Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Βορά" στα κυκλώματα

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες από αλλοδαπούς συνδικαλιστές σε εκπομπή του "902 TV"

"Βορά" στα κυκλώματα που εκτρέφονται από το "μπάχαλο" των μηχανισμών καταγραφής, πέφτει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργαζομένων. Από την πρώτη κιόλας μέρα που άρχισε η διαδικασία της υποτιθέμενης νομιμοποίησης, ξεφύτρωσαν διάφορα "γραφεία" και... επιτήδειοι, που πωλούν πολύ ακριβά τις "υπηρεσίες" και την "προστασία" τους.

Αποκαλυπτικά και γι' αυτήν, όπως και τη γενικότερη κατάσταση δουλείας που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί στη χώρα μας, ήταν τα όσα είπαν στην εκπομπή του "902 TV" "από το χτες στο αύριο", οι: Αμντέλ Ραχμάν Χασάς,από το Σουδάν, πρόεδρος της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστών στην Ελλάδα, ο Ταχίρ Μίτσι,από την Αλβανία, μέλος της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστών και ο Γκουντίρ Σόφορ,πρόεδρος του Παναφρικανικού Συνδέσμου στην Ελλάδα και μέλος της προσωρινής Επιτροπής Μεταναστών. Επίσης, η Ζωή Σώκου,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ.

Ο Γ. Σόφορ, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει καμία ουσιαστική προετοιμασία για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών και το βασικότερο πρόβλημα ξεκινάει από την έλλειψη ενημέρωσης, αφού το 60% περίπου των αλλοδαπών δε γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πανικός μεταξύ τους και να πέφτουν έτσι στα χέρια κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται. Τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα ο Αλβανός, Τ. Μίτσι, κατάγγειλε ότι λίγα μέτρα έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Πειραιώς έχει στηθεί "παζάρι" με την πώληση των ίδιων αιτήσεων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ δωρεάν, έναντι 250 και 500 δραχμών, ενώ υπάρχουν και κάποια κυκλώματα που υπόσχονται στους μετανάστες ότι θα τους "πάνε" τη λευκή κάρτα στο σπίτι με 25.000 δραχμές και την πράσινη, έναντι 50.000 δραχμών! Επίσης, κάποια... γραφεία έχουν αναλάβει τη συμπλήρωση των αιτήσεων των μεταναστών για το λόγο ότι πολλοί αλλοδαποί δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Στην ίδια εκπομπή καταγγέλθηκε ότι - όπως ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας, Χ. Πρωτόπαππας ανακοίνωσε - στον ένα από τους δυο συνδέσμους των Πολωνών μεταναστών, γνωστό για τις ιδιαίτερες... σχέσεις του με την πρεσβεία, δόθηκαν 5.000 αιτήσεις προς συμπλήρωση, πράγμα που δεν έγινε με άλλους συνδέσμους αλλοδαπών. Η Ζ. Σώκου τόνισε ότι εκτός του ότι κάτι τέτοιο ενισχύει την εκμετάλλευση των αλλοδαπών, ο καθένας από αυτούς είναι απαραίτητο να προσέρχεται μόνος του στη διαδικασία καταγραφής ώστε να μπορέσει να περιφρουρήσει τα δικαιώματά του. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ είναι υποχρεωμένοι να βοηθούν τους αλλοδαπούς στη συμπλήρωση των αιτήσεων και να τους προστατεύουν από τα διάφορα κυκλώματα.Ηδη - όπως καταγγέλθηκε - έχει ξεκινήσει η τρομοκρατία των εργαζομένων μεταναστών για να μη διεκδικήσουν ασφάλιση από τους εργοδότες τους, αλλά να την πληρώσουν οι ίδιοι, με οποιοδήποτε τρόπο.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, όπως τα ανέφερε η Ζωή Σώκου, αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί περίπου 25.000 μετανάστες, ενώ άλλοι 100.000 έχουν πάρει αριθμό προτεραιότητας, όπου και καλύπτεται και οΜάρτης. Συνεπώς όπως εξήγησε η Ζ. Σώκου, η προθεσμία που έχει οριστεί από την κυβέρνηση για την κατάθεση των αιτήσεων ως την 31/5/98 και με πιθανή παράταση ως τα τέλη του Ιούλη, είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, ώστε να κατορθώσουν οι αλλοδαποί να καταγραφούν, αν υπολογίσει κανείς ότι αναμένεται να καταγραφούν περίπου 400.000.

Η πλειοψηφία των καταγραφέντων αλλοδαπών προέρχεται από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, για το λόγο ότι αυτοί διαμένουν περισσότερα χρόνια στη χώρα μας και οι δουλιές τους χαρακτηρίζονται πιο "σταθερές". Η μικρότερη προσέλευση παρατηρείται στους Αλβανούς, αν και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών εργαζομένων, γιατί - όπως εξήγησε ο Τ. Μίτσι - πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν την όλη διαδικασία με δυσπιστία, αλλά και γιατί έχουν κατεύθυνση από τους συλλόγους να μην πάνε από τις πρώτες μέρες στα γραφεία του ΟΑΕΔ και επιδεινωθεί η ήδη τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το συνωστισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Μαύρη" ζωή και εργασία (1999-07-25 00:00:00.0)
Μέχρι τέλος Μάη η καταγραφή (1998-05-20 00:00:00.0)
"Αυτό δεν είναι νομιμοποίηση" (1998-01-18 00:00:00.0)
Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός (1998-01-15 00:00:00.0)
Αγωνιστικό προσκλητήριο (1998-01-10 00:00:00.0)
Καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (1998-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ