Πέμπτη 22 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Εργαλείο" περί του Γ. Χειμωνά

"Ο δημιουργικός λόγος του Γιώργου Χειμωνά (Θεωρία και εφαρμογή)",τιτλοφόρησε η Αλκηστις Σουλογιάννη την απευθυνόμενη σε μελετητές, φοιτητές, και αναγνώστες της λογοτεχνίας, διδακτορική διατριβή της, που με την πρωτότυπη μεθοδολογική της ανάλυση έρχεται να προστεθεί στις παλαιότερες μελέτες για το έργο του Χειμωνά, συμβάλλοντας σημαντικά στη βαθύτερη κατανόηση της θεματικής και της τόσο ιδιαίτερης, προσωπικής γραφής του Θεσσαλονικιού, σπουδαίου "ποιητή" του πεζού λόγου και μεταφραστή, Γ. Χειμωνά.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χτες από το καλό περιοδικό της Θεσσαλονίκης "Παρατηρητής",που με τα συχνά αφιερώματά του σε σύγχρονους Ελληνες λογοτέχνες "αποδείχνει ευαισθησία και ευθύνη απέναντι στη σύγχρονη λογοτεχνία μας", όπως σημείωσε ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Δ. Μαστροδημήτρης.

Απόδειξη αυτής της ευαισθησίας και το γεγονός ότι η παρουσίαση του βιβλίου συνοδεύτηκε με το τελευταίο τεύχος (29) του "Παρατηρητή", που εκτός των άλλων πλούσιων λογοτεχνικών θεμάτων του περιέχει και αφιέρωμα στον Χειμωνά (με κείμενα των Α. Σουλογιάννη, Α. Μπελεζίνη, Τζ. Μαστοράκη, Δ. Μαρωνίτη, ένα κείμενο και μια συνέντευξή του τιμώμενου) καθώς και με ένθετο βιβλιαράκι - ανθολόγηση κειμένων του.

Αναφερόμενος στην εργασία της Α. Σουλογιάννη (στην έκδοσή της συνέβαλε η επίκουρος καθηγήτρια Λένα Πολίτη - Μαρμαρινού,ο Π. Μαστροδημήτρης τόνισε ότι "δεν οφείλεται σε τυχαία φαινόμενα, αλλά στη σοβαρή μελέτη όλου του έργου του Χειμωνά, του οποίου τα στοιχεία "κωδικοποιεί" χωρίζοντας το έργο της σε πέντε μέρη για την καλύτερη προσέγγιση του αναγνώστη με τον συγγραφέα. Η μελέτη συμβάλλει στην προαγωγή της φιλολογικής επιστήμης και προτείνει ένα μοντέλο εκτίμησης των λογοτεχνικών έργων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ