Τρίτη 13 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ηθικός αυτουργός

Ο κύριος εμπνευστής και ηθικός αυτουργός της τουρκικής προκλητικότητας αποκαλύπτει πλέον τον ρόλο του χωρίς καν να τηρεί τα προσχήματα. Ο αμερικανικός παράγοντας, ήταν και είναι η βασική πηγή των κακών στην περιοχή, όμως τώρα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα ήρθε με τον πλέον κυνικό τρόπο να το επιβεβαιώσει. Οι πρόσφατες δηλώσεις είναι περισσότερο και από αποκαλυπτικές. Μετά από πολλά χρόνια ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα τολμά να πει τόσο ανοιχτά και χωρίς κανένα δισταγμό πράγματα τα οποία έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η συμπεριφορά του μάς γυρίζει σε άλλες εποχές, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και μετά, όταν ο Αμερικανός πρέσβης προϊστατο του "ελληνικού" Υπουργικού Συμβουλίου. Τώρα έρχεται σαν επικυρίαρχος της περιοχής, που μοιράζει στους υποτακτικούς του, βέβαια όχι τόσο... δίκαια, την επικράτειά του.

Το έδαφος, όμως, για όλ' αυτά, το προσφέρει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του "ευχαριστώ" στους Αμερικανούς για τις... υπηρεσίες τους κατά την κρίση στα Ιμια. Το "ευχαριστώ" αυτό σηματοδοτεί την εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που όχι μόνο αποδέχεται παθητικά τις πρωτοβουλίες των Αμερικανών οι οποίοι με απροκάλυπτο τρόπο ακυρώνουν την ελληνική εθνική κυριαρχία αλλά εμφανίζεται να τις επιζητεί και με τη στάση της, τις νομιμοποιεί. Οι Αμερικανοί έτσι βρίσκουν ανοιχτές πόρτες και στρωμένο έδαφος για να περάσουν την πολιτική της "νέας τάξης".

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, αυτών δηλαδή που την τροφοδοτούν. Και εισπράττει "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" με την Τουρκία που δεν είναι τίποτα άλλο παρά εγκατάλειψη των ελληνικών δικαιωμάτων και συγκυριαρχία στο Αιγαίο, παραπέρα αμφισβήτηση και υπονόμευση της ελληνικής κυριαρχίας. Εχει εναποθέσει τις ελπίδες της για το μέλλον της Ελλάδας στη διεκδίκηση από τους Αμερικανούς ενός ρόλου μικρού ιμπεριαλιστή στην περιοχή, ενός κομπάρσου της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εισπράττει βέβαια τις αμερικανικές τοποθετήσεις σχετικά με το Αιγαίο. Εχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την ασφάλεια της χώρας στο ΝΑΤΟ. Και εισπράττει τη Νέα Δομή του με βάση την οποία το Αιγαίο μετατρέπεται σε ΝΑΤΟική λίμνη υπό την εποπτεία του αμερικανονατοϊκού στρατηγείου της Νάπολης.

Οι δηλώσεις του Μπερνς και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων για το Αιγαίο, έρχονται να ορίσουν το πλαίσιο των διευθετήσεων που έχουν δρομολογήσει τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Δείχνουν πόσο αδιέξοδη και καταστροφική είναι η κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική συνειδητής εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Η συνέχισή της, ο βαθύτερος εγκλωβισμός σε αυτήν, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. Η εξάρτηση και η υποταγή στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα δεν είναι μονόδρομος, ούτε βέβαια το "μικρότερο κακό" όπως ορισμένοι υποστηρίζουν λόγω της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας που επικρατεί παγκόσμια. Αντίθετα είναι το μεγαλύτερο κακό καθώς όχι μόνο δε διασφαλίζονται τα δικαιώματα της χώρας αλλά ούτε και η απειλή του πολέμου αποτρέπεται. Μόνο η χάραξη μιας πολιτικής αποπαγίδευσης και απεγκλωβισμού από τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία. Πορεία, που μπορεί και την ειρήνη να εξασφαλίσει και την εθνική ανεξαρτησία να κατοχυρώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ