές αποδίδουν στους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Εντούτοις, μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η ευθύνη δε βαραίνει μόνο τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις και κατηγορούν εμμέσως την αλγερινή κυβέρνηση, αλλά και το στρατό ότι έχει ανάμειξη στο αιματοκύλισμα, καθώς με τον τρόπο αυτό μπορεί να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των ισλαμιστών.

Ο εντεινόμενος εμφύλιος σπαραγμός στην Αλγερία έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Η Ουάσιγκτον και η ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης διεθνούς δράσης, με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας μέσω της σύστασης μιας διεθνούς επιτροπής που θα διερευνήσει το φαινόμενο των σφαγών. Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αλγερινής κυβέρνησης, που κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή Κάμερον Χιουμ να δώσει εξηγήσεις. Οπως μετέδωσε το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων, η αλγερινή κυβέρνηση "απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ιδέα σύστασης διεθνούς επιτροπής έρευνας, από όπου και αν προέρχεται και όποια και αν είναι η φύση της επιτροπής αυτής", επαναλαμβάνοντας ότι δε δέχεται καμία ανάμειξη στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας.

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ με ανακοίνωσή της, που καταδικάζει την αιματοχυσία στην Αλγερία, γνωστοποιεί ότι θα αποστείλει ειδική ομάδα έρευνας στη χώρα μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά της, η ΕΕ φέρεται να εξετάζει τη γερμανική πρόταση περί παροχής κάποιου είδους βοήθειας προς την αλγερινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πάταξης των εξτρεμιστών, αλλά και προς τα θύματα των σφαγών. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κλάους βαν ντερ Πας παραδέχτηκε ότι "λίγα πράγματα μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την κατάσταση".

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού που ταλανίζει την Αλγερία από τις αρχές του 1992 έχουν χάσει τη ζωή τους, επισήμως, περισσότερα από 75.000 άτομα, ενώ πέρσι πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο των σφαγών αθώων πολιτών και ιδιαίτερα χωρικών από άγνωστους ενόπλους. Οι βουλευτικές και κοινοτικές εκλογές που διακήρυξε ο νυν Πρόεδρος Λιαμίν Ζερουάλ κατάφεραν να νομιμοποιήσουν την εξουσία του, αλλά δεν έδωσαν τέλος στην αιματοχυσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ