Τρίτη 13 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", διαρκώς...

Οι δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Μπερνς, σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας - στα οποία η αμερικανική εμπλοκή είναι κάτι παραπάνω από εμφανής - συνιστούν μια καλή αφορμή για να αναθερμάνουμε τη μνήμη μας σχετικά με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης γύρω από το ρόλο των Αμερικανών στα ελληνικά πράγματα.

***

Πρώτον, καταγραμμένες, πλέον, με φωτεινά γράμματα στην ιστορία της υποτέλειας της άρχουσας τάξης της χώρας, είναι εκείνες οι τρεις λέξεις που εκστόμισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης την επομένη της κρίσης στα Ιμια: "Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" (!), ήταν η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, λίγες ώρες μετά την έναρξη του ξετυλίγματος του κουβαριού της αμερικανόπνευστης θεωρίας των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο...

Δεύτερον, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συνέντευξης Τύπου του Κ. Σημίτη στο Ζάππειο, είπε το εξής αμίμητο: "Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία μας - υποστήριξε - παρουσιάζεται μια στροφή των συμμάχων και εταίρων μας από τη στάση της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε εμάς και στην Τουρκία, στην υιοθέτηση των θέσεών μας"! Από τότε οι ΗΠΑ έχουν φτάσει στο σημείο να δηλώνουν από το ότι η Τουρκία αποτελεί "το προστατευτικό τείχος των δυτικών αξιών και δυτικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο", μέχρι ότι ανάμεσα στην Αγκυρα και την Αθήνα υπάρχουν "συνολικές συνοριακές διαφορές" πέραν της υπόθεσης των Ιμια...

Τρίτον, λίγη ώρα μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της ελληνικής υπογραφής, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε το εξής καταπληκτικό, για να τονίσει το... αυξημένο "κύρος" της κυβέρνησής του: "Οι ΗΠΑ, αυτό φαίνεται, ίσως, απίστευτο ή φαινόταν απίστευτο άλλοτε, αλλά είναι αλήθεια, στις πρωτοβουλίες που παίρνουν στα Βαλκάνια ρωτούν και τη δική μας άποψη... Αυτό πετύχαμε"! Αυτό το... απίστευτο είχε πει τότε ο Κ. Σημίτης.

***

Σήμερα οι ΗΠΑ, αφότου τους "ευχαρίστησε" ο κ. Σημίτης, αμφισβητούν ανοιχτά τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο... Σήμερα οι ΗΠΑ, αφότου ο κ. Σημίτης διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν τηρούν ίσες αποστάσεις αλλά και ότι παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδας (!), λένε ότι οι στρατοκράτες όταν εισβάλλουν στην ελληνική επικράτεια δεν παραβιάζουν τα ελληνικά σύνορα... Σήμερα οι ΗΠΑ, αφότου ο κ. Σημίτης διαπίστωσε ότι πλέον "ρωτούν" την Ελλάδα πριν κάνουν οτιδήποτε στην περιοχή (!), δηλώνουν ότι υπάρχουν ελληνικές περιοχές στο Αιγαίο που δεν είναι "εμφανώς" ελληνικές... Τρελοκομείο; Οχι. Απλώς, οι συνεπείς της υποτέλειας.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ