Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δωρεάν οι εξετάσεις των μεταναστών

Η απόκτηση της πολυπόθητης κάρτας παραλίγο να εξελιχτεί σε άγριο και ανθυγιεινό χαράτσι σε βάρος των μεταναστών, καθώς ορισμένες διοικήσεις και υπηρεσίες νοσοκομείων επέβαλαν την πληρωμή των εξετάσεων των μεταναστών. Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας και της επαρχίας και οι μετανάστες κλήθηκαν να καταβάλουν 15.000 δραχμές για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία.

Το θέμα απασχόλησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έδωσε εντολή προς όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων για δωρεάν εξετάσεις των μεταναστών. Πάντως οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα "κρατήσουν το λογαριασμό" αυτών των εξετάσεων "για να αναζητηθεί και ο πληρωτής αυτού του λογαριασμού" - αν δηλαδή θα καλυφθούν απ' τον κρατικό προϋπολογισμό ή με τη συμμετοχή κάποιων ασφαλιστικών ταμείων (προφανώς του ΙΚΑ).

Πέραν της οικονομικής πλευράς, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για την αντιμετώπιση των εξετάσεων καθώς αναμένεται συνωστισμός και στα νοσοκομεία. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης γίνεται προσπάθεια κωδικοποίησης των εξετάσεων και έχουν επιστρατευτεί όλα τα νοσοκομεία. Το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσουν απογευματινά ιατρεία ειδικά για τις εξετάσεις των μεταναστών.

Μια άλλη πλευρά αυτής της διαδικασίας είναι το γεγονός ότι μέσα από αυτές τις εξετάσεις θα προκύψουν ορισμένα επιδημιολογικά στοιχεία που θα αποτυπώνουν την κατάσταση των μεταναστών, και μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Οπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας, σε όλες τις περιπτώσεις - και μιλάμε για τα λοιμώδη νοσήματα - θα τηρηθούν οι κανόνες που θέτει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και "θα γίνει αυτό που πρέπει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ