Τρίτη 13 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Απόφαση για τα πιστοποιητικά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αμφισβητεί τη νομολογία των γερμανικών δικαστηρίων - και την πρακτική των γερμανικών υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης - που απορρίπτουν συστηματικά τα ελληνικά διορθωτικά πιστοποιητικά γέννησης για τους Ελληνες εργαζόμενους στη Γερμανία, προκειμένου να πάρουν σύνταξη. Τα γερμανικά δικαστήρια, υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πρέπει να κρίνουν την κάθε περίπτωση χωριστά, με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις, ότι η διόρθωση είναι λανθασμένη.

Με την απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έληξε μακροχρόνια διένεξη της Γερμανίας με την Ελλάδα, που είχε λάβει τη μορφή "πολέμου" μεταξύ κοινοτικού Βορρά - Νότου και είχε αναστατώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε υποστηρίξει τις γερμανικές θέσεις. Η υπόθεση είχε, φαίνεται, διχάσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεδομένου ότι η απόφαση έχει καθυστερήσει να εκδοθεί ένα χρόνο, μετά από αντίθετη εισήγηση του γενικού εισαγγελέα.

Η υπόθεση είχε τεθεί από την Ελληνίδα, εργαζόμενη στη Γερμανία, Ευθαλία Δαφέκη,στο Κοινωνικό Δικαστήριο του Αμβούργου, γιατί το συνταξιοδοτικό της ταμείο στη Γερμανία αρνήθηκε να δεχτεί διόρθωση της ημερομηνίας γέννησής της από τα ελληνικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα, η Ε. Δαφέκη είχε ζητήσει το 1988 πρόωρη σύνταξη με πιστοποιητικό, που είχε επικυρώσει το δικαστήριο στα Τρίκαλα - γενέτειρα πόλη της Ε. Δαφέκη - και είχε διορθώσει το έτος γέννησής της. Αντί 3 Δεκέμβρη 1933 σε 20 Φλεβάρη 1929.

Η περίπτωσή της δεν είναι μοναδική. Χιλιάδες Ελληνες, που εργάζονται στη Γερμανία, έχουν αναγκαστεί να διορθώσουν τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης για λόγους γεωπολιτικούς. Σεισμοί, μετακινήσεις πληθυσμών, εδαφικές προσαρτήσεις, ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος Πόλεμος, που έχουν καταστρέψει πολλά αρχεία ληξιαρχείων. Τα γερμανικά δικαστήρια αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις αυτές με δυσπιστία. Εξάλλου, σύμφωνα με ερμηνεία σχετικού γερμανικού νόμου για τους εργαζόμενους, που δεν είναι Γερμανοί, λαμβάνεται υπόψη η πρώτη ημερομηνία, ενώ η δεύτερη θεωρείται ανακριβής.

Το δικαστήριο του Αμβούργου παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που στηρίζει την απόφασή του στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων μέσα στην Κοινότητα. Ενας κοινοτικός υπήκοος, αναφέρεται στην απόφαση, δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα και να εργάζεται σε άλλο κράτος - μέλος αν δεν μπορεί να αποδείξει την οικογενειακή του κατάσταση. Εξάλλου, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες μεταξύ των κρατών - μελών στη διαδικασία της διόρθωσης της ημερομηνίας γέννησης.

Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συμπεραίνει: Οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια ενός κράτους - μέλους πρέπει να σέβονται τα ανάλογα πιστοποιητικά από άλλο κράτος - μέλος, τουλάχιστον, όταν δεν αμφισβητείται η ακρίβειά τους με συγκεκριμένες ενδείξεις. Επομένως, το δικαστήριο του Αμβούργου πρέπει να δεχτεί το πιστοποιητικό με τη διόρθωση της ημερομηνίας γέννησης της Ε. Δαφέκη, εφόσον το γερμανικό συνταξιοδοτικό της ταμείο δεν αποδείξει ότι είναι καταχρηστική η διόρθωση της ημερομηνίας γέννησής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ