Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Αγωνιστικό προσκλητήριο

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ βρέθηκε χτες κοντά στους αλλοδαπούς εργάτες, στις "ουρές" του ΟΑΕΔ και τους κάλεσε να γραφτούν στα συνδικάτα. Κατάγγειλε, επίσης, την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της καταγραφής, ενώ το "μπάχαλο" συνεχίζεται σε ΟΑΕΔ και νοσοκομεία, εκτρέφοντας τα κυκλώματα εκμετάλλευσης

Δίπλα στις σειρές αναμονής των αλλοδαπών, στον ΟΑΕΔ της οδού Πειραιώς, βρέθηκε χτες ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ο οποίος ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του ΟΑΕΔ για την πορεία της καταγραφής, έκανε παρέμβαση για ορισμένες περιπτώσεις κατάφωρης εκμετάλλευσης αλλοδαπών και μίλησε με τους ξένους εργάτες, καλώντας τους να παλέψουν μέσα από τα συνδικάτα για ίσα και πλήρη δικαιώματα.Ταυτόχρονα, καταδίκασε την κυβέρνηση για τον τρόπο της καταγραφής και επειδή ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για πραγματική νομιμοποίηση.

Αρκετοί αλλοδαποί, λιγότεροι όμως από τις προηγούμενες μέρες, περίμεναν και χτες στην ουρά, για να παραλάβουν τις αιτήσεις καταγραφής ή και να καταθέσουν αυτές που παρέλαβαν τις προηγούμενες μέρες. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα στον ΟΑΕΔ, αφού αναμένονται ορισμένες ξενόγλωσσες ανακοινώσεις και υπάρχουν δυσκολίες κατανόησης από τους αλλοδαπούς για το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια. Αυτή η συνέχεια θα είναι και καθοριστική για την τύχη των αλλοδαπών, οι οποίοι ανεξάρτητα από το πόσον καιρό βρίσκονται στην Ελλάδακαι αν αποκτήσουν τη λευκή κάρτα, κινδυνεύουν με απέλαση, αν δεν πραγματοποιήσουν 40 επίσημα μεροκάματα μέχρι το καλοκαίρι. Αυτή η υποχρέωση θα στερήσει από πολλούς το δικαίωμα της νόμιμης παραμονής και εργασίας και πολλούς άλλους θα τους κάνει υποκείμενα ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης.Στο μεταξύ το κύκλωμα εκμετάλλευσής τους συνεχίζει να λειτουργεί, όπως κατάγγειλε ο Ταχίρ Μίτσι,πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Εργατών, που αναγκάζονται να δίνουν 25 χιλ. δρχ. για τη λευκή κάρτα και 50 χιλ. δρχ. για την πράσινη κάρτα! Επίσης, έχουν ξεφυτρώσει στα γύρω στενά και "γραφεία" που προσφέρουν υπηρεσίες, όπως συμπλήρωση των αιτήσεων, αντί 3.500 δραχμών.Τα προβλήματα των αλλοδαπών δε σταματούν όμως εδώ, αφού και στα νοσοκομεία που απευθύνονται, ώστε να παραλάβουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό υγείας τούς ζητούν χρήματα (από έναν χτες ζητήθηκαν 28 χιλ. δραχμές για δυο πιστοποιητικά) ενώ η χορήγησή τους είναι δωρεάν!

Ο Γ. Μαυρίκος,απευθυνόμενος στους αλλοδαπούς εργάτες τόνισε ότι ο πολύχρονος αγώνας του συνδικαλιστικού κινήματος εξανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταγραφή τους, αν και οι αποφάσεις της δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα για πλήρη νομιμοποίηση.

"Θέλω να καταγγείλω την κυβέρνηση για το πώς προετοίμασε αυτή την καταγραφή, τόνισε, επίσης, ο Γ. Μαυρίκος.Παρατηρούνται απαράδεκτα φαινόμενα που μειώνουν την αξιοπρέπεια κάθε αλλοδαπού και είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για τη λειτουργία των υπηρεσιών". Επίσης, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κάλεσε τους αλλοδαπούς να "δώσουμε τη μάχη μαζί, δε φτάνει μόνο η καταγραφή. Να γραφτείτε στα σωματεία, στα συνδικάτα κάθε κλάδου, όπου κι αν δουλεύετε, για ίσα δικαιώματα, ασφαλιστικά και μισθολογικά, ενάντια στους εργοδότες που νοιάζονται μόνο για να εκμεταλλευτούν κι εσάς κι εμάς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ