Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Πάνε 50 χρόνια από τότε!.. Ο αγωνιστής ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΥΠΑΔΟΣ (Μακεδόνας) καταγόταν από το Αργος Ορεστικό Καστοριάς. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων (φωτογραφία). Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον γνώρισα στον ΕΛΑΣ. Ηταν διοικητής μας στον 50ό λόχο του 2/42 Τάγματος Λοκρού στη Ρούμελη, όπου υπηρέτησα. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Ηταν παλικάρι. Μετά τη Βάρκιζα, στάλθηκε εξορία. Το 1947 πέρασε απ' τον Παρνασσό, αλλά δεν τον συνάντησα. Τράβηξε για τη βόρεια Ελλάδα. Στο ΔΣΕ διακρίθηκε για τα ηγετικά του προσόντα. Υπηρέτησε στην 670 Μονάδα. Είχε το βαθμό αντισυνταγματάρχη.

Επεσε μαχόμενος στο δυτικό Γράμμο, το 1948.

Στη μνήμη του για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρω στην ΚΟΒ του "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ.

Γιώργης Μωραϊτης

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ,τα αδέρφια του Μήτσος και Βασίλης προσφέρουν στη μνήμη του και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 100.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 5 Γενάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του συνδικαλιστή ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

Η σύζυγος Αρετή

Τα παιδιά Βασίλης, Ελισσάβετ

Η πεθερά Σταυρούλα Μπατζιώλα

* * *

λ9

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΣΙΔΗΣ (Σταυραετός), σε ηλικία 18 χρόνων, κατατάχτηκε στο 52ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ και πολέμησε με περίσσιο θάρρος τους κατακτητές. Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε, πιάστηκε το 1946 από τους τρομοκράτες του Καλαμπαλίκη και βασανίστηκε.

Απέδρασε και ξαναβγήκε στο βουνό και έδρασε ως διοικητής ανεξάρτητου τμήματος του ΔΣΕ στο Πήλιο. Πανέξυπνος και με οργανωτικές ικανότητες, μαζί με τους συντρόφους του, έδωσε με επιτυχία πολλές μάχες.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά του και τις αξίες του ΚΚΕ ως το θάνατό του.

Σκοτώθηκε στις 19 Ιούλη 1949 στη Δράκεια.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των συναγωνιστών μας Σταύρου και Δημήτρη Καρκαλά, Αντώνη Καράμπελα, Κώστα Σακελλαρίου και Γιάννη Ψαλίδα, προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, 50.000 δρχ., προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ.

Τα αδέρφια Θεόδωρος, Γιώργος, Δήμητρα και Αλέκος

* * *

λ9

Η ΕΜΟΡΦΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, το γένος Πολιτίδη, γεννήθηκε στο Καρς της Ρωσίας. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα και ζούσε στο χωριό Καύκασος Φλώρινας. Από το 1927 που παντρεύτηκε τον Δ. Μιχαηλίδη, ζούσε στη Μελίτη Φλώρινας. Απόχτησε 8 παιδιά. Εγινε μέλος του ΚΚΕ και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Με τον Εμφύλιο, πέρασε στις ανατολικές χώρες. Ο σύζυγός της και ο μεγαλύτερος γιος της Κώστας ήταν μαχητές του ΔΣΕ. Με το τέλος του Εμφύλιου, η οικογένειά της ζούσε στην Τσεχοσλοβακία. Ο γιος της Κώστας σκοτώθηκε το 1949 και ο σύζυγός της τραυματίστηκε βαριά και το 1982 πέθανε στην Τσεχοσλοβακία.

Το 1990, η Εμ. Μιχαηλίδου επαναπατρίστηκε με τα παιδιά της και ζούσε στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Πέθανε στις 2 Νοέμβρη 1997 σε ηλικία 87 χρόνων.

Στη μνήμη της, τα παιδιά της και τα εγγόνια της πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Νέας Μενεμένης Θεσσαλονίκης, 40.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Σήμερα, 11 Γενάρη, κλείνουν 7 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ.

Αντί για μνημόσυνο και στη μνήμη του προσφέρω 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Γιώργος Σακελλαρίου

* * *

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (Καραγκούνη), μέλους του ΚΚΕ, καθώς και στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών από την Ικαρία, η Δέσποινα Φουντούλη πρόσφερε 6.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη και αντί για μνημόσυνο των γονιών μου ΝΙΚΟΛΑ ΓΕΝΟΥΖΟΥ και ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΝΤΑΚΟΥΝΗ,των αδελφών μου ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΥ, ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ, ΑΡΓΥΡΩΣ,και των νεκρών αγωνιστών από την Ικαρία, προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ικαρίας.

Φίλιππος Γενούζος

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών από την Ικαρία ο Σταμάτης Τσεπέρκας, πρόεδρος της Κοινότητας Αγιου Πολύκαρπου Ικαρίας, προσφέρει 250.000 δρχ. για τους 80χρονους αγώνες του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΗ, η κόρη τους Αγγελική Σπυρίδη - Κοτσαμπά προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης.

* * *

Στη μνήμη των ΜΙΧΑΛΗ και ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΤΣΑΜΠΑ, ο γιος τους Δημήτρης Κοτσαμπάς προσφέρει 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Δάφνης για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Ο ΣΙΜΟΣ ΓΕΡΑΚΗΣ (Γέρος) γεννήθηκε στο Πεζοπούλι Ικαρίας το 1900. Ηταν από τα πρώτα μέλη της ΚΟ Ικαρίας. Συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά του επαναστάτη κομμουνιστή.. Με τη συμπεριφορά και τη δράση του, διαπαιδαγωγούσε τους νεότερους αγωνιστές. Εκανε σε φυλακές και εξορίες. Το 1940 δραπέτευσε από τη Φολέγανδρο, όπου τον είχε εξορίσει η δικτατορία Μεταξά - Μανιαδάκη. Πήγε στην Ικαρία και πρωτοστάτησε στη συγκρότηση αντιστασιακών οργανώσεων. Ως αντάρτης του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος στην αιχμαλωσία των Ιταλών. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ στα τμήματα της Ικαρίας και της Σάμου.

Σκοτώθηκε σε μάχη στη Σάμο.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών, που σκοτώθηκαν μαζί του, ο γιος του Κώστας προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Δάφνης, 50.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, ΒΑΣΩΣ ΣΑΛΛΑ, ΚΩΣΤΑ ΛΙΤΣΑ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΜΑΡΔΑΝΗ, ΝΙΚΟΥ ΣΙΝΗ, ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΤΣΑΟΥΡΑ από τη Ναύπακτο, ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΥΣΣΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, γραμματέα της ΝΕ Σάμου, στελεχών του ΚΚΕ, η Δέσποινα Τραχανατζή προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Εύδηλου Ικαρίας, 10.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΗ ΦΩΚΙΑΝΟΥ, ΕΠΟΝίτη στην Κατοχή, η σύζυγός του Κούλα Φωκιανού πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Δάφνης, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του μπάρμπα - ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΙΑΡΟΥ από τον Δρούτσουλα Ικαρίας, ο γιος του παπά - Σταύρος προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εύδηλου, για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Πέρασαν 2 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας ΛΕΜΟΝΙΑΣ Τσερμέγκα - ΜΟΥΓΙΑΝΝΗ από το Μαυράτο Ικαρίας.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κήρυκα", για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

Ο σύζυγός της Γιάννης Μουγιάννης

Τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΑΦΑΤΗ, η σύζυγός του Δέσποινα Καλαφάτη πρόσφερε 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Δάφνης.

* * *

Ο Λιγνός και η Σταματούλα Παλαριμιώτη προσφέρουν στην ΚΟΒ Δάφνης για τα 80χρονα του ΚΚΕ 20.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών και των αδελφών τους ΗΛΙΑ, ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑΣ, ΓΙΑΝΝΗ, ΑΡΓΥΡΩΣ και ΜΑΡΙΑΣ.ΣΤΕΛΙΟΥ, ΜΟΣΧΟΥΛΑΣ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΡΝΑΒΑ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗ, μέλους του ΚΚΕ, που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, η σύζυγός του Μάγδα πρόσφερε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Εύδηλου Ικαρίας.

* * *

Για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ και στη μνήμη του συζύγου μου ΛΕΥΤΕΡΗ ΤΣΑΝΤΕ και των ΖΗΝΟΒΙΑΣ ΤΣΑΜΠΗ,ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΖΛΙΩΤΗ και ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΚΟΥΒΑΡΗ,προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Περδικιού Ικαρίας, 10.000 δρχ.

Χαριστώ Τσαντέ

* * *

Ο Κώστας Βατούζιος προσφέρει 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας, προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, στη μνήμη του πατέρα του ΣΩΤΗΡΗ και των πατριωτών από την Ικαρία, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

* * *

λ9

Ο αγωνιστής ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Φιλ. ΓΛΑΡΟΣ,που έφυγε από κοντά μας στις 19 Σεπτέμβρη 1997, γεννήθηκε το 1910 στους Φούρνους Ικαρίας. Το 1932 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Το 1936 πιάστηκε και φυλακίστηκε, για τη δράση του, στην Αίγινα. Πολέμησε τους εισβολείς στα αλβανικά βουνά και στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Ως αντάρτης του ΕΛΑΣ πολέμησε τους κατακτητές στην περιοχή Χωριάτη Θεσσαλονίκης. Από το 1955 ως το 1967 εκλεγόταν πρόεδρος της Κοινότητας Φούρνων. Η χούντα των συνταγματαρχών τον εξόρισε στα Γιούρα και τη Λέρο.

Πέθανε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, προσφέρουμε 50.000 δρχ.

Αννα, Φίλιππος, Γιάννης, Οτηλία

Τα εγγόνια του

* * *

λ18

Στη μνήμη των αγωνιστών από το Ελληνοχώρι Διδυμότειχου: Του συζύγου μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΑΣΙΟΥΔΗ,μέλους του ΚΚΕ από το 1941, ΕΛΑΣίτη και μαχητή του ΔΣΕ, που πέθανε το 1995. Του κουνιάδου μου ΚΩΣΤΑ ΤΑΣΙΟΥΔΗ,αντιστασιακού και μαχητή του ΔΣΕ, που πέθανε το 1995. Του πατέρα μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ,μέλους του ΚΚΕ από το 1925, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1946. Και του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ,μέλους του ΚΚΕ, ΕΛΑΣίτη και μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1947 και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Πάνω Ζωγράφου, 10.000 δρχ.

Θεοπούλα Τασιούδη

* * *

λ18

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΜΙΧΑΛΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΑ, ο αδελφός τους Χρήστος Νίκας πρόσφερε 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λιτόχωρου, για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΗΚΑΣ,μέλος του ΚΚΕ από το 1942, που έφυγε για πάντα μας στις 25 Δεκέμβρη 1997, γεννήθηκε το 1922, στο Τρίκορφο Γρεβενών από γονείς φτωχούς αγρότες. Από μικρός γνώρισε τη φτώχεια και τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζόμενων της πόλης και του χωριού. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ, εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή και ήταν μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Βοϊου - Γρεβενών. Το 1943, οι κατακτητές έκαψαν το σπίτι του και λεηλάτησαν την περιουσία του. Μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε και αναγκάστηκε πολύ νωρίς να καταφύγει στα πρώτα τμήματα του ΔΣΕ στην περιοχή Γρεβενών. Ως πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι, στις ηρωικές πορείες Στερεά Ελλάδα, Ολυμπος, Πιέρια, Χάσια, Γράμμος και τραυματίστηκε τρεις φορές. Το 1950 πέρασε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αφησε πίσω του τη σύζυγό του και δυο ανήλικα παιδιά. Πολιτικός πρόσφυγας και μέλος του ΚΚΕ, δούλεψε σε διάφορες υπεύθυνες θέσεις.

Επαναπατρίστηκε το 1977, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και δούλευε ως οικοδόμος. Εντάχθηκε στην ΚΟ, ήταν υπεύθυνος του Παραρτήματος Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης της ΠΕΕΠΠ και καθημερινός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Ο ξαφνικός θάνατός του προκάλεσε βαθιά θλίψη, όχι μόνο στην οικογένειά του, αλλά και στους φίλους και συγχωριανούς του και σε όσους τον γνώρισαν και δούλεψαν μαζί του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

Η σύζυγός του Αγλαϊα

Τα παιδιά του και τα εγγόνια του

Ο αδελφός του Γεώργιος Τζήκας

* * *

Ο Γιώργος Ηλιάκης πρόσφερε 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Νίκαιας, για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ στη μνήμη της μονάκριβης κόρης του ΜΑΡΙΚΑΣ και του αδελφού του ΑΓΓΕΛΗ, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ, που εκτελέστηκε στις 30 Νοέμβρη 1953.

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ,η σύζυγός του Στέλλα πρόσφερε 45.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω, για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ36

Στις 27 Γενάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αδερφού μου ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ.ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, από τα 14 χρόνια του και αντάρτης του ΕΛΑΣ, το 1946 βγήκε και πάλι στο βουνό στο ΔΣΕ. Ηταν διμοιρίτης της υποδειγματικής Διμοιρίας και αργότερα ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Η οικογένειά μου ήταν αριστερή, δυο παιδιά της ήταν αντάρτες, γι' αυτό και δέχτηκε πολλές διώξεις.

Στη μνήμη του αδελφού μου, καθώς και στη μνήμη των γονιών μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ και του φίλου μου ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΛΑΤΣΗ, προσφέρω 300.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μυλαύλακου, στη ΝΕ Κατερίνης και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Νικόλαος Τριανταφυλλίδης

* * *

λ9

Την επόμενη Κυριακή, 18 Γενάρη, στις 10 π.μ. θα γίνει στην εκκλησία Αγίας Τριάδας στο χωριό Βάγια Θηβών, το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ,που πέθανε στα 86 χρόνια του. Ως πρόεδρος του χωριού του στην Κατοχή, αγωνίστηκε τόσο για την απελευθέρωση της πατρίδας, όσο και για τα συμφέροντα των εργαζόμενων του χωριού του.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Γαρυφαλλιά και τα παιδιά του προσφέρουν 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

  • Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή Βασίλη Βουδούρη, ο οποίος με το ήθος και τους αγώνες του τίμησε το χωριό του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Κούλα και Εφη Παπανικολάου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-01-08 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-01-01 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1997-12-18 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1997-11-30 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1997-11-26 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΕΣ (1997-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ